OBORIO REKORD

15-godišnji Amerikanac osvojio najviše vrhove svih kontinenata

Foto: AFP
15-godišnji Amerikanac osvojio najviše vrhove svih kontinenata
26.12.2011.
u 13:14
Jordan Romero (15) najmljađa je osoba u povijesti koja se popela na najviše vrhove svih sedam kontinenata
Pogledaj originalni članak

Dosegnuvši 4.897 metara Mount Vinsona na Antarktiku, mladi 15-godišnji Amerikanac Jordan Romero na Badnjak je završio pothvat koji je započeo prije šest godina osvajanjem najvišeg afričkog vrha Kilimanjara. Time je i službeno postao najmlađa osoba u povijesti alpinizma koja je ''pokorila'' najviše planinske vrhunce svih sedam kontinenata.

Kako navodi BBC, do sad je rekord najmlađeg držao Britanac George Atkinson koji je, sa napunjenih šesnaest godina, istu misiju priveo kraju u svibnju ove godine.

U timu sa ocem i pomajkom, mladić je u podvig kojeg se ne bi posramili planinari svjetskog glasa krenuo iz sunčane Kalifornije nakon desetog rođendana. Prvo odredište bila je Afrika gdje je na legendarnom Kilimanjaru ''testirao'' izdržljivost i sposobnosti potrebne za daljnje akcije.

Malo po malo, obitelj je nizala ekspedicije po kontinentima, a najvišu stepenicu u nizu oborili su prije dvije godine kad su se popeli na najviši vrh svijeta - Mont Everest.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Nikad robom
Nikad robom
11:40 27.12.2011.

a naše alpinistice su proglasile ogromnim uspjehom svoj uspon na neko brdo u himalaji... i uzele od države stotine tisuća kuna za taj \"pothvat\"...