NAGLASAK

Što je nama Briševo?

27.07.2007.
u 18:32
Pogledaj originalni članak

Briševo - gdje je to? Na taj način reagirala je većina građana BiH nakon vijesti da je u tome malom mjestu u sjeverozapadnoj Bosni, općina Prijedor, na 15. obljetnicu kardinal Vinko Puljić služio svetu misu zadušnicu.

A Briševo krije u sebi stravičan zločin. U srpnju 1992. godine srpska vojska u tome je mjestu pobila čak 67 civila hrvatske nacionalnosti na pragovima njihovih kuća, iako u Prijedoru nije bilo borbenih djelovanja.

Iz čista mira kao dio plana istrebljenja nesrpskih naroda s toga područja s lica zemlje uništena su dva naroda, Hrvati i Bošnjaci, ljudi, njihovi domovi, vjerski objekti, sjećanje - jednostavno sve što bi moglo podsjećati da su nekada i oni živjeli u tome dijelu BiH.

Takav zločin, ali i ono što se dogodilo u cijeloj općini Prijedor, te šire u sjeverozapadnoj Bosni, može se okarakterizirati jedino genocidom - najtežim oblikom zločina koji čovječanstvo poznaje. No, za razliku od Srebrenice, zločine u Prijedoru mediji su potpuno zapostavili, iako je na području te općine agresor pobio nekoliko tisuća Hrvata i Bošnjaka, poglavito u konc-logorima: Omarska, Keraterm i Trnopolje.

U Briševu, ali i mnogim drugim Briševima toga djela BiH, niti jedan preživjeli Hrvat nije se vratio, a kuće su im i dan-danas sravnjene sa zemljom. Žalosno je i što se na obljetnicu zločina u Briševu nitko od hrvatskih dužnosnika u tijelima vlasti, osim dopredsjednika RS-a Dvora Čordaša, nije pojavio kako bi odao počast žrtvama.

Jasna je to poruka Hrvatima toga djela BiH - iznimno mirnim, radinim i nenametljivim ljudima, da se hrvatska politika prema njima nije promijenila niti za milimetar. Jedino je Crkva u liku mjesnoga biskupa Franje Komarice i kardinala Vinka Puljića stala iza preživjelih ljudi toga kraja. Ostavljeni i prepušteni sami sebi Hrvati sjeverozapadne Bosne još se moraju dokazivati onima koji su radili sve da ih više ne bude u tome djelu BiH da se žele vratiti.

Ali kako se vratiti na porušeno i kako se vratiti tamo gdje su ubojice i zločinci heroji, koji umjesto da su iza rešetaka i danas slobodno hodaju tim dijelom BiH, rugajući se i mrtvima i preživjelima.

Pogledajte na vecernji.hr