Kolumna

Umjesto o NATO-ovu 
kišobranu nad BiH, razmišljaju o suncobranu izvan BiH

Umjesto o NATO-ovu 
kišobranu nad BiH, razmišljaju o suncobranu izvan BiH
15.07.2013.
u 11:19
Kad je riječ o zapadnom Balkanu, valja imati na umu još neriješeno istočno pitanje, ali i neka jugoistočna
Pogledaj originalni članak

Catherine Ashton kazala je kako je desetljećima dug proces pomirenja doveo do stvaranje EU i da to treba nadahnuti pomirenje na zapadnom Balkanu. Ali neki se ne mire s pomirenjem i nadahnjuju se s nečim što nema veze s Europom. Neće da se pomire s činjenicom da tri konstitutivna naroda moraju biti jednakopravna, kao što su jednakopravne članice Europske unije.

Kad je riječ o zapadnom Balkanu, valja imati na umu još neriješeno istočno pitanje, ali i neka jugoistočna. EU treba se širiti na istok i jugoistok pa će valjda i ta pitanja doći na dnevni red ili će i dalje tu vladati nered. Neće valjda Europa dopustiti da na prostorima nadomak Atene i Rima, europskih kolijevki, bujaju neeuropske ropotarnice. Netko od mostarskih liska reče kako je prije 99 godina u Sarajevu pucao Princip, a da danas pucaju principi. Istočno pitanje ne može se rješavati bez rješenja hrvatskog pitanja u BiH. Čelništvo Hrvatskog narodnog sabora raspravljalo je na te teme i dileme, ali čudi kako nema “sabura“ od strane onih koji se kunu u demokraciju, ljudska i narodna prava, jednu i jedinu BiH. Nikako da shvate da razjedinjena BiH ne može biti jedna, a onda ni jedina.

Bh. Hrvati ne mogu izabrati svoga člana Predsjedništva pa ih veseli činjenica da je u BiH barem na dva dana došao predsjednik svih Hrvata dr. Ivo Josipović. Dobro je razgledao BiH pa se nadamo da će ove u Bruxellesu malo pobliže upoznati s tim što se iza bosanskih brda valja i što tu ne valja. Hrvatska, nova članica EU, više nema razloga za hrvatsku šutnju i može glasno u Bruxellesu podviknuti na smutnje koje se radi bh. Hrvatima i slutnje ako ih se dokraja obespravi. Bh. Hrvati su i temelj i zaglavni kamen BiH, bez njihove jednakopravnosti BiH će zaglaviti, što bi se moglo odbiti od glavu i Bruxellesu. Glave koje odlučuju o tome trebaju se ozbiljno skupiti i konačno uglaviti glavne postavke na kojima BiH može biti dio Europe. Inače će biti bliže Africi i Aziji. Na drugi svijet preselio je legendarni Željko Malnar koji je upoznao ta egzotična područja, ali mnoge u BiH strah je da Noćna mora ne preseli u BiH. I dok netko pjeva kako iznad Tešnja sunce sija, nema pojma da se ispod Tešnja krije municija. SIPA lovi razne hobotnice po BiH, ali od kiše granata BiH može zaštititi samo NATO-ov kišobran. No, mnogi koji bi BiH trebali približiti NATO-ovu kišobranu, više razmišljaju o suncobranu i odmoru na moru. Dr. Josipović dao je bezrezervnu potporu BiH u Europi, još kad bi netko dao bezrezervnu potporu Europi u BiH. Jer kako stvari stoje, a stoje li stoje, postoje rezervne varijante i varijacije na te teme i dvojbe. Pa netko reče:

Kad BiH uđe u Europu, bit će ovo Amerika!

Samo da oni koji se u Bosni i Hercegovini i oko nje prave Englezi prije toga BiH ne gurnu u Južnu Ameriku. Bh. Hrvati građani su EU, ali njihovi krajevi tek trebaju asfaltirati put u Europu. No, autoceste i ceste u BiH zaobilaze većinska hrvatska područja - oko 100 kilometara cesta i autocesta gradi se na većinskim bošnjačkim područjima, samo pet na većinskim hrvatskim, a otplaćivat će se zajednički. Računaju valjda kako je Hercegovina već u Europi pa samo u Bosni asfaltiraju put u svjetlu budućnost. A s takvom logikom nema svjetla na kraju bh. tunela.

Može li Bosna i Hercegovina iz dva daytonska dijela ostati cijela, pitanje je SAD, Europe, ali i Azije. Što podsjeća na pitanje iz bh. večernje škole.

Mujo, što je H2O? –pitaju Muju.

Nemam pojma – odgovara Mujo.

Kako ne znaš, pa to piješ svaki dan – pomažu mu.

Rakija – zaključi Mujo.

Za BiH Europska unija za sada je drugi planet. U susjednoj Srbiji slična je priča na tu temu i dilemu. Milutin i Aleksa pekli su rakiju, a kod rakijskog kotla pojavi se svemirac.

Ja sam Saturn – obrati im se svemirac, a njih dvojica malo pod gasom, zagledani u šljivike, nisu ga ni pogledala. No, Milutin reče:

Aleksa, sipaj Saturnu!

Aleksa nalije Saturnu čašu i ne pogledavši ga. Nalije potom Aleksa Saturnu još koju, a onda Saturn reče:

Ljudi, jeste li vi normalni, ja sam svemirac!

Aleksa, ne sipaj više Saturnu – reče Milutin Aleksi.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.