SEOSKI TURIZAM Bezbroj ideja i bogata ponuda jamstvo su novog turističkog zamaha

Već ovog ljeta turisti su dobrodošli u petrinjski kraj

29.05.2009.
u 17:30
Pogledaj originalni članak

U petrinjsko Pokuplje i Banovinu zakoraknula su prva obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG), kao začeci nove turističke ponude. Za sagledavanje svoga položaja, razmjenu iskustava i dogovor o zajedničkom nastupu na tržištu poduzetnici su prvi sastanak održali na seoskom imanju Tišinić u Taborištu.

Idealni turistički uvjeti
Na poticaj Đure Priljeve, nositelja OPG Pčelarstvo Priljeva, okupljanje je organizirala Turistička zajednica Petrinje.

– Petrinjski kraj još nije turistički otkriven i prepoznat, iako ima Kupu i Petrinjčicu, Zrinsku goru, spomenike, izletišta i drugo. Ubrzo će na svoje doći mala seoska i prigradska obiteljska gospodarstva, osobito proizvođači razne domaće hrane, nuditelji smještaja i zanimljivih izletničkih sadržaja – kaže direktorica Turističkog ureda Ivanka Držaj.

– Dovršavamo unutrašnjost i okoliš velike drvene korablje, u kojoj će biti mjesta za 120 osoba. Trebat ćemo puno kvalitetne hrane za pripremu u kuhinji. S velike terase vidi se ZOO, koji već posjećuju izletnici iz škola – kažu Božo i Zarina Tišinić iz Taborišta.

– Dogovorit ćemo se o isporukama 50 vrsta kozjeg i kravljeg sira. Uskoro ćemo otvoriti kušaonicu sira, a kao dodatak ponudi trebam dobro sušeno meso i kvalitetno vino – rekla je sirarka Tatjana Andrašek.

Paprenjaci bake Štefe
– Sa sirom se dobro slažu med i drugi pčelinji proizvodi, znam iz vlastitog iskustva. Odmah pristajem na povezivanje naših djelatnosti – dodao je Slobodan Nišević iz trećeg naraštaja obitelji pčelara, s mnogo osvojenih nagrada i vrijednih priznanja. Istu ideju prihvaća i Đuro Priljeva, s pčelinjakom najbližim središtu grada, uz Petrinjčicu, pokraj Srnakove ulice.

– Sa suprugom Jadrankom i kćerima Gorankom i Anom već smo ušli u obiteljsko pčelarstvo. Proizvodimo medenu rakiju, vino i ocat od meda, spravljamo med s raznim dodacima voća, a pečemo petrinjske paprenjake, po drvenom kalupu iz obiteljske ostavštine i stogodišnjem receptu moje bake Štefanije Lako – nabrajao je Đ. Priljeva.

Umirovljeni ugostitelj Pajo Kardaš, umjesto bavljenja Kolovratom u Lekeniku, sve je snage upro u seosko imanje u Maloj Gorici. – Ponudit ću boravak i razonodu u prirodi, jahanje, vožnju čamcima po Kupi, pečenje rakije, razgledanje malog ZOO-a i izložbe starinskih predmeta i alata – obećava Kardaš. Na prvom skupu u Taborištu zanimljive planove predstavili su Vlado Jandrić, Juraj Kardaš i Vlado Lovreković.

Pogledajte na vecernji.hr