LUKSUZ U Hrvatsku stigla vrsta kave koja raste samo na jednom mjestu na svijetu

Tisuću kuna za nekoliko šalica užitka s Plave planine

Foto: import
Tisuću kuna za nekoliko šalica užitka s Plave planine
23.09.2005.
u 14:11
Pogledaj originalni članak

Kilogram kave za 1090 kuna? Da, i to u Hrvatskoj! Toliko stoji kava "Jamaican Blue Mountain", koja u svijetu slovi za jednu od najskupljih, a uzgaja se na Jamajki. U Hrvatsku ju je prije dva tjedna uvezlo poduzeće Franja. Svjetska je klijentela te ekskluzivne kave brojna pa Jamajka izvozi čak 90 posto kave koja se proizvodi u regiji Blue Mountain. Tko je u Hrvatskoj poželi, može je kupiti isključivo po narudžbi jer će se pržiti i pakirati samo na upit kupca. A ta se divota ne pije naglo.

Ne srljati s darom!
Ne srljati s takvim darom, kažu na Jamajki! Kraljevski dar traži i strpljiv kraljevski tretman. Nepce će znati cijeniti ako mu sadržaj šalice toga kraljevskog napitka polako i nježno nudite barem 20 minuta. Najbolje je pripremiti napitak od svježe mljevene kave ili cijelih zrna okupanih vrelom vodom, koja bi ih trebala prožimati barem pet minuta. Prija i kao ice-coffee.
Kava s Plave planine pripada gourmet sortama, onima osobitoga okusa, arome koja opaja i zove na kušanje. Ta crvena zrna vrste arabica rastu samo u regiji Blue mountain, planinskom predjelu Jamajke koji svojim plavičastim rijekama i izmaglicom priča eksluzivnu priču. Jedan od razloga što na svjetskom tržištu postiže vrtoglavo visoke cijene jest upravo ta geografska skučenost u kojoj sorta uspijeva, a količine koje se mogu nabaviti vrlo su male. Nekoliko je manjih regija unutar Plavih planina, no najcjenjenija je kava iz regije Wallendorff Estate, a upravo je ta stigla u Hrvatsku.

Omjer kiše i sunca
Kava se uzgaja od 18. stoljeća na obiteljskim gospodarstvima. Jamajčanska je vlada obitelji koje su uzgajale kavu uvijek bogato nagrađivala i poticala te su i danas među najbolje plaćenim uzgajivačima kave na svijetu. Vlada strogo kontrolira kvalitetu kave, ni jedna pošiljka ne odlazi bez temeljita pregleda i ocjene. Kava raste na visini iznad 800 metara, a Jamajčani kažu da je tlo tako pogodno za uzgoj te im se čini kao da je blagoslovljeno. Stanovnici ubiru plodove izrasle u podneblju s idealnim omjerom kiše i sunca, vlage i topline te na tlu džungle koje jamči uspjeh. Tko zna, možda i njihove dobre reggae vibre i volja kojom je uzgajaju više od tri stoljeća čine Blue Mountain tako posebnim?


Zrna opisana u 'Bibliji'

U svijetu ljubitelja i proizvođača kave svojevrsna je "biblija" knjiga Williama H. Ukersa "Sve o kavi". U poduzeću Franja čuvaju original knjige, jedan od nekoliko preostalih u svijetu, iz 1933. godine. Amerikanac Ukers, koji je bio marljiv povjesničar kave i njezine popularnosti koju uživa u svijetu, Blue Mountain kavu opisuje kao "najkvalitetniju sirovinu".

Pogledajte na vecernji.hr