AKADEMICI U ŠKOLAMA

U Školskim odborima ubuduće će sjediti samo visokoobrazovani

Foto: Foto: Kristina Štedul Fabac
U Školskim odborima ubuduće će sjediti samo visokoobrazovani
24.10.2008.
u 16:29
Pogledaj originalni članak

KARLOVAC – Predsjednik Uprave tvrtke Ina Tomislav Dragičević i rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš samo su neka od istaknutih hrvatskih imena koja bi karlovačke srednje škole voljele imati u svojim školskim odborima.

Zaustaviti nepotizam
Međutim, smatraju i da u Karlovačkoj županiji postoje kvalitetni i priznati ljudi koji bi mogli obnašati tu važnu funkciju. Novim Zakonom o odgoju i obrazovanju definirano je da odbori ubuduće imaju devet članova, koji će morati imati najmanje završen sveučilišni preddiplomski ili stručni studij.

Tako će jednog člana birati radničko vijeće, dva su predstavnici učitelja, a jedan roditelja. Dva predstavnika imenovat će Ured državne uprave, a tri osnivač. Na taj način žele se zaustaviti nepotizam i interesi pojednih moćnika.

Hoće li tako biti i u praksi, tek će se vidjeti. I dok se u Zagrebu već barata konkretnim imenima, nakon što je HAZU kandidarao šezdesetak svojih članova, pa bi u upravljanju školama trebalo sudjelovati više od 140 sveučilišnih profesora, u karlovačkim školama usklađuju se statuti. Želje postoje, ali konačnu će odluku o imenima usvojiti osnivač, odnosno Karlovačka županija.

– Ne bismo imali ništa protiv toga da u Školskom odboru imamo akademika. Međutim, o tome ne odlučujemo. Osnivač, odnosno Karlovačka županija, upravlja srednjim školama i logično je da oni imaju konačnu riječ. Kada govorimo o stručnoj spremi, normalno da visoka škola čovjeku daje potrebnu stručnost. No, rad u ŠO pitanje je motivacije.

Tako, primjerice, predstavnik roditelja može i te kako pridonijeti kvaliteti rada, a ne mora imati visoku stručnu spremu – smatra ravnatelj Gimnazije Karlovac Damir Mandić. Prvi čovjek Tehničke škole Mile Lulić kaže da se ne zamaraju imenima, jer to nije njihov posao.

Bez imena i prezimena
Najvažnije je da Županija prihvati prijedloge njihovih novih statuta, dok se potkraj ove ili početkom sljedeće godine mogu očekivati novi odbori.

– Novi Zakon ne nalaže imena i prezimena. O tome tko će biti u školskom odboru odlučivat će svi, od nastavničkog i radničkog vijeća, do osnivača i Ureda državne uprave. Svi koji imaju pravo predložit će svoje kandidate, o kojima će odlučivati Karlovačka županija, koja neposredno utječe na tri svoja člana – ističe pročelnik Željko Šančić.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr