11 POBJEDA U NIZU

Hrvatski tenisači opet su hit na Touru: 'Želim s Matom igrati cijelu karijeru i da se jednom o nama priča kao najboljem paru nove ere'

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Hrvatski tenisači pozirali su s peharima nakon izgubljenog finala Davis Cupa
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
TOP 100 fotografija u 2021. godini
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Madrid: Slavlje nakon ulaska Hrvatske u finale Davisova kupa
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Madrid: Treći meč polufinala Davisovog kupa, Nikola Mektić i Mate Pavić - Filip Krajinović i Novak Đoković
27.05.2022.
u 10:48
Nakon lošijeg starta ove godine ovaj Splićanin i Zagrepčanin ušli su u sjajnu formu i imaju 11 uzastopnih pobjeda, uključujući i dvije titule u Rimu i Ženevi, a sada moćno izgledaju i na Roland Garrosu.
Pogledaj originalni članak

Hrvatski tenisači Mate Pavić i Nikola Mektić stvaraju novu seriju pobjeda, a za Večernji list otkrivaju da ni tijekom serije lošijih rezultata u prvom dijelu sezone ni u jednom trenutku nisu razmišljali o prekidu suradnje.

Najveći šampioni nađu načina izvući se i iz teških situacija i preokrenuti negativne trendove u svoju korist. Upravo to ovih dana čini hrvatski teniski par Mate Pavić i Nikola Mektić. Nakon lošijeg starta ove godine ovaj Splićanin i Zagrepčanin ušli su u sjajnu formu i imaju 11 uzastopnih pobjeda, uključujući i dvije titule u Rimu i Ženevi, a sada moćno izgledaju i na Roland Garrosu.

Prošle godine bili su pravi junaci na ATP Touru. Osvojili su tada čak devet turnira, uključujući i Wimbledon i Olimpijske igre, a 2021. uvjerljivo su završili kao najbolji muški teniski par na svijetu. No, u ovu godinu Pavić i Mektić ušli su u rezultatski siromašnijem trendu. Loše je krenulo već i prije teniske sezone jer su zbog koronavirusa obojica propustila više tjedana treniranja, a potom su izgubili već u 2. kolu Australian Opena (doduše od domaćina i kasnijih pobjednika Kyrgiosa i Kokkinakisa). Potom su se porazi zbrajali gotovo više nego pobjede, a iako su zapravo imali i dobrih rezultata (finala u Dubaiju i Beogradu) jasno je bilo da su u svojevrsnoj rezultatskoj krizi.

Ali, tako je bilo samo do Rima prije nekoliko tjedana. Na veliki ATP turnir u Rimu iz Masters serije gdje su branili prošlogodišnji naslov Mektić i Pavić stigli su s tri uzastopna poraza. U vječnom gradu sve se promijenilo nakon što su "preživjeli" težak meč u 2. kolu protiv jakih singl igrača Grigora Dimitrova i Huberta Hurkacza (7:5, 7:5). Nakon toga pobijedili su i specijalce za parove Koolhofa i Skupskog pa potom u polufinalu slomili domaće navijače pobjedom nad Fogninijem i Bolellijem. A u finalu su se konačno i otresli loše sreće u super tie breaku pobjedom 12:10 nad Isnerom i Schwartzmanom koji su zbog svoje neobične kombinacije visokog i niskog tenisača bili pravi miljenici publike.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
TOP 100 fotografija u 2021. godini

Upravo sam na tom turniru u Rimu imao priliku intervjuirati Nikolu i Matu. U razgovoru su mi otkrili kako su oni proživljavali seriju teških rezultata i jesu li pomišljali da bi njihovoj suradnji prerano mogao doći kraj ili su samo čekali trenutak kada će se sreća opet malo više okrenuti na njihovu stranu.

Odigrali ste fenomenalan turnir u Rimu, a u polufinalu i finalu ste praktički igrali i protiv publike koja je žestoko navijala za vaše protivnike

MEKTIĆ: Bio sam jako sretan kad su u finalu Isner i Schwartzman izbacili zadnji poen u aut, to je značilo da smo osvojili Rim. Puno emocija mi je tada prošlo kroz glavu. U jednoj trenutku vodiš i blizu si pobjede, a 30 sekundi poslije treseš se na drugom servisu i oni imaju meč loptu. To su parovi, jako sam sretan što smo pobijedili ovog puta. Čak i kad je publika protiv mene, to me ne smeta, glavno da je atmosfera dobra.

PAVIĆ: U Rimu smo super igrali. Na dobrom smo putu. Prošla je godina bila izvanserijska. Teško je ponoviti takve rezultate pa nije zahvalno mjeriti se s prošlom godinom jer ćete biti nezadovoljni. U parovima definitivno trebate malo sreće. U Dubaiju smo izgubili u finalu, a imali smo 3-4 meč lopte. U Beogradu smo bili blizu u finalu. U Rimu smo igrali jako dobro, do finala nismo izgubili set.

U 2. kolu Rima pobijedili ste u teškom meču odlične singl igrače Dimitrova i Hurkacza, je li vam i takva pobjeda pomogla da se uzdignete za dalje mečeve i može li vam pomoći i za uzlet za ostatak sezone?

MEKTIĆ: U tom trenutku svaka nam je pobjeda bila jako slatka. Tek sad vidimo da, koliko smo pobjeđivali prošle puno godina, možda smo i neke pobjede uzimali zdravo za gotovo. Kad su uslijedili porazi naravno da nas je svaka pobjeda veselila. Protiv Hurkacza i Dimitrova je bio jako dobar meč. Stvarno smo morali igrati jako dobro da pobijedimo.

PAVIĆ: Naravno da nas takve pobjede mogu uzdignuti. Svaka pobjeda puno znači, pogotovo protiv dobrih igrača i još na Masters seriji. U parovima su jako male razlike, pogotovo s ovim sustavom bez prednosti (no-ad) i super tie breakom u 3. setu. Da budemo iskreni, mi smo i ove godine dosta turnira imali gustih rezultata u super tie breaku, mislim da smo u Indian Wellsu imali 5:2 ili 6:2 protiv Isnera i Socka pa smo izgubili, a oni su na kraju osvojili taj turnir. Toliko su male te razlike. Toliko vas malo dijeli od poraza u prvom kolu ili jednog dobrog rezultata na tako velikom turniru. Imali smo i dosta tih mečeva gdje nam je malo sreće nedostajalo, kao u finalu Dubaija i u finalu Beograda. Ono gdje smo imali sreće lani, ove godine nismo imali u prvom dijelu sezone. A i to dolazi s nizovima pobjeda kad uđete u samopouzdanje da ruka ne zadrhti na dva poena u tie breaku i to je ta razlika.  Tako da svaka pobjeda je bitna i nadam se da ih možemo osvojiti što više u nizu jer će nam to i pomoći da opet povratimo to neko samopouzdanje koje smo imali prošle godine

Kako ste vi sebi objašnjavali lošiju serije, jeste li radili kakve analize prije Rima?

MEKTIĆ: Dosta sam razmišljao o tome. Veliki utjecaj na sve to ima način bodovanja u parovima. U principu je nerealna rang lista. Tvoja razina se možda ne mijenja toliko, ali renking ti može jako varirati. Hoću reći da su jako male razlike između top parova. I jako često par lopti odluči meč, i možda ćeš na neko izjednačenje ti pogoditi loptu na crtu. Da si promašio za 10 cm ulijevo izgubio bi meč, ali otišla je desno i pobijedio si. To te u principu ne čini boljim ili lošijim igračem, ali može do te mjere može otići u jednom ili drugom smjeru.  U prvom dijelu godine mi smo taj dio  iskusili u negativnom pogledu na svojoj koži. Moramo nastaviti vjerovati i raditi i mislim da će to biti dovoljno da se vrate dobri rezultati.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Madrid: Treći meč polufinala Davisovog kupa, Nikola Mektić i Mate Pavić - Filip Krajinović i Novak Đoković

PAVIĆ: Ne ja nisam. Nisam baš neki od pretjeranih analiza, ni protivnika uoči mečeva. Vjerujem u treniranje i rad. Kad radite imate se čemu nadati, treniramo i radimo. Bilo je samo pitanje trenutka kada će se posložiti jedan turnir da stvarno napravimo jedan veliki rezultat.

Je li i protekla duga sezona donijela dio zasićenosti sa svim popratnim stvarima koji dolaze uz toliko pobjeda na turnirima, sponzori, intervjui, podcasti...

PAVIĆ: Nije nas to iscrpilo koliko cijeli taj ritam duge godine. I nije bilo lako jer smo bili zbog korone zatvoreni između hotela i kluba. Jednostavno, igrali smo jako puno, previše je bilo mečeva, osvajali smo sve živo i nismo imali vremena za pauzu. Osvojili smo Wimbledon nismo ni stigli proslaviti. To nam je jedino možda nešto što nam je žao od lani, da nismo stigli ništa proslaviti kako treba. Odmah nakon Wimbledona smo morali putovati za Tokio. Odradili smo Tokio, imali smo 3 dana i već smo išli za Kanadu. Možda smo trebali i preskočiti neki turnir, ali jednostavno smo bili u takvom naletu da je došlo do zasićenja tamo u Americi. i Dogodio nam se US Open, izgubili smo 1. kolo od para koji je dobio pozivnicu.

MEKTIĆ: Možda smo imali malo peh na početku ove sezone kad je prvo Mate imao koronu pa onda i ja. Tu smo izgubili nekih 20 dana treninga. Australian Open nismo odigrali spremni i malo nam je lošije krenula sezona. I još poneki poraz nas je poljuljao. Dok smo prošlu godinu krenuli izvanredno, a sad kreneš da nemaš pobjeda. Trebalo nam je vremena da malo skupimo pobjeda i mečeva u nogama. Nije naša kvaliteta puno drugačija, u nekim mečevima će biti par postotaka bolja ili lošija nego lani.  Jednostavno prošle godine zbog tog nekog niza i samopouzdanja čak i s nekom lošijom mi smo uspijevali pobjeđivati, a ove godine i s dobrom igrom nekako se stvari uspiju izokrenuti i izgubimo 10:7 ili 10:8 u trećem setu.

