NAGLASAK

Šutnja o ubojstvu povratnika

01.06.2007.
u 19:23
Pogledaj originalni članak

Ubojstvo hrvatskoga povratnika u Banju Luku, šezdesetsedmogodišnjeg Ive Bartulovića, i prije svega ponašanje MUP-a RS-a, zoran je pokazatelj kakav odnos Republika Srpska ima prema onima koji nisu te sreće da pripadaju većinskom narodu u manjem bh entitetu. Zabrinjava ponašanje MUP-a Republike Srpske, koji ni nakon dva tjedna što je Bartulović na smrt pretučen nije našao potrebnim o tome obavijestiti javnost.

Zabrinjava i šutnja medija u Banjoj Luci, a poglavito šutnja političkih struktura u RS-u koji svako malo Hrvatima "nude" entitet, a ni ono malo preživjelih Hrvata u RS-u nakon genocida 92.-95. nisu u stanju zaštititi. Doslovni vapaji dopredsjednika RS-a iz reda hrvatskoga naroda Davora Čordaša i banjolučkoga biskupa Franje Komarice da se nešto učini za zaštitu povratnika kao da nikoga ne zanimaju u RS-u. Da je kojim slučajem došlo do ubojstva bošnjačkoga povratnika u RS-u ili srpskoga povratnika u Federaciji imali bismo potpuno drugu priču - brojne medijske natpise i reakcije političara. No, na sreću, to se nije dogodilo.

Ovako, ubijen je Hrvat, i to u RS-u, pa je sve obavijeno velom tajne i svedeno na džeparenje lopova koji su od pokojnoga Bartulovića otuđili lisnicu. Bez obzira na motiv ubojstva, koji u MUP-u RS označavaju kao koristoljublje, višednevna šutnja MUP-a RS-a je prije svega poruka povratnicima. Pokojnoga Bartulovića više nitko ne može vratiti, no MUP RS-a mora što prije uhititi počinitelja-e, a sudstvo toga entiteta bez odgađanja treba obaviti svoj dio posla. U protivnom, zahtjevi za ukidanje MUP-a RS-a bit će i više nego opravdani.

Pogledajte na vecernji.hr