Novinarska sjećanja

10 godina od uhićenja Ante Gotovine na Kanarima

Foto: Robert Anić/Pixsell
16.11.2012., Zagreb - Docek na pisti u zracnoj luci Zagreb za oslobodjene generale Antu Gotovinu i Mladena Markaca koji ce sletjeti drzavnim zrakoplovom. Generali sletjeli u zracnu luku i pozdravljaju se s okupljenima koji su ih svecano docekali. Photo: R
Foto: Boris Ščitar/Večernji list
08.11..2013. Biograd- General Ante Gotovina sa suradnicima Zeljkom Dilberom i Misom obilaze uzgajaliste tuna njihove firme Pelagos Net Farma kraj Biograda. Photo: Boris Scitar/Vecernji list
Foto: Boris Ščitar
ante gotovina
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Ante Gotovina
Foto: Anto Magzan/Pixsell
ante gotovina
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
ante gotovina tomislav karamarko božidar kalmeta željko dilber zadar
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
generali, ante gotovina, Davor Domazet Lošo, Pavao Miljavac, Damir Krističević
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
11.06.2014., Knin - Na svecanoj sjednici kninskoga Gradskoga vijeca hrvatski generali Ante Gotovina, Mladen Markac i Ivan Cermak proglaseni su pocasnim gradjanima Zvonimirova grada te su im urucena gradska priznanja. Ivan Cermak nije dosao na svecanu sjed
Foto: Boris Ščitar/Večernji list
ante gotovina
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Ante Gotovina
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Ante Gotovina
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
'Former Croatian Army General Ante Gotovina enters the courtroom of the Yugoslav war crimes tribunal(ICTY) for his appeal judgement in The Hague, on November 16, 2012. The ICTY is delivering its decis
07.12.2015.
u 10:00
General se iz Haaga vratio svojoj obitelji kao pobjednik, a za Hrvate je ostao - legenda
Pogledaj originalni članak

Duboko dolje duž afričke obale, iza Gibraltara, u Atlantiku, nalaze se Kanari. Na jednom od tamošnjih otoka, Tenerifeu, početkom prosinca je sunčano, suho i ugodnih dvadesetak stupnjeva u zraku. To kao magnet privlači Europljane zrele dobi, koji svoja bjelokosna tijela lijeno pomiču na ležaljkama duž bazena stotina betonskih hotela jednakog izgleda. U toj turističkoj industrijskoj zoni u Playa de las Americas (namijenjenoj europskim, uglavnom njemačkim i britanskim umirovljenicima prosječnog standarda), početkom prosinca, prije točno 10 godina, u neuglednom hotelskom restoranu nalazio se tada jedan od najtraženijih svjetskih bjegunaca, hrvatski general Ante Gotovina.

Važan kurir

Premda su poslije novinari kojima je 'falio' dodir mistike i mita dodavali, pa je hotel ispao luksuzan, kao i crno vino "Marquis de Caceres" čiju je Gotovina butelju gotovo ispraznio sa svojim prijateljem i jatakom Jozom Grgićem, australskim Hrvatom, neposredno prije no što su mu pripadnici španjolske policije stavili lisice na ruke – i hotel i vino bili su pristojni, no ništa više od toga.

Kako je Gotovina bio opjevan lik i nacionalni junak za većinu Hrvata, lansirane su bile, naravno odmah nakon hvatanja, i priče kako je bio "s prekrasnom ženom", a izvor te priče bila je, nevjerojatno, Carla del Ponte, ona zločesta Švicarka koja je vrhunac karijere doživjela kao mrska nam glavna haaška tužiteljica. Carla je morala biti slaba na Gotovinu i po onoj "ženskoj liniji", jer inače ne bi radila gluposti, poput te priče o "prekrasnoj ženi". Kasnije će ona čak pokušavati ući Gotovini u ćeliju u Scheveningenu, s namjerom da joj on postane svojevrsni lažni svjedok, a zauzvrat će dobiti bolji tretman i presudu – no naš junak nije joj dopustio ulazak.

