Poglavlja

2. Sloboda kretanja radnika: Zaposlenje u EU bez prepreka

Foto: 'Marijan Sušenj'
2. Sloboda kretanja radnika: Zaposlenje u EU bez prepreka
15.06.2011.
u 12:50
Radnik koji se seli u drugu državu članicu ima pravo na socijalno osiguranje i mirovinu
Pogledaj originalni članak

Sloboda kretanja radnika odnosi se na slobodno kretanje te pravo na zapošljavanje i boravak tijekom zaposlenja u nekoj drugoj državi članici Europske unije. Za radnike migrante i članove njihove obitelji ona, među ostalim, obuhvaća područje socijalne sigurnosti (primjerice zdravstveno osiguranje, mirovinsko osiguranje, osiguranje za slučaj nezaposlenosti i prava na obiteljska davanja).

• Radnik koji se seli u drugu državu članicu ima pravo na socijalno osiguranje i mirovinu, neovisno o tome je li ga na radno mjesto poslao njegov poslodavac ili je sam odlučio odseliti se u drugu državu članicu.

• Sloboda kretanja radnika omogućit će hrvatskim radnicima da konkuriraju svojim znanjima i sposobnostima na tržištima rada drugih članica Unije.

Hrvatski će se građani moći slobodno zaposliti u zemljama Europske unije bez posebnih odobrenja ili radnih dozvola, osim u onim zemljama koje odluče zadržati postojeća ograničenja u svojim nacionalnim pravima najdulje u razdoblju od dvije, pet ili sedam godina. Za one države koje zadrže takva ograničenja, Hrvatska će također moći primijeniti istovrsna ograničenja, pa ni njihovi građani neće moći raditi u Hrvatskoj.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.