SFF Danas počinje 11. izdanje najjačeg festivala u regiji s dva hrvatska filma u konkurenciji

Sviličić i Hribar u borbi za srce Sarajeva

Foto: import
Sviličić i Hribar u borbi za srce Sarajeva
18.08.2005.
u 11:32
Pogledaj originalni članak

Sarajevski filmski festival (SFF), koji ove godine počinje 19. kolovoza pod vodstvom agilnog direktora Mirsada Purivatre, stigao je i do 11. izdanja. Na festivalu sudjeluje i prilično brojna hrvatska reprezentacija - osim nagrađivanog "Sve 5" Dane Budisavljević i "Plavog ponija" Ivone Juke koji će se prikazati u sklopu programa regionalnih dokumentaraca, u glavni su program konkurencije uvršteni "Oprosti za kung fu" Ognjena Sviličića i "Što je muškarac bez brkova" Hrvoja Hribara.

U glavni je program prijavljeno više od 70 filmova. Festival ima više od deset popratnih programa, a među novostima je i proširenje regionalne konkurencije na Mađarsku. U neizvjesnosti kome će pripasti glavna festivalska nagrada "Srce Sarajeva", zna se tko će biti gosti - Sarajevo će među ostalima posjetiti Alexander Payne, redatelj "Gospodina Schmidta" i "Stranputice", te slavni Claude Lelouch, autor "Jednog muškarca i jedne žene", koji na festivalu predstavlja svoj novi film "Le courage d aimer".

- Ove godine imamo pravi boom natjecateljskog programa, crvenih tepiha, sa središtem na priznavanje regionalnih autora. Postoji glad i medija i producenata. Svi dolaze sa željom da vide novi regionalni film - kaže direktor festivala Mirsad Purivatra, naglašavajući kako je ključni dio festivala poštovanje prema autorima iz regije. - Obično naši filmovi završavaju u drugom ili trećem programu svjetskih festivala, a mi želimo da čovjek koji je potrošio svoju energiju i živce na stvaranje filma bude uvažen kao istinski autor, te počnemo sami sebe poštovati.

Među brojnim popratnim događajima Purivatra posebno ističe novi festivalski program "Midnight Meetings." Rije? je o ponoćnim projekcijama uz gostovanje autora, rezerviranim za filmove koji su i filmskim jezikom i temama izazvali pozornost javnosti a nisu bili prikazivani u kinima, pa je jedan od ciljeva i ohrabriti distributere.

- Gostuje i Carlos Regadas filmom "Battle in Heaven", najdiskutabilnijim filmom Canneskog festivala. To je film koji ili volite ili mrzite, i koji je izazvao puno komentara kaže Purivatra.


Hribarov popravni ispit

Za razliku od Sviličićeva filma, koji je u međuvremenu već igrao u kinima i na Berlinskom festivalu, ovo bi trebala biti premijera konačne verzije Hribarova filma koji se ljetos zbog neisporučivanja gotove kopije našao u središtu kontroverze ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala. Hribar se u međuvremenu s direktorom fotografije Silvijem Jesenkovićem okrenuo dovršavanju 35-milimetarske kopije filma u Budimpešti, a uvjeren je i kako ne postoje zapreke za prikazivanje filma u Sarajevu, čemu se raduje i zbog toga što je riječ, kako kaže, o regionalno najvažnijem festivalu i jezično i ljudski bliskoj publici, koja film može pratiti i bez titlova.

Pogledajte na vecernji.hr