SKANDAL U ZDRAVSTVU

30.000 Francuskinja uklonit će neispravne silikonske umetke

Foto: AFP
30.000 Francuskinja uklonit će neispravne silikonske umetke
20.12.2011.
u 16:40
Sporne implantate distribuirala je tvrtka Poly Implant Prothese (PIP), a ustanovljeno je da je u njih ugrađivala silikonski gel koji nije bio namijenjen za medicinsku uporabu
Pogledaj originalni članak

Francuske vlasti zatražit će od 30.000 državljanki da uklone silikonske implantate iz grudi jer se sumnja da je riječ o neispravnim i za zdravlje opasnim umecima, izvijestio je BBC.

Sporne implantate distribuirala je tvrtka Poly Implant Prothese (PIP), a ustanovljeno je da je u njih ugrađivala silikonski gel koji nