Kolumna

U dvorcima podno Sljemena nema sna

Foto: 'Goran Stanzl/PIXSELL'
U dvorcima podno Sljemena nema sna
06.05.2011.
u 12:00
Za pisanje članka 8 – zakon stupa na snagu osmog dana od objave u NN-u – nije trebalo ni 30 dana.
Pogledaj originalni članak

Iako još nema pouzdanih statistika, sve informacije upućuju na to da je posljednjih dana u ljekarnama blizu Pantovčaka i Tuškanca porasla prodaja sredstava za umirenje i za spavanje. Rast nesanice i nemira zabilježen je i u nekim drugim elitnim četvrtima u Hrvatskoj. Poznavatelji prilika na zagrebačkim i drugim brdima to povezuju s vijestima s Markova trga, s posljednje sjednice Vlade. Tvrdi se čak da – otkako je premijerka na sjednici Vlade, šaljući u Sabor zakon o nezastarijevanju ratnog profiterstva, izrekla sudbonosno: od danas više ništa neće biti isto – ratni profiteri više ne spavaju mirno u svojim dvorcima podno Sljemena!

Čak ni u onim vilama izgrađenim u zelenim zonama, što bi im, računalo se u vrijeme gradnje u krugovima urbanista, moralo jamčiti miran san neometan velegradskom bukom. Predsjednica Vlade, naime, svoju tvrdnju nije izrekla tek tako, pucajući u prazno, nego je izjava potkrijepljena važnim zakonom koji ide u hitnu proceduru. Sve je krenulo, podsjetimo na slavni put ove ideje, od promjene Ustava donesene u srpnju prošle godine, kad su ratni profiteri ostali bez zaštite zastare zločina, baš kao i ratni zločinci. Samo deset mjeseci trebalo je ministru Draženu Bošnjakoviću da tako važnu promjenu pretvori u zakon! Zakon ima točno osam članaka pa se može izračunati da je za pisanje svakog od njih trebalo samo malo više od mjesec dana. Kako ekskluzivno doznajemo, za pisanje članka 8, koji kaže: ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od objave u Narodnim novinama, nije trebalo čak ni 30 dana! Ministar-rekorder na sjednici Vlade nije sve zasluge pripisao sebi, nego je džentlmenski prepustio predsjednici da poentira, pa je premijerka proglasila povijesnu prekretnicu nakon koje se u Hrvatskoj sve mijenja!

Ovih dana zakon je pregledala i profesorica Zlata Đurđević, inače poznata po strogosti, i proizišlo je da između osam članaka zakona nije našla više od četiri krupne greške, među njima samo jednu osnovu za ukidanje zakona zbog protuustavnosti. Još nekoliko takvih zakona i gotovo da bi se ministar mogao javiti na skoru državnu maturu, ako ne ove a ono iduće godine, nakon izbora, svakako... Prije promjena Ustava, kuloari su tvrdili kako je ideja da ratno profiterstvo i pretvorbena pljačka ne zastarijevaju potekla ni manje ni više nego od predsjednika Ive Josipovića! Međutim, kako on više o tome ne govori ništa, pa ni o tome kako vladajuća garnitura provodi ovu ideju, moguće je da su kuloari bili u krivu. Tako bi ipak, po svemu sudeći, sve zasluge za ideju i njezino brzo i efikasno provođenje mogle ostati na računu vladajućeg HDZ-a!

U vodu će tako pasti i sve optužbe da HDZ odugovlači i ne želi progoniti umjetnike pretvorbenih makinacija i nametnike na državnom proračunu, osim kad to naredi Angela Merkel. A kad se sve istraži, što jedva čekaju policija i ostali organi progona, možda napokon padnu u vodu i pretjerane tvrdnje profesionalnih katastrofičara koji tvrde, vjerovali ili ne, da – osim Sanadera i njegove klike kao predvodnika ovog pravca u hrvatskoj umjetnosti – takvih ima još, čak i među onima koji još čvrsto sjede u svojim foteljama...

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

HU
husli
15:31 06.05.2011.

Konačno, aleluja...

BA
bandido
15:35 06.05.2011.

Sve ce uvijek biti isto. Jer to je jedna lopovska vukojebina. A sad ju medjunarodni sud proglasio i za zlocinacku tvorevinu... Kak se konacno zove Nezavisna ili Neovisna?

SL
Stara Loza1
12:57 06.05.2011.

Gospodo! Vec u vise navrata sam na ovim forumima pisao o toj temi, no vrlo malo odaziva je bilo.Vjerujte, dok se neizvede na cistac cijela malverzacija oko pretvorbe,sve mucke koje su se zbivale, i svi sudionici, bez obzira na partijsku pripadnost, ne budu izvedeni pred lice pravde nece biti mira u Hrvatskoj.Opljackani i prevareni narod mora saznati tko ga je prevario i domogao se, na ilegalan nacinn svenarodne imovine.Shvatimo to i krenimo u rjesavanje tih enigmi, zelimo li naprijed.Nemozemo i nesmijemo tolerirati tezu \"tko je jamio\"!!!