CAPE TOWN

Ždrijeb SP-a: Kaka na Ronalda, Slovenci na Tri lava

Foto: Pixsell
charlize theron
Foto: Reuters
Policija JAR
Foto: Reuters
Ždrijeb SP
Foto: Reuters
Ždrijeb SP
Foto: Reuters
Ždrijeb SP
Foto: Reuters
Ždrijeb SP
Foto: AFP
Ždrijeb SP
Foto: AFP
Ždrijeb SP
Foto: AFP
Ždrijeb SP
Foto: AFP
Ždrijeb SP
Foto: AFP
Ždrijeb SP
Foto: AFP
Ždrijeb SP
Foto: AFP
Ždrijeb SP
04.12.2009.
u 16:35
Toliko iščekivani ždrijeb skupina za Svjetsko nogometno prvenstvo koje se sljedeće godine od 11. lipnja do 11. srpnja igra u Južnoafričkoj Republici, održan je u Cape Townu.
Pogledaj originalni članak

U ždrijebu su sudjelovale 32 reprezentacije koje su podijeljene u osam skupina.

Na prvi pogled svakako se najzanimljivijom čini skupina G u koju je ždijeb smjestio Brazil, Portugal, Obalu Bjelokosti i Sjevernu Koreju, pa ta skupina može slobodno ponijeti epitet “skupine smrti”.

Englezi i Talijani najbolje su prošli od reprezentacija nositelja, pa je tako momčad Fabia Capella izabrana u skupinu C zajedno s SAD-om, Alžirom i Slovenijom, dok će aktualni svjetski prvaci pod dirigentskom palicom Marcella Lippija u obranu naslova iz skupine F u kojoj su smješteni uz Paragvaj, Novi Zeland i Slovačku.

 

Ždrijeb skupina za Svjetsko nogometno prvenstvo u Južnoafričkoj Republici:

Skupina A

Južnoafrička Republika
Meksiko
Urugvaj
Francuska

Skupina B

Argentina
Nigerija
Južna Koreja
Grčka

Skupina C

Engleska
SAD
Alžir
Slovenija

Skupina D

Njemačka
Australija
Srbija
Gana

Skupina E

Nizozemska
Danska
Japan
Kamerun 

Skupina F

Italija
Paragvaj
Novi Zeland
Slovačka

Skupina G

Brazil
Sjeverna Koreja
Obala Bjelokosti
Portugal

Skupina H

Španjolska
Švicarska
Honduras
Čile

Lažne dojave o bombama digle na noge Cape Town

Hoće li Fabio Capello, preko Slavena Bilića kojeg je dvaput nokautirao te Hrvatima oduzeo privilegij igranja na SP-u, a blagajnu od strane Fife olakšao za 10 milijuna eura s Englezima postati svjetski prvak?

- To je dosad najveći izazov u mojoj karijeri. Prvi put ću biti ovdje kao izbornik, a nadam se da ću s Englezima igrati u finalu 11. srpnja sljedeće godine - rekao je Fabbio Capello Talijan na klupi Engleza.

Koga bi voljeli vidjeti u finalu, pitali su znatiželjni novinari?

- Bilo bi lijepo vidjeti Italiju. Baš sam maloprije popio pivo s Marcelom Lippijem koji zna kako se osjeća svjetski prvak. Bila bi to velika stvar za mene - rekao je Capello po dolasku u JAR.

Kakav nogomet očekujete na SP-u?

- Sigurno je da će promjena godišnjih doba za europske i neke druge reprezentacije biti otegotna okolnost. Očekujem da će jedan afrička reprezentacija doći do polufinala i tako napraviti veliki rezultat - zaključio je Capello.

A, tjekom prijepodnevnih sati petka dvije su osobe (jedna od njih je novinar koji se želio našaliti) uhićene za koje se sumnjalo da su postavile bombe u blizini mjesta održavanja ždrijeba skupina za SP. Ispostavilo se da je riječ o lažnim uzbunama, bilo je dosta napeto, digla se policija u Cape townu na noge, a to je je pokvarilo ozračje.

No, SP će se igrati u jednoj nesigurnoj zemlji, tako da će osiguranje koje je uistinu brojno morati biti itekako oprezni. Spektal je ovog tjedna zasjenila prijetnja čelnika Fife da se Diega Armanda Maradonu da ne smije doći na ždrijeb, zbog toga što je pod suspenzijom zbog neprimjerenih izjava nakon što se plasirao na SP.

A taj veliki događaj uveličat će predsjednik Uefe Platini, slavni Beckenbauer i Eusebio, no i fantastični etijopijski altetičar Geberselasije, te dva domaća dečka - kapetan jake ragbi reprezentacije John Smith i prvi tamnoputi reprezentativac u kriketu Makhaya Ntini.

Capello: Dobili smo jednu od najizbalansiranijih skupina

Izbornik engleske nogometne reprezentacije Fabio Capello smireno je komentirao ždrijeb skupina za Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici koji je njegovu momčad smjestio u skupinu C uz SAD, Alžir i Sloveniju.

