cibona - barcelona (18.30)

Žgancima protiv europskog prvaka

Foto: 'Igor Kralj/PIXSELL'
Žgancima protiv europskog prvaka
25.11.2010.
u 09:45
Cibona večeras (18.30) dočekuje najatraktivniju momčad Eurolige. Proračun Barcelone je 200 milijuna kuna, a Cibonin 12 milijuna kuna. To je doslovce sraz Davida i Golijata.
Pogledaj originalni članak

Ono što ni jedan naš nogometni klub ne može, a već godinama ni Dinamo, Cibona još može. I čini to već 20 godina, koliko uzastopce igra u najjačem klupskom natjecanju u Europi.

Cibona je večeras (18.30) domaćin europskom prvaku u utakmici šestog kola Eurolige. Cibosi u Draženovu domu igraju s Barcelonom, pri čemu najatraktivnija europska momčad dolazi bez najboljeg stranca Petea Mickeala, ali i bez najboljeg strijelca Juana Carlosa Navarra. On je zbog ozljede leđa propustio posljednje dvije utakmice, koje je katalonska momčad izgubila (Caja Laboral, Siena).

Po tome, vukovi nisu bez izgleda. Iako je Barca bez te dvojice, Ciboni su šanse još uvijek vrlo male, no ako se doista pojave navijači Dinama i ispune dvoranu, moglo bi uglednim gostima biti vrlo vruće.

– Navijači nam daju dodatnu snagu. Poticajno je to kada čujemo da suosjećaju s nama. Hvala im za podršku - poručuje 20-godišnji Tomislav Zubčić, momak koji živi za punu dvoranu.

Barca je 16,5 puta skuplja

Svjestan da bi njihova pobjeda nad Barcelonom bila svjetska senzacija, pomoći s tribina nada se i Cibonin jedini Amerikanac Michael Johnson koji je protiv Radničkog odigrao ponajbolje (15 koševa) otkako je u dresu zagrebačke momčadi.

Igrač koji ima ugovor od 130.000 USD za sezonu inspiraciju će potražiti u - žgancima. Naime, to mu je omiljeno hrvatsko jelo. Svašta smo čuli o prehrambenim navikama Amerikanaca, ali da će jedan od njih obožavati palentu to je ipak neočekivana priča.

– Da, jako volim to jelo od kukuruznog brašna. I gulaš također. Ne volim zabave i noćni život, ali volim otići u dobar restoran. Najdraži mi je jedan u Kranjčevićevoj – objašnjava Johnson.

S obzirom na to da nisu plaćeni već mjesecima i da igraju protiv 16,5 puta skuplje momčadi (proračun Barce je 200 milijuna, a Cibonin 12 milijuna kuna) cibosi će doista žgancima na europskog prvaka. Baš kao što su Đurđevčani, po legendi, "picokom" gađali Turke.

Bez prve dvije violine

Barcelona ne dominira kao prošle sezone, a trener Xavi Pascual žali se da mu bez prve dvije violine orkestar djeluje raštimano, pa se boji i momčadi koja u Euroligi postiže najmanje koševa (64,8).

Njegova momčad doživjela je već po dva poraza u Euroligi (Fenerbahçe, Siena) i španjolskoj ACB ligi. O tome nam je govorio Jordi Rubirosa, Barcin kroničar, s Katalonske televizije:

– Barca u Zagreb nije došla u najboljem stanju. Igrači se ne osjećaju sigurno bez dvojice najboljih.

Mi nikad ne bismo dopustili da nam Barca propada kao Cibona

Jordi Rubirosa već desetljećima prati košarku na Televisió de Catalunya i ne može vjerovati u ono što se događa s Cibonom.

– Kakva je to šteta da grad ili država nisu uspjeli spasiti propadanje tog velikog kluba koji smo mi u Barceloni nekad gledali s divljenjem. Pa to bi bilo kao kada bismo mi dopustili da propadne Barcelona. No, trener Pascual i takve se Cibone pribojava jer ti dečki nemaju što izgubiti. Osim toga, Bogdanović bi mogao već sada igrati za Barcelonu.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

CA
CastrumFF
10:02 25.11.2010.

Malo edukacije: Žganci was a typical everyday meal of the central and Alpine part of Slovenia. Its popularity and common use is implied in the following witticism from the 19th century: \"Žganci are the pedestal of Carniola.\" This attitude implies its crucial meaning for the survival of the population. Freshly boiled žganci could be served as breakfast or lunch, or warmed-up or toasted for dinner or breakfast the following day. Balthasar Hacquet (1739–1815) mentions that žganci was served with sauerkraut in Upper Carniola.[1] The oldest preparation method explains the word žganci. The word žganci is derived from the Slovenian verb žgati \'to burn, to toast\'

DU
Deleted user
11:10 25.11.2010.

Ova priča o žgancima ( jelo inače poznato kao jelo siromaha ) samo dokazuje koliko su Slovenci bili siromašni dok nisu popljačkali ostale budalaste i naivne u bivšoj Jugoslaviji.

CA
CastrumFF
11:16 25.11.2010.

@psiho Dali tvoja razlaga znači, da se danas jedu \"žganci\" u Hrvatskoj zato jer ste siromaci?