AUTORSKA PRAVA

Tom Cruise u nevolji zbog Hitlerova globusa

02.01.2009.
u 16:43
Pogledaj originalni članak

U filmu "Valkyre", čiji je koproducent i Tom Cruise, glavni glumac u tom filmu o neuspjelom atentatu na Hitlera, tijekom snimanja uloženo je mnogo pažnje u bojne detalje nacističke ikonografije. Tako se u nekoliko kadrova vidi kako glumac David Bamber, koji glumi nacističkog diktatora, gleda u globus, isti onakav kakav je Hitler koristio za planiranje podmorničkih napada na savezničko brodovlje.

Upravo zbog toga se pojavio problem, jer autorska prava na izgled Hitlerova globusa – pripadaju nekome drugom. Naime, pretprošle godine je Hitlerov originalni globus, koji je dugo kao ratni plijen bio u vlasništvu Johna Barsamiana, američkog vojnika koji ga je našao u ruševinama "Orlovskog gnijezda", prodan na dražbi. Kupac je za 100.000 dolara bio marketinški stručnjak iz San Francisca Robert Pritikin, vlasnik velike zbirke stvari vezanih za Adolfa Hitlera. Da taj globus ne bi bio korišten za neonacističku propagandu, Pritikin je zaštitio autorska prava na njegov izgled – a producenti filma "Valkyre" su, koristeći izgled toga globusa u filmu bez Pritkinova dopuštenja, njegovo autorsko pravo prekršili.

Glasnogovornik Roberta Pritikina najavio je sudsku tužbu zbog toga, ali i spremnost na izvansudsku nagodbu:
- To što je Tom Cruise koristio izgled tog globusa bez dopuštenja našeg klijenta vjerojatno je samo previd. Uvjereni smo da će cijeli slućaj biti brzo riješen i bez sudskog ročišta.

Štoviše, po sljedećoj rečenici Pritkinova glasnogovornika čini se da se Pritikin umorio od svoje zbirke nacističkih predmeta, ili mu je recesija lijepo zagrizla u osobni proračun, pa bi najradije cijelu zbirku iskrcao Cruiseu po povoljnoj cijeni. U stilu "brigo moja pređi na drugoga", glasnogovornik je dodao:
- Mislim da bila divna gesta dobre volje Toma Cruisea da otkupi taj globus skupa sa svim drugim Hitlerovim predmetima koje posjeduje g. Pritikin, i donira ih Centru Wiesenthal. To bi bio sjajan način da Tom Cruise izvuče United Artists iz problema i bude junak u stvarnom životu.

Pogledajte na vecernji.hr