Čemu optimizam?

Zagreb može biti spašen još samo dekretom, ali to Šuker ne dopušta

Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
Zagreb može biti spašen još samo dekretom, ali to Šuker ne dopušta
17.05.2013.
u 08:00
Ministar Željko Jovanović samo vreba zakulisnu muljažu iz Rusanove...
Pogledaj originalni članak

Još su dva kola preostala do završetka prvenstvene utrke u prvoj ligi, a počela je zasjedati i Komisija za žalbe HNS-a, koja u drugostupanjskom, konačnom postupku, rješava žalbe klubova kojima su odbijeni zahtjevi za prvoligašku licenciju u prvostupanjskom postupku. Prema dostupnim informacijama, aktualni prvoligaši Cibalia i Zadar otklonili su nedostatke (financije, infrastruktura...), iz redova vodećeg drugoligaša Hrvatskog dragovoljca također stižu pozitivne informacije o ispunjenim kriterijima za licenciju, tako da bi se konačni rasplet ipak trebao dogoditi u idućih 180 minuta na nogometnim travnjacima.

Tri kluba, jedno mjesto...

Podsjetimo, iz prve lige ispadaju tri kluba, a iz Druge HNL ulazi jedan jer će prvi razred sljedeće sezone imati deset klubova. U Pravilniku o nogometnom natjecanju, u članku 65a, decidirano stoji da posljednjeplasirani klub obvezno ispada iz prvoligaškog društva, prijepis tog članka je na susjednim stupcima.

Tri su kluba u utrci za jedno mjesto koje jamči ostanak. Inter i Zadar imaju po 32 boda, Cibalia 29, dok je posljednjeplasirani Zagreb sa samo 24 boda praktički već drugoligaš. U najboljem bi slučaju (dvije preostale pobjede, uz dva poraza Cibalije) Zagreb mogao preskočiti Cibaliju, ali tih bi 30 bodova opet bilo premalo za ostanak dobiju li svi već spomenuti klubovi prvoligaške licencije.

Iz Kranjčevićeve stižu optimistični tonovi da \"još ništa nije gotovo\", predsjednik Zagreba Dražen Medić čak ide toliko daleko da nekim novinarima nudi i oklade u nekretnine tvrdeći da Zagreb sigurno ostaje prvoligaš!? Na čemu Medić temelji taj optimistični stav? Sigurno ne na vjeri u svoju momčad i trenera Miroslava Blaževića, jer teren je rekao svoje.

Prošlo je vrijeme dekreta...

Očekuje li onda Medić da je opet došlo vrijeme za nekakve \"dekrete\", kao što je bilo 90-ih godina, kad ne samo da nitko nije ispadao iz Prve HNL nego se liga nebulozno širila. Politički utjecaj čak i lokalnih moćnika bio je težak teret vodstvu HNS-a, koje je u pravilu podvijalo rep i pod krinkom \"strahovitog interesa tog i tog grada i te i te regije za prvoligaški nogomet\" kršilo propozicije natjecanja. U vrijeme rata takva je elastičnost gdjekad i bila opravdana, ali u poslijeratnim godinama bio je to samo izgovor za provedbu \"viših interesa\"...

No sad više definitivno nema takvih \"viših interesa\"! Niti ima takvih moćnika, a ovo novo vodstvo saveza sigurno neće pognuti glavu ni pred kim i progurat će do kraja ideju o ligi 10!

K tome, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta jedva bi dočekalo pogrešan korak vodstva HNS-a kako bi ušlo u otvoreni sukob i tražilo smjenu čelnih ljudi saveza! A Davor Šuker to sigurno neće dopustiti...

>>Ćiro: Gubitnik sam! I ne želim ostati u ligi administrativnim putem

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr