ŽELJA ISPUNJENA

Dinamo izvukao najlakšeg mogućeg protivnika – albanski Skënderbeu!

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Dinamo izvukao najlakšeg mogućeg protivnika – albanski Skënderbeu!
07.08.2015.
u 12:15
Modri su priželjkivali albanskog prvaka i sad moraju opravdati ulogu favorita
Pogledaj originalni članak

Dinamo je saznao protivnika u posljednjem pretkolu za Ligu prvaka i to je albanski Skënderbeu! Svi su ih priželjkivali jer na papiru su daleko najslabiji i samim time najizglednija ulaznica za ulazak u najelitnije klupsko nogometno natjecanje na svijetu, koje u samom startu donosi 12 milijuna eura. Prva utakmica igrat će se 19. kolovoza u Albaniji, dok će se uzvrat igrati 25. kolovoza u Zagrebu.

Skenderbeu je u drugom pretkolu Lige prvaka prošao Crusaderse (4:1, 2:3) iz Sjeverne Irske dok su u trećem pretkolu bili bolji od moldavskog prvaka Milsamija (2:0, 2:0).

Prednost za Dinamo svakako je i činjenica da iza sebe ima već pet odigranih prvenstvenih kola, a albansko prvenstvo još uvijek nije počelo. I neće do prvog susreta četvrtog pretkola jer na rasporedu je tek 22. kolovoza i Dinamov će protivnik gostovati kod Vllaznije.

A u prošloj su sezoni Albanci osvojili prvenstvo sa 79 bodova u 36 utakmica, iza njih su ostali Kukesi (75), Partizani (73) i Tirana (71). Kao i Prva HNL, tako i tamošnje prvenstvo ima deset klubova i igra se četverokružno.

I koliko se god modri radovali, moraju se pobrinuti da ne podcijene protivnika. Riječ je o klubu nastalom 1909. godine, osvojili su prvenstvo šest puta (1933., 2011., 2012., 2013., 2014. i 2015.), od toga pet posljednjih pet sezona. Dakle, dominiraju u nacionalnom prvenstvu kao i Dinamo u hrvatskom. Stadion im prima 12 tisuća gledatelja, najžešći navijači nazivaju se Snježni vukovi (Ujqërit e Deborës), a najveći rivali su im navijači Tirane – Tirona Fanatics. No europske utakmice albanski prvak igra u Elbasanu na Elbasan Areni, kapaciteta 12 800.

Foto: Uefa

U momčadi nemaju mnogo stranaca, samo njih šestoricu, među kojima je i jedan Hrvat – Marko Radaš. Riječ je o 31-godišnjem Vukovarcu koji u Hrvatskoj nije zabilježio veće uspjehe. Igrao je za Istru dvije sezone, kao i Vinogradar, a za Cibaliju jednu. Proveo je i neko vrijeme u Sloveniji, a njegovi su klubovi bili Ljubljana i Bela Krajina. U Skënderbeu je stigao 2011. godine i dosad odigrao 144 utakmice i zabio sedam golova, što nije loše za desnog bočnog.

Možda je poznatiji hrvatskom nogometnom puku Bledi Shkëmbi, sad već 35-godišnjak, ali i kapetan albanskog prvaka. Sjećamo ga se iz Rijeke, gdje je igrao dvije sezone, ali i iz kraće epizode u Kamen Ingradu.

U Europi još nisu dosegli skupinu nekog od dvaju natjecanja i zato je ovo najveći uspjeh kluba. Kako god bilo, igrat će jesen u Europi i nakon Dinama još minimalno šest utakmica. A da treba biti oprezan, jasno je iz njihova europska puta, koji je počeo 2011. godine.

Tad su glatko ispali u drugom pretkolu Lige prvaka od Apoela (0:2, 0:4), a potom se nisu proslavili ni godinu poslije kad ih je izbacio Debrecen (1:0, 0:3). U 2013. počeli su pokazivati zube, očito na temelju stečenog iskustva, ali i stabilnosti u klubu. Izbacili su u drugom pretkolu Nefči sa samo 1:0 i to nakon produžetaka jer su obje utakmice završile sa 0:0. U trećem ih je pretkolu izbacio Šahtar Karagandi (3:2, 0:3), a potom u četvrtom pretkolu Europske lige Černomorec nakon jedanaesteraca (6:7) jer su obje utakmice završile pobjedama 1:0.