- Mislim da smo dobili skupinu koja je među najizjednačenijima. Alžir nikako nije lagan protivnik kao što se misli. Sjećam se kada je bilo skupina na SP-ovima koje su izgledale lagane na prvi pogled, ali su se potom jako zakomplicirale – rekao je talijanski stručnjak o skupini koja spada među najlakše na Mundijalu.

Jedna od onih reprezentacija koja je bila nositelj i koja je prilično sretno prošla u ždrijebu je i Italija, aktualni svjetski prvak. Tako će “azzurri” za protivnike u skupini F imati Paragvaj, Novi Zeland i Slovačku.

- Što se više koncentrirate na momčadi koje imaju status slabijih, to ćete uvidjeti da su zapravo prilično jake. Moramo dobro prostudirati naše protivnike i njihove karakteristike – rekao je talijanski izbornik Lippi.

Izbornik Nizozemske, jednog od pritajenih favorita Mundijala, Bert van Marwijk, komentirao je kako je njihova skupina E (Nizozemska, Danska, Japan, Kamerun) “jako teška”.

- Opasna je to skupina i nikoga ne smijemo podcijeniti. Danska je u kvalifikacijama osvojila skupinu u kojoj su bile Portugal, Mađarska i Švedska. Japan smo nedavno pobijedili 3-0, ali rezultat nije bio pravi odraz snaga na terenu, dok Kamerun spada među tri najbolje afričke reprezentacije – zaključio je Van Marwijk.

Kek: Sposobni smo za osminu finala!


Izbornik slovenske nogometne reprezentacije Matjaž Kek i najbolji strijelac Milivoje Novakovič s optimizmom gledaju na nastup na Svjetskom prvenstvu nakon ždrijeba skupina u petak u Cape Townu.

Kuglice su Sloveniju smjestile u skupinu C u kojoj je nedvojbeni favorit Engleska, a nadu za drugi krug će uz Sloveniju imati i SAD te Alžir, prvi protivnik Slovencima 13. lipnja.

- Sve tri reprezentacije su na FIFA-inoj rang ljestvici ispred nas. Englezi su favoriti skupine, a za nas je jako važno kako ćemo se pripremiti za Svjetsko prvenstvo, odnosno u kakvom će stanju biti naša selekcija. Ostajem pri onome što sam i ranije govorio, sposobni smo za plasman u drugi krug, odnosno u osminu finala. Vjerujem da će Slovenija ostaviti dobar dojam na Svjetskom prvenstvu – izjavio je izbornik Matjaž Kek.

Najbolji strijelac i napadač njemačkog Kölna Milivoje Novakovič također je optimist.

- Mislim da smo dobili dobru skupinu. Igru iz kvalifikacija trebamo prenijeti i na Mundijal, a za nas će najvažnija biti prva utakmica protiv Alžira. U tom dvoboju se moramo maksimalno potruditi. Protiv nas svaki suparnik na SP-u ulazi kao favorit, ali s igrom kakvu smo prikazivali u zadnje vrijeme, svima možemo zagorčati život! Naravno da ćemo se s SAD-om boriti za drugo mjesto u skupini. Idemo u Južnoafričku Republiku po drugi krug, nadam se da ga možemo i dohvatiti. Za Sloveniju je velika čast nastupanje na Svjetskom prvenstvu, nestrpljivo čekamo na prvi nastup – poručio je Novakovič u izjavi koju prenosi web stranica RTV Slovenije.

Isti portal donosi i izjavu izbornika SAD-a Boba Bradleyja:

- Mislim da imamo mogućnosti kvalificirati se u drugi krug. S obzirom na suparnike koje smo izvukli, naša razmišljanja o plasmanu u osminu finala su realna!

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 36

OB
-obrisani-
20:04 04.12.2009.

Navodno je Fabio Capello odmah nakon ždrijeba izjavio: Težka grupa. Nečemo moči natrpati po 4 ili 5 komada kako smo navikli protiv Hrvatske..

LO
loza
20:22 04.12.2009.

Jel netko smatra da nam je tamo mjesto. Ne. Mi smo zacrtani uspjeh ostvarili ali je bilo previše pehova. I zato ćemo pokušati još jedamput s istim timom ali ovaj put ćemo pokušati smanjiti broj pehova ili ćemo opet imati izgovor bilo je previše pehova. A sad mi je jasno zašto su Englezi poslje \"kišnog čovjeka\" izabrali Capela, jer su čuli da pehove ostavlja u Italiji.

PE
petrovve
17:22 04.12.2009.

za patriot... nema dana a da swe ti ne javis svojom gluposcu,samo sacekaj...Vidjet ces koliko bombi ce te vi dobiti u vasu mrezu,a onda prije nego se nadate ..ADIO...hehehe. Osim toga jadnice,ostavis komentar i lupis si odmah sam plus kao podrsku za tvoj nebulozni komentar,koliko covjek mora biti jadan kao ti!?...