Ali, prošle godine se jeste osjećali kao najbolji na svijetu?

MEKTIĆ: Apsolutno da. Ali do neke mjere. Malo je nerealno bilo koliko smo mi to dobro pobjeđivali lani. Naravno da smo se osjećali fenomenalno i nadmoćno, ali opet drugi dio sezone nakon Wimbledona i Olimpijskih igara vidjeli smo da ipak to neće biti svaki put tako glatko kao što smo mi navikli, uslijedili su porazi i drugi su se navikli na nas. Prolazili smo kroz jedan period gdje smo se morali naviknuti da nekad i gubimo. A sad kad izlazimo iz toga znamo da možemo biti samo jači.

Je li nakon sezone pune trofeja upravo to i opterećenje da morate stalno biti odlični?

PAVIĆ: Ja sam već bio u situaciji da sam 2018. bio broj 1 na svijetu. Imao sam isto izuzetnu sezonu s Marachom, te godine smo završili kao broj 1 i onda je 2019. krenuo pad, u startu smo izgubili nekoliko mečeva i nije nam bila najbolja sezona. Skliznuo sam od broja 1 na 15. ili 20. poziciju na renkingu. I opet sam se vratio na sezonu kakvu sam imao prošle godine, opet sam bio broj 1 skoro godinu dana. Mislim da sam prošao kroz to i meni osobno to ne stvara neki pritisak, koliko sama činjenica da li igramo dobro ili ne. Kada igrate dobro, a gubite tih par mečeva u tie breakovima,  Meni je to dobar pokazatelj da ste na dobrom putu i da je samo pitanje vremena kada će se otvoriti i posložiti

Dakle, porazi vam nisu bili ušli pod kožu?

PAVIĆ: Oni vam uđu pod kožu možda da izgubite tu dozu samopouzdanja u sljedećem bitnom meču, dovoljno je da vam u tie breaku ruka zadrhti na poen, dva, da imate dva druga servisa i to je već velika razlika. I to je normalna stvar, morate kroz to proći novim pobjedama.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Madrid: Slavlje nakon ulaska Hrvatske u finale Davisova kupa

Jeste li u bilo kojem trenutku pomišljali da ćete morati prekinuti suradnju ako se nastavi serija lošijih rezultata?

MEKTIĆ: Ne. Nije bilo uopće razgovora o tome. S moje strane nije bilo ni pomisli o tome. Pogotovo nakon što smo napravili takve uspjehe već prve sezone. I dva Hrvata smo i prijatelji smo. Barem u mojoj glavi, ja bih volio i završiti karijeru igrajući s Matom i napraviti još puno toga i igrati još puno godina zajedno. I možda jednog dana da se priča o nama kao o jednom od boljih parova u ovo novije doba. Svi smo mi imali karijeru i prije, i naravno da imaš i neke svoje titule i neke zajedničke, ali meni osobno je ljepše kad imaš takvog nekog igrača s kojim bi volio igrati godinama i imam želju da igramo koliko god dugo možemo.

PAVIĆ Ne, Nismo uopće o tome razmišljali, niti ima potrebe. Jasno u parovima stvari idu brzo i bude tu dosta promjena i tijekom sezone i na kraju sezonu, ali mi nismo o tome razmišljali. Možda javnost uspoređuje naše rezultate jer su navikli na takve velike uspjehe kakve smo imali lani. Kad smo krenuli zajedno igrati bilo je nestvarno dobro. Ta sezona je po meni u top 5-6 sezona svih vremena, uz braću Bryan, Woodfordea i Woodbridgea i druge velikane. To su stvarno iznimne sezone kada osvojite i Wimbledon i Olimpijske igre. Teško je to ponoviti, a opet evo mi smo i prije Rima igrali dva finala, četvrtfinale u Monte Carlu. Nije to bio razlog za bilo kakvu paniku.

Svjesni ste bili da vas jako malo dijeli od nove serije uspjeha?

PAVIĆ: Tako je, male su razlike. Također ne zaboravite da smo im neka prva I druga kola gubili od parova koji su osvajali te turnire. Dakle, tu je bilo i malo peha u ždrijebu.

Kako igram amatersku tenisku ligu "Glavno da se igra", igrači su me zamolili da vas pitam kojim reketima i žicama igrate i koliko španate rekete:

MEKTIĆ: Koristim Head, neki poseban Prestige koji koristi i Marin Čilić. Žicu koristim Luxilon Adrenaline već desetak godina, a španam ovisno o uvjetima, između 21 i 25 kila.

PAVIĆ: Igram s Wilsonom. Za model nisam siguran, imao sam Blade, a ne znam je l' se tako zove i novi model. Žice koristim Luxilon crijevo, a cijeli život španam 23/22 kg.

>>> Pavić i Mektić na druženju s fanovima

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.