Foto: Facebook

U prošloj sezoni nastavili su mučiti velikane pa ih je BATE izbacio tek zahvaljujući golu u gostima (1:1, 0:0). Nažalost po Skënderbeu, bilo je to u drugom pretkolu Lige prvaka pa su završili natjecanje. Sad ih je ždrijeb pomazio u prva dva pretkola, a u ovom posljednjem namjerili su se na njima jako teškog protivnika.

Izrazito su defenzivna momčad, primaju jako malo pa su u prvenstvu u 36 kola iz mreže loptu vadili samo 18 puta. Kao što je vidljivo, 0:2 najveći je njihov domaći poraz u Europi i modri će se namučiti da ih slome. No zato bi našem prvaku trebalo biti lakše u obrani jer ne zabijaju previše, 58 u prvenstvu, a najbolji strijelac im je bio Brazilac Dhiego de Souza Martins sa samo sedam pogodaka. Ni blizu Pere Pejića koji je u sezonama 2012./2013. i 2013./2014. bio najbolji sa 12, odnosno 20 pogodaka.

No treba obratiti pozornost na 31-godišnjeg Hamdija Salihija, zabio je pet pogodaka u četiri utakmice, od toga tri moldavskom prvaku. Stigao je ove sezone i željan je dokazivanja, a iza sebe ima bogatu karijeru, ponajviše izgrađenu u egzotičnim ligama kao ona izraelska ili američka. No ima i 50 nastupa za reprezentaciju te 11 pogodaka. Tu su, osim njega, i drugi albanski reprezentativci, vratar Orges Shehi, branič Renato Arapi i veznjak Sabien Lilaj.

Sve u svemu, Dinamo je veliki favorit i ne smije se opuštati, mora sad potvrditi klasu te donijeti zagrebačkoj publici Ligu prvaka po peti put od hrvatske samostalnosti.

TIJEK IZVLAČENJA UŽIVO:

>>>> Parovi "rute neprvaka" su Lazio – Bayer Leverkusen, Manchester United – Club Brugge, Sporting – CSKA, Rapid – Šahtar i Valencia – Monaco.

>>>> Ostali parovi "rute prvaka" su Celtic – Malmö, Basel – Maccabi Tel Aviv i BATE – Partizan.

>>>> Skënderbeu i Dinamo!!!

>>>> Astana i APOEL su prvi par.

>>>> Infantinu se pridružio direktor natjecanja u Uefi Giorgio Marchetti i objasnio pravila izvlačenja.

>>>> Prije samog izvlačenja prisjećamo se najvažnijih detalja iz finala prošlosezonske Lige prvaka, onog između Barcelone i Juventusa (3:1). u Berlinu. Uživamo gledajući Ivana Rakitića kako zabija prvi pogodak.

>>>> Glavni tajnik Uefe Gianni Infantino stigao je na ždrijeb i ispričao se uime predsjednika Uefe Michela Platinija koji nije mogao doći

Nositelji (prvaci): Basel, Celtic, APOEL, BATE, Dinamo.
Nenositelji (prvaci): Partizan, Astana, Malmö, Skënderbeu, Maccabi Tel Aviv.
Nositelji (neprvaci): Manchester United, Valencia, Bayer Leverkusen, Šahtar, Sporting Lisabon,
Nenositelji (neprvaci): CSKA Moskva, Lazio, Club Brugge, Monaco, Rapid Beč.

>> Makabi bolje plaća igrače, Astana ima veći budžet...

>> Kakav ludi scenarij! Dinamu na putu do Lige prvaka stoji i Partizan!

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 85

CE
cenzura
12:12 07.08.2015.

Dinamo u skupini Lige prvaka!!!!! Dobar ždrijeb! Albance prolazimo. Neki novinari ovog lista nebuju dobro spavali. Kak ste g. Flak?? hahaha

CP
Cviet Prigorja
10:36 07.08.2015.

Po raznoraznim dušmanima, Dinamo pobjeđuje zahvaljujući ili Mamiću ili sreći. Ali Dinamo je klasa. Zagreb. Hrvatska. Prolazimo kao kroz plitki potok.

Avatar nula
nula
12:19 07.08.2015.

Partizan odahnuo .