Umjesto "prekrasne žene" uz Gotovinu je bio dakle Jozo Grgić, kojega su svi nazivali Jablan. Taj nadimak je Jozo naravno dobio u duhu tradicije južnih Hrvata, koji rado dijele nadimke "rugalice" – pa je tako i Jozo postao Jablan, premda je izrazito niska rasta. No, Jablan je, bez obzira na rast, bio ljudina, hrabar i pouzdan, a važno, i zabavan, pa je bio Gotovini u tim trenucima i više od kurira koji mu donosi eure za život u ilegali.

Do tog 7. prosinca navečer Gotovina je u bijegu bio već četiri i pol godine. U srpnju 2001. naš general, kao iskusni vojnik, specijalac, legionar i tajni agent, "namirisao" je opasnost. Tuđman je bio već pokojnik, kao i Bobetko, Červenko, Šušak, a haaška tužiteljica i oni koji su politički stajali tada iza nje, dakle britanska politika, poželjeli su suditi i nekom hrvatskom "kapitalcu". Slijedom logike – nisu na Balkanu baš svi jednako krivi, no postignimo to da ipak uravnotežimo krivnju i da ne bude pobjednika. Izbor je pao na Ante Gotovinu i još nekoliko hrvatskih generala, od kojih će neke kasnije samo saslušati (poput Petra Stipetića i Davora Domazeta Loše), a protiv nekih i podignuti optužnice, kao u slučaju Ivana Čermaka i Mladena Markača.

Račanova SDP-ova vlada tada je bila mlada i neiskusna, a Račan je, ustrašen, povjerovao tvrdnjama kako će upravo Gotovina povesti narod na ustanak i srušiti "crvene". Ta priča o planiranju vojnog puča bila je totalna glupost, no kada je do Gotovine stigla informacija da će ga naši uhititi, i to "specijalni" specijalci koji imaju i dozvolu za ubijanje, pokupio je stvari, sjeo u BMW, odvezao se do Zadra, otisnuo jedrilicom i otplovio.

Poželjan političarima

U tim godinama bijega postao je još veći mit među Hrvatima. Postao je u izgnanstvu i poželjni politički simbol pa se može reći da je Ivo Sanader ostvario veliki "come back" s HDZ-om na vlast zahvaljujući i zaklinjanju na lik i djelo generala Gotovine. Poslije će Sanader okrenuti kaput i opet Gotovinu iskoristiti za svoje političke ciljeve, no ovoga će ga puta proganjati "locirati, uhititi, transferirati", nakon čega su zločesta Carla i Britanci skinuli blokadu pregovora Hrvatske i EU. No, kako je sada za Gotovinom tragao netko "njegov", potrage su i bile efikasnije no prije. Akcijski je plan gotovo uništio, financijski, poslovno i psihički, obiteljski mnoge od Gotovininih prijatelja i jataka. Ne samo da su financije presahle Gotovini, cijeli je niz njemu bliskih ljudi postao egzistencijski ugrožen. A njegova obitelj? Jednako, Dunja Gotovina je nezakonito prognana sa svog radnog mjesta u MORH-u, a život pod stalnom paskom nije bio više izdrživ za nju, ali ni za Antinu djecu, koja su također bila traumatizirana.

Premda je Gotovina bio u sličnim životnim situacijama i mogao je još godinama obilaziti svijet, a najčešće je u bijegu bio u svojoj "matičnoj" sredini, Latinskoj Americi ili na francuskim prekomorskim teritorijima, shvatio je da bijeg više nam smisla. I tako se pojavio na Tenerifeu, u tom carstvu europskih penzionera, u dosadnom hotelu na dosadnoj lokaciji. Pogledate li i danas snimku njegova uhićenja, na YouTubeu, uočit ćete da u toj akciji španjolske policije nema nikakve silovitosti, dramatike, opasnosti. Sve se odvija staloženo, pomalo nespretno, Španjolci se ponašaju pristojno, čak mu i lisice stavljaju tako da očekuješ da kažu i "ispričavamo se, gospodine".

Sada, deset godina poslije, o tom uhićenju imam jednak osjećaj kao i tada, 8. prosinca, kada je kolonija hrvatskih novinara preplavila Tenerife. U prosincu 2005., nakon što sam obišao poprište, Gotovininu sobu, hotel Bitacoru, okruženje, razgovarao sa svjedocima, te se, kada je bio pušten iz pritvora, jedini od novinara našao i s uzbuđenim Jozom Grgićem Jablanom – stekao sam dojam da je ovdje više riječ o dogovorenoj predaji, a ne o "pronalasku" odbjeglog hrvatskog generala osumnjičenog za ratne zločine. Sedam godina kasnije, kada je Gotovina napokon izašao iz haaške tamnice, pričali smo o tome i general je bio blizu objasniti mi cijelu situaciju s Kanara, tu dvojbu zašto je, a saznao je dva mjeseca ranije da je lociran i on i njegova putovnica s lažnim imenom, svejedno ostao i pričao danima anegdote s Jozom Jablanom u tom penzionerskom hotelu?

Krenuo mi je ispričati, no zaustavio se i kazao da će to objasniti u svojim dnevnicima te da su protagonisti još aktivni, pa ne bi bilo u redu. Gotovina dnevnike nije napisao, a sumnjam da ikada i hoće. Taj njegov život i svijet pun tajnovitosti takav će i ostati. I dvojba oko Tenerifea također. Samo će se, kao urbana legenda, prepričavati da je general krenuo iz bijega na Tribunal kad se politička situacija izmijenila, kada je osigurano jamstvo da mu neće pasti dlaka s glave prilikom uhićenja, da će deblokirati poslove i živote njegovih prijatelja, a najviše da će, nakon toliko godina, ponovno moći sudjelovati kao otac u životima svoje djece i supruge. General je riskirao. I krenuo u haaški sudski rat.

Trajalo je, sudio se godinama, dobio strašnu prvostupanjsku kaznu od 24 godine, digao sebe i svoj odvjetnički tim i na kraju uspio. Gotovina za Hrvate sada više nema taj "martirski" status. Jest legenda, ali živa legenda koja se kreće među nama pa je i time manje čudo no u vrijeme epskog bijega. Čini mi se da su mu se Hrvati i Hrvatska primjereno odužili za njegov doprinos. Sad, da li bi general bio na potezu da opet nešto učini za svoju domovinu ili ga treba pustiti da se bavi samo sobom, ribama i poslom, e tu su mišljenja podijeljena. No, to je već druga priča.

>>VL biografije: Ante Gotovina

>>Gotovina: Treba biti korak ispred, barem pokušati, a to rade

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 41

DU
Deleted user
10:47 07.12.2015.

slatko je čitati komentare kako ekipa iz regiona piše po Hr medijima .

Avatar Prosenjak
Prosenjak
14:29 07.12.2015.

Budući da ja znam sve o ovom slučaju, treba razriješiti neke dileme. Kao prvo, protiv Stipetića je podignuta optužnica krajem 2000. godine, i tad Mesić počinje lobirati kod Grahama Blewitta da se ta optužnica povuče i da se umjesto Stipetića optuži Gotovinu, a on je u zamjenu za tu uslugu haškom tužiteljstvu nezakonito dostavio brijunski transkript. Mesić je na sastanak kod Del Ponte poveo i Račana koji je rekao da im optužnica protiv Stipetića politički ne odgovara, a onda je Del Ponte optužila Gotovinu za Oluju a Ademija za medački džep, i onda je rekla Račanu da se nada da će im te optužnice politički odgovarati. Što se tiče pokušaja uhićenja Gotovine 2001. godine, tadašnji ravnatelj policije Ranko Ostojić je izdao uhidbeni nalog u kojem je stajalo "uhititi, a u slučaju pružanja otpora primjeniti sva sredstva prisile". To je naravno uključivalo i ubojstvo, i zato je Gotovina morao pobjeći iz Hrvatske. Netočno je da je Gotovina dva mjeseca znao da je lociran, istina je da je točno 47 dana znao da je lociran, i to zato jer se namjerno dao locirati. Dakle, riječ je u predaji koju je dogovorio s HDZ-om koji ga je štitio čitavo vrijeme bjega. U cijeloj priči najpozitivniju ulogu ima Karamarko a najnegativniju Mesić, Ognjen Preost i Ranko Ostojić.

DU
Deleted user
10:09 07.12.2015.

Kada se sjetim žalovanja Zorana Pusića,Jelene lovrić i ostalih medijskih glasnogovornika Memoranduma Sanu II koji su godinama huškali narod protiv Oluju te izjednačavali žrtvu i agresora.