KNJIGE

200 gostiju na promociji knjige o Holokaustu

06.11.2001.
u 00:00
* - Pisanje ove knjige bio je pionirski posao, a zapanjujuće je i istinito da je to jedini prikaz holokausta u hrvatskoj povijesti - kazao je Mesić
Pogledaj originalni članak

ZAGREB - Svjedočanstva i dokumenti koji su desetljećima čamili u arhivima, potresne priče 9000 Židova koji su ubijeni u Zagrebu za Drugoga svjetskog rata - sve je to opisao povjesničar Ivo Goldstein u svojoj novoj knjizi "Holokaust u Zagrebu". Impozantno je djelo predstavljeno jučer pred dvjestotinjak uzvanika u Staroj gradskoj vijećnici, koju su u podne pohodili svi značajniji domaći političari, predstavnici vjerskih zajednica i preživjele žrtve holokausta.

Na predstavljanju je bio i predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, koji je isprikom Židovima upućenoj prošloga tjedna u Izraelu, rečeno je, skinuo hipoteku s odnosa Hrvatske i Izraela. U vijećnici su se našli ministri Božo Kovačević, Hrvoje Kraljević, stranački predstavnici Vesna Pusić, Milanka Opačić, Ivo Škrabalo, Dražen Budiša i Milorad Pupovac te počasna predsjednica HNS-a Savka Dabčević-Kučar.

O knjizi su, nakon minute šutnje za stradale Židove, govorili urednik Slavko Goldstein te povjesničari Mirjana Gros i Neven Budak, a poseban su osvrt dali zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik Mesić.

- Pisanje ove knjige bio je pionirski posao, a zapanjujuće je i istinito da je to jedini prikaz holokausta u hrvatskoj povijesti. Naša je dužnost da znamo i da pamtimo. Iako hrvatskom političkom scenom i danas neki kolaju kao sablasti i govore da ne znaju ni za kakve zločine nad Židovima - kazao je Predsjednik, dodavši da autorima želi drugo dopunjeno izdanje.

Autor Goldstein naglasio je kako je stiglo vrijeme da se holokaust iz mučnih političkih rasprava preseli u povijest. Dodao je da brak politike i povijesti uvijek završava loše, ali da zahvaljujući političarima poput predsjednika Mesića, koji otvoreno govore, ima nade u njihov uspjeh. Predstavljanje je završilo kadišem, židovskom molitvom za mrtve.

Valentina Grivić

Pogledajte na vecernji.hr