Kolumna

Uvođenje reda treba podržati, ali gdje je vizija?

Foto: 'Patrik Macek/PIXSELL'
Uvođenje reda treba podržati, ali gdje je vizija?
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Marko Biočina
22.02.2013.
u 16:00
Američki pisac Mark Twain jednom je rekao da je prosperitet najbolji zaštitnik principa. U nedostatku prosperiteta – a u Hrvatskoj ga nema na vidiku – i principe je teže održati
Pogledaj originalni članak

Za onoga koji zna čitati između redova, većega upozorenja ne treba. U tek nekoliko dana prvo je otkriveno je da plaće državnim zaposlenicima kasne, zatim je Vlada najavila unilateralnu odluku da će im plaće biti smanjene 3 posto, a onda šefica Porezne uprave izdala nalog o žurnoj blokadi tvrtki i obrtnika s poreznim dugom većim od pedeset, odnosno 20 tisuća kuna. Ako ne vjerujete u slučajnosti, poprilično vjerojatnim čini se to da rupa u državnoj blagajni očito postaje sve veća, a ministru financija Liniću i njegovim suradnicima ponestaje inspiracije i kreativnosti kojom su tu rupu posljednjih mjeseci zatvarali. Dakako, Vladu treba podržati u namjeri da uvede reda u gotovo kriminalni sustav naplate poreza kakav je bio ustrojen za vladavine HDZ-a, no u trenutku kad su deseci tisuća tvrtki već u blokadi i nesposobni uredno podmirivati svoje obveze prema radnicima i vjerovnicima, evidentno je da će novi val blokada zapravo izazvati novi prorecesijski udar na domaću ekonomiju.

Američki pisac Mark Twain jednom je rekao da je prosperitet najbolji zaštitnik principa. U nedostatku prosperiteta – a u Hrvatskoj ga nema na vidiku – i principe je teže održati. Vlada s jedne strane deklarativno proklamira fiskalnu odgovornost, štedljivost i disciplinu, no onda ne može obuzdati rastrošnost pojedinih ministara, čelnika javnih poduzeća i institucija koji često ni sami ne poštuju regule koje je Vlada nametnula drugima. Posljednji potezi pokazuju da Hrvatska, što se ekonomije tiče, ulazi u izvanredno stanje bez jasne vizije o tom kad bi iz njega mogla izaći.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.