SPLITSKA HOBOTNICA

Zašto Pletikosa nije prošao na probi u europskom velikanu? Otkrivamo detalje propalog angažmana

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Zašto Pletikosa nije prošao na probi u europskom velikanu? Otkrivamo detalje propalog angažmana
10.10.2024.
u 08:00
Pletikosa je u ljeto 2011. dobro branio u dvije utakmice za Celtic, ali nije dobio angažman
Pogledaj originalni članak

Tehnički direktor hrvatske nogometne reprezentacije Stipe Pletikosa, danas 45-godišnjak, bio je veliki vratar. Za reprezentaciju Hrvatske ima 114 nastupa, branio je na tri svjetska (2002., 2006., 2014.) i dva europska prvenstva (2008., 2012.), legenda je Hajduka - za kojega u 208 službenih nastupa čak postigao sedam pogodaka - i ruskoga Rostova, imao je zapaženu rolu u tri godine na vratima moskovskog Spartaka... Utoliko je još neobičnije što je Stipe Pletikosa s 32 godine, dakle tada već s tri velika natjecanja u karijeri, pa i jednom sezonom u Tottenhamu, u ljeto 2011. godine išao na probu u redove škotskog velikana Celtica, na kojoj - nije zadovoljio. I željeni transfer iz Londona u Glasgow nije se dogodio.

Stipe Pletikosa tog je srpnja 2011. godine u Celtic došao na preporuku svoga trenera iz Tottenhama.
- Harry Redknapp bio je oduševljen Pletikosom pa ćemo ga pogledati – izjavio je tada trener Celtica Neil Lennon.
Tako je Pletikosa 21. srpnja 2011. za Celtic branio u pripremnoj utakmici u gostima s Cardiff Cityem (1:0), a šest dana kasnije na domaćem terenu Celtic je sa Stipom na vratima bio poražen od Wolverhamptona 0:2.

- Opet je bio dobar. Bio je samopouzdan i siguran, ne mislim da ga mogu kriviti za primanje prvog pogotka. Lopta je prošla kroz živi zid, da je zid obavio svoj posao kako treba, ne bismo ga primili. Činjenica je da nam vratar treba, a Pletikosa je prvi kandidat, nije griješio – izjavio je tom zgodom Neil Lennon.
Međutim, tri dana kasnije, Lennon je neočekivano promijenio ploču: Pletikosi se zahvalio i umjesto njega angažirao devet godina mlađeg Engleza Fraisera Fostera.

- Želio sam igrati za Celtic, ali mislim da je bila greška što sam pristao ostati više od tri dana i odigrati dvije utakmice. Raskinuo sam ugovor sa Spartakom, koji je bio vrijedan puno novca, jer sam smatrao da bi mi pomoglo igranje za Celtic za tri puta manje novca. Ali sada moram pronaći drugi klub. Osjećam da sam zaslužio ugovor i bio bih jako dobar golman Celtica - razočaran je bio Pletikosa nakon neuspjelog izleta u Glasgow.

Pa ipak, Pletikosina karijera istoga je ljeta vrlo brzo oživjela u ruskome Rostovu, gdje je vrlo brzo postao zvijezda, kapetan momčadi i ljubimac lokalnih navijača. Stipe je 2013. godine s Rostovom osvojio ruski kup, u kojemu je u raspucavanju jedanaesteraca obranio šut igraču Krasnodara Gazinskom. Pletikosa je kao kapetan Rostova podigao pehar pobjednika Kupa. Do tada je nesretna epizoda iz Glasgowa odavno bila zaboravljena. Zanimljivost je i kako je Stipe Pletikosa u 114 nastupa za Hrvatsku jedini jedanaesterac obranio jednome – Škotu. On se zove Barry Bannan, taj njihov dvoboj zbio se na utakmici Škotska – Hrvatska 15. listopada 2013., a nesretna okolnost je što je odbijenu loptu Škot Naismith pospremio u Stipinu mrežu za konačnih 2:0.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.