Ministar gospodarstva osamljen u pozitivnim prognozama

Vidošević i metalci ne vide skori izlazak iz krize

21.05.2009.
u 19:57
Pogledaj originalni članak

Gospodarstvenici na čelu s predsjednikom HGK Nadanom Vidoševićem demantirali su tvrdnje potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Damira Polančeca kako vidi prve naznake izlaska Hrvatske iz krize. Polančeca su, kako je izjavio dan prije, na optimizam navele naznake koje dobiva od proizvođača aluminija, čelika i drugih sirovina u graditeljstvu.

Satus quo
No, kao što je svojedobno entuzijastički najavljivao gospodarski rast od čak 3,8 do 4,5 posto u 2009., dok makroekonomisti i guverner HNB-a Željko Rohatinski očekuju minus i do 5 posto, Polančec se, čini se, ponovno preračunao.

– Bude li infrastrukturnih projekata u graditeljstvu u skoroj budućnosti, Đuro Đaković Montaža pozitivne efekte svega toga može očekivati najranije za šest mjeseci, a trenutačno u našoj branši vlada status quo – tvrdi predsjednik uprave Vlatko Blekić.

U šibenskom TLM-u pak, zapažaju blago oživljavanje ekonomskih aktivnosti s obzirom na porast cijena na svjetskom tržištu aluminija, no ne valja se zavaravati da je kriza prošla, kaže predsjednik uprave Damir Begović. Pretpostavka je da će i dalje biti možebitnih padova, pogotovu zna li se da je TLM izvozno orijentiran i ovisan o situaciji na europskom tržištu.

Oporavak za pet godina
– Neće 2009. biti najgora, već je jako, jako opasna sljedeća 2010. – upozorio je jučer Vidošević, ističući kako više neće biti kredita, a dugovi će dolaziti na naplatu, čemu će uz nelikvidnost i nemoral u poslovanju te mentalitet trošenja većeg od zarade najviše kumovati i nedostatak nacionalne gospodarske strategije, koja mora biti javni dokument koji će moći pročitati i “svjetioničar na Jabuci”. Kriza je nevjerojatna na globalnoj razini i do kada će trajati, to nitko ne zna, rekao je.

– Na međunarodnom tržištu sirovina, gdje ubrajamo aluminij, čelik i cement na koje Polančec vjerojatno misli, doista lagano rastu potražnja i cijene. No, recesija nije prošla, a kako nema nikakvih znakova koji svjedoče da je ona u RH dosegnula dno, u hrvatskoj ekonomiji realno je očekivati i njezino produbljivanje u idućim kvartalima. Budući da Vlada poduzima vrlo malo ili ništa u strukturnim promjenama, opasnost je da njezin oporavak traje više od pet godina – tvrdi analitičar Damir Novotny.

Pogledajte na vecernji.hr