Klimatske promjene

UN proglasio crvenu uzbunu - stoljećima ćemo spašavati prirodu

Foto: ROUELLE UMALI/XinHua/PIXSELL
PHILIPPINES-RIZAL PROVINCE-MONSOON FLOODS
Foto: Giorgos Moutafis/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Greece battles wildfires
10.08.2021.
u 10:45
Porast razine mora od 2 metra do kraja stoljeća ne može se isključiti, a do 2150. godine taj bi porast mogao biti čak 5 metara
Pogledaj originalni članak

Dugoočekivani dokument UN-ova tijela Intergovernmental Panel on Climate Change objavljen je jučer. U ovom dosjeu od 42 stranice pod nazivom Summary for Policymakers ističu se glavne značajke klimatskih promjena kojima u posljednje vrijeme svjedočimo doista na najdramatičniji način. A također je riječ o temeljnom izvještaju nakon kojega će uslijediti serija posebnih dokumenata koji će se sukcesivno objavljivati sljedećih mjeseci. Sukus je ovog izvještaja čovjekov utjecaj na klimu za koji se i ovdje tvrdi kako je izrazito štetan. Toliko da će trenutačne emisije stakleničkih plinova doista postići da se probije temperaturni limit od 1,5 stupnjeva već za nešto više od deset godina.

Oceani kiseliji, glečeri nestaju

Ne može se isključiti ni porast razine mora od dva metra do kraja stoljeća. Oštrim smanjenjem količina stakleničkih plinova takvi bi se scenariji mogli izbjeći.

– Ovaj je izvještaj crvena uzbuna za čovječanstvo. Ako udružimo snage sada, možemo izbjeći klimatsku katastrofu. Novi je izvještaj jasan u tome kako nema vremena za otezanje ili izgovore. Računam na lidere svjetskih vlada i sve dionike da učine sljedeći summit COP26 u Glasgowu uspješnim – rekao je António Guterres, glavni tajnik Ujedinjenih naroda, povodom objavljivanja ključnog izvještaja IPCC-a.

COP26 znači Conference of the Parties, skup o klimi koji će se održati u Glasgowu u studenom. Po objavljenom izvještaju nema nikakve sumnje da je čovjekovo djelovanje zagrijalo atmosferu, oceane i tlo. Kao ključna točka dokumenta ističe se povećanje prosječne temperature za 1,09 Celzija u posljednjem desetljeću u usporedbi s drugom polovicom 19. stoljeća. Zatim, utvrđuje se kako je posljednjih pet godina najtoplije od 1850. godine. Porast razine mora gotovo se utrostručio u odnosu na prvih 70 godina prošlog stoljeća. Procjenjuje se kako je čovjekova odgovornost za topljenje glečera od 1990-ih te smanjenja arktičkog leda čak 90 posto.

Video - Brojne ceste u Londonu poplavljene, pogođene i bolnice: "Nikada nisam vidio nešto slično"

 

Gotovo je sigurno da su temperaturni ekstremi, uključujući toplinske udare, postali češći i intenzivniji od 50-ih godina prošlog stoljeća, dok su hladnoće postale rjeđe i manje ozbiljne. Zagrijavanje je dovelo do toga da će za obnovu mnogih prirodnih sustava na našem planetu trebati stoljeća ili čak tisućljeća. Oceani će se dalje zagrijavati, postajati kiselijima, planinski i polarni glečeri i dalje će se topiti još desetljećima ili stoljećima. Izvještaj sadrži i scenarije podizanja razine mora u odnosu na razinu emisija stakleničkih plinova. No, u svakom slučaju, porast od dva metra do kraja stoljeća ne može se isključiti, a do 2150. godine taj bi porast mogao biti čak pet metara. Ovo bi značilo da stanovništvo priobalnih područja do 2100. godine čekaju poplave.

Imamo nekoliko godina

Prema Pariškom sporazumu, cilj je zadržati porast prosječne temperature ispod dva Celzijeva stupnja ovog stoljeća te uložiti dodatne napore da se on spusti i ispod 1,5 stupnjeva. No, ovaj izvještaj ističe kako će, prema svim scenarijima koje su izradili znanstvenici, i jedan i drugi cilj biti premašen već ovog stoljeća, osim ako se ne postignu drastična smanjenja emisija stakleničkih plinova. Od predindustrijskog perioda do danas prosječna je temperatura narasla za 1,1 Celzijev stupanj, čovjek je u atmosferu u tom periodu ispustio 2400 milijardi tona ugljikova dioksida. S još 500 milijardi tek je 50:50 posto u šansama da porast prosječne temperature ostane ispod 1,5 stupnjeva. No, čovjek i dalje svake godine u atmosferu ispušta oko 40 milijardi tona ugljikova dioksida. Ostaje nam samo sljedećih nekoliko godina za drastično smanjenje emisije stakleničkih plinova kako bismo do 2040. godine uspjeli zadržati porast temperature ispod 1,5 Celzijevih stupnjeva.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

WE
weAreCro
11:13 10.08.2021.

Tko nije primjetio ŠOK-TERAPIJA zastrašivanje klimatskim promjenama je pocelo, na Sky Newsu svakog dana pranje mozga od 19.30 do 20.00 u emisiji The Daly Climate Show. Premotajte si snimalici sve jucerasnje Dnevnike na vodecim TV postajama, svi imaju copy-paste iste vijesti o klimatskim promjenama uz gostovanja “$trucnjaka” i neizostavne Nazi Grette. To su $trucnjaci iz IPCC-a 🤑 koji su prognozirali da ce se do 2035 Himalaya otopiti, a onda sami skocili u usta rekavsi da je ipak zagrijavanje u zadnjih 15g malo usporilo zbog PRIRODNIH VARIJACIJA a ne ljudskog utjecaja. To su $trucnjaci koji promoviraju Alea Gorea koji su mu dali Nobela i finansirali njegof film “Neugodna istina” koji forsira politiku jednog tipa razmišljanja koje ne dopušta suprotstavljanje drukčijim stavovima. Što pak znači svim sredstvima, medijskim napose (uključujući i Nobela) promovirati jedan model kao dominantan, neupitan i apsolutan? Uzalud su vapaji za malo više tolerancije, zdravog razuma napose, jer u zaglušujućoj “Neugodnoj istini” Ala Gorea nema mjesta za kontriranje ni kad glas povise ugledni svjetski znanstvenici uključujući i hrvatskog Vladimira Paara. Jednostavno, manite se oponiranja “neugodnoj istini”, u tijeku je globalno zatopljenje za koje je najveći krivac čovjek i točka! Dogma je proglašena. Oni koji na nju ne pristaju, spominjući pritom nekakve fizičke i astronomske zakone, gorjet će u paklu (zatopljenja, naravno).

DU
Deleted user
11:51 10.08.2021.

Ovaj novinar će stoljećima spašavati prirodu. Bome, dugo će živjeti. Svaka čast.