ŠTO JE MISLIO?

Zagonetni Lino Červar: Nikad kao izbornik nisam imao dobar vjetar u leđa

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Teškim porazom od Danske, Hrvatska se oprostila od Svjetskog prvenstva
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Zagreb: Trening hrvatske rukometne reprezentacije uoči kvalifikacija za Olimpijske igre
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Konferencija Hrvatskog rukometnog saveza i potpisivanje ugovora s novim sponzorom
22.12.2021.
u 10:00
- Kad sam bio izbornik, uvijek sam bio hrabar i uvijek sam uvodio nove mlade igrače. No Hrvoje Horvat je još hrabriji. Ima tu puno novih lica, mladih igrača koji su se ove sezone istaknuli u svojim klubovima.
Pogledaj originalni članak

Rukometaši Hrvatske polako završavaju prvi dio priprema za Europsko prvenstvo koje će početi 13. siječnja u Mađarskoj i Slovačkoj. Hrvatska je dobila skupinu u mađarskom Segedinu i tamo će u prvom krugu igrati protiv Francuske, Srbije i Ukrajine. Prođemo li u drugi krug, igrat ćemo u Budimpešti, što znači da na sljedećem EP-u nijedan susret nećemo odigrati u Slovačkoj.

Tomislav Grahovac, predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza, osvrnuo se na proteklu rukometnu godinu.

Loša rukometna godina

- Nije bilo dobro. Rezultatski smo loše prošli na tri velika natjecanja. Prvo su rukometaši ispali u drugom krugu na Svjetskom prvenstvu u Egiptu, potom nisu uspjeli otići na Olimpijske igre u Tokio. No na tom kvalifikacijskom turniru u Parizu nismo bili nadigrani, već izigrani i nitko me ne može razuvjeriti. Francuska je protiv Portugala pustila utakmicu. Naravno, nema dokaza. Potom su "kraljice šoka", naše rukometašice, osvojile tek 18. mjesto na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj. No njima sve pohvale jer su se hrabro borile s obzirom na činjenicu da su usred SP-a ostale bez tri ključne igračice koje su bile pozitivne na COVID-19 te bez još dvije koje su se ozlijedile uoči završnih priprema. Probleme s koronavirusom imali su i rukometaši prije nastupa na Svjetskom prvenstvu – istaknuo je Grahovac.

Jedina svijetla točka u ovoj godini bila je selekcija rukometaša U-19 koji su osvojili srebrnu medalju na Europskom prvenstvu izgubivši u finalu od Njemačke.

Nakon dugog vremena pred medije je stao i Lino Červar, koordinator za sve muške rukometne reprezentacije.

Očekujem zlato u Parizu 2024.

- Ne mogu ja bez rukometa. Malo mi je neobično jer nisam uz parket, ali još uvijek imam motiva, snage i volje da pomogne hrvatskom rukometu. Kada sam bio izbornik, nisam imao dovoljno jak vjetar u leđa koji imaju neki drugi – istaknuo jer Lino u svom stilu.

Koji vjetar u leđa niste imali?

- Znat će oni na koje mislim – bio je zagonetan Lino.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Konferencija Hrvatskog rukometnog saveza i potpisivanje ugovora s novim sponzorom

Kakva su vaša previđanja za Europsko prvenstvo?

- Kad sam bio izbornik, uvijek sam bio hrabar i uvijek sam uvodio nove mlade igrače. No Hrvoje Horvat je još hrabriji. Ima tu puno novih lica, mladih igrača koji su se ove sezone istaknuli u svojim klubovima. Utakmicom protiv Francuske otvaramo jedan ciklus koji završava nastupom na Svjetskom prvenstvu u Hrvatskoj 2025. godine. Krajnji cilj u tom razdoblju je da treći put osvojimo olimpijsko zlato u Parizu 2024. godine te da osvojimo medalju kao jedni od suorganizatora Svjetskog prvenstva 2025. godine. No do Igara u Parizu imat ćemo još dva EP-a i jedan SP – ističe Červar.

Kako je na poslu koordinatora?

– Odlično. Počeli smo vraćati hrvatsku rukometnu školu koja je u posljednje vrijeme bila dosta zapostavljena. Radim na tome da se čuje i za rad trenerske struke. Po meni nisu igrači na prvom mjestu po važnosti, već treneri. Žao mi je što se malo zapostavlja rad s mlađim dobnim kategorijama u našim najvećim klubovima pa imamo primjer da su nam glavni igrači reprezentacije U-15, U-17 ili U-19 iz Rugvice, Dugog Sela, Pitomače – kaže Lino.

Hrvoje Horvat, aktualni izbornik, iznio je očekivanja nakon završetka prvog dijela priprema.

– Bitno je da se nije nitko ozlijedio, svi smo ostali na broju. Slijedi nekoliko dana odmora, a ponovno se okupljamo 26. prosinca. Na kraju drugog dijela priprema čeka nas susret protiv Slovenije, i to 29. prosinca. Bit će to pravi test da vidimo gdje smo i što smo u ovom trenutku. Nakon susreta protiv Slovenije odredit ću 18 igrača za završne pripreme i tih 18 igrača putovat će na EP. Jasno, dvojica neće moći u zapisnik, ali će biti s nama – zaključio je Horvat.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

RO
roland
00:54 31.12.2021.

U Červara su uvijek sumnjali. Mnogi su bilo zainteresirani da poslije 2003.budu izbornici i on je imao opoziciju.