NATO

Tvrtka Dok-ing jedina iz Hrvatske posluje s američkom vojskom

23.06.2009.
u 18:22
Pogledaj originalni članak

Što hrvatskim gospodarstvenicima donosi članstvo Hrvatske u NATO-u? Koje ih zamke čekaju na putu do poslovanja s vojskama ili tvrtkama iz 28 država članica tog vojnog saveza? Odgovore na ta pitanja znaju u tvrtki Dok-ing.

Jedina strana tvrtka
Ona još od kraja 2003. godine (RH je u NATO ušla tek u travnju ove godine) posluje sa zemljama iz Sjevernoatlantskog saveza. Najveći joj je kupac američka vojska i jedina je tvrtka iz RH koja posluje s američkim ministarstvom obrane. Ekskluzivni ugovor s Amerikancima uspjeli su sebi priskrbiti jer jedini proizvode specijalne strojeve za razminiranje na daljinsko upravljanje. Prije ulaska Hrvatske u NATO, ulaznica našim tvrtkama na to tržište bila je jedino ekskluzivnost njihovih proizvoda.

– Jedina smo neamerička tvrtka koja s njihovom vojskom ima ugovor s neograničenom količinom narudžbe i neograničenom cijenom. Limit tog ugovora jest 45 milijuna dolara – rekao nam je Damir Štimac iz Dok-inga. Dok Hrvatska nije bila članica NATO-a, dodao je, Grčkoj je, primjerice, bilo prekomplicirano izravno poslovati s tom tvrtkom, pa je njezine strojeve za razminiranje kupovala preko američke vojske.

– Sada ćemo moći izravno poslovati – rekao je Štimac. Ipak, da bi poslovao s vojskom iz NATO-a, Dok-ing je morao sve svoje zaposlenike, i one najniže rangirane, poslati na tečaj engleskog jezika. Njegovi strojevi razminiraju po cijelom svijetu i kad servisere šalju na teren, engleski jezik im je nužan. Bio im je problem i pronaći ljude koji imaju iskustva u radu s američkom vojskom...

– Nije nam bilo lako ni s bankama jer su nam, primjerice, mjesec dana provjeravale čekove američke državne riznice – otkrio je Štimac. Sada, nakon ulaska RH u NATO, očekuju puno od Ministarstva obrane. No, svjestan je toga da ni MORH neće tako brzo ni lako prihvatiti sve standarde tog vojnog saveza.

Nove oznake
– MORH-u će trebati godina dana samo da promijeni tzv. NATO cage code, odnosno da tvrtkama izda novu registracijsku oznaku iz koje će biti jasno da smo iz zemlje članice NATO-a – objasnio je Štimac. Tvrtke zasad imaju oznaku koja i dalje sugerira da nismo dio tog saveza. Također se nada da će MORH-ovi časnici, po uzoru na američke, kad se povuku u mirovinu ili ako odustanu od rada u vojsci, odlučiti raditi kod poduzetnika kako bi im pomogli u radu s različitim vojskama jer su najupućeniji u NATO-ove standarde...

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr