profit od ep-a

Zaradit će hoteli i HVS, građani će dobiti nove bazene

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Zaradit će hoteli i HVS, građani će dobiti nove bazene
29.08.2010.
u 14:45
- Televizijska slika sa zagrebačkoga EP-a prikazivat će se u 78 zemalja, među kojima je i SAD - ističe direktor Lena.
Pogledaj originalni članak

– U jednom trenutku bili smo frustrirani što se EP neće održati u Areni, a sad vidimo da nije bilo razloga za brigu. Dobili smo vaterpolsko borilište koje izgleda fantastično i uvjeren sam da će ozračje biti odlično – kazao je Lenov direktor za vaterpolo Talijan Marco Birri.

Snježna kraljica skuplja

I svi drugi se slažu: obnovljeni bazen Mladosti s montažnim tribinama izgleda sjajno. Drugi se pak pitaju hoće li se prvenstvo isplatiti. Financijski možda i neće, jednostavno zato što je neke učinke teško novčano kvantificirati. Jer Birri je iznio i podatak da će se televizijska slika iz Zagreba prikazivati u 78 zemalja, među kojima je i SAD (ondje će se EP moći gledati na jednoj kabelskoj televiziji u Kaliforniji).

– To je nevjerojatna promidžba Zagreba i Hrvatske. Državama se to isplati jer se inače ne bi jagmile za organizaciju velikih natjecanja – ističe Zlatko Mateša, predsjednik HOO-a.

A što se samih brojki tiče, konačna cijena prvenstva, otkriva nam Perica Bukić, prema svemu sudeći, bit će 18 milijuna kuna (Snježna kraljica, primjerice, stoji 25,5 milijuna). U tih 18 milijuna ulazi kotizacija Lenu u iznosu od 800.000 kuna (5,8 milijuna kuna), montažne tribine (1,5 milijuna), radovi na preuređenja bazena i pratećih prostorija (5 milijuna) i ostali troškovi (oko 5,7 milijuna). Što se prihoda tiče, oni ponajprije dolaze od sponzora i Grada Zagreba. Janaf je uložio tri milijuna, Plinacro milijun, Ina 1,5 milijuna, Turistička zajednica grada Zagreba 400.000, a PBZ 600.000, što ukupno iznosi 6,5 milijuna kuna. S Croatia osiguranjem pregovara se o plaćanju posljednje rate kotizacije u iznosu od 200.000 eura (1,5 milijuna kuna). Ostalo će, kako je gradonačelnik Milan Bandić i obećao, pokriti grad.

Televizijskim pravima raspolaže Len, a prihod od ulaznica teško je predvidjeti.

Oko 20.000 noćenja

– Velik broj ulaznica dali smo sponzorima, potom klubovima, igračima. Ja ću biti zadovoljan i s milijun kuna – kaže Bukić, koji ističe i sponzore Saveza (HEP 1,5 mil. kn, PBZ Card 200.000, B-net 450.000).

Računa se da će sudionici EP-a (sportaši, dužnosnici, navijači) u dva tjedna ostvariti oko 20.000 noćenja. Ako uzmemo da je prosječna cijena jednodnevnog aranžmana 80 eura, to je prihod od 1,6 milijuna eura (11,6 milijuna kuna). A zaradit će i restorani, taksisti...

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

MR
MrEro
16:18 29.08.2010.

Zašto se EP nebi održalo u Dubrovniku?? To je grad JUG-a koji cijeli živi za vaterpolo, ima odlične uvijete, mnogo hotela, turističku ponudu. Ima odličnu dvoranu u Gružu, a ako ona ne ispunjava standarde zašto Dubrovnik ne bi dobio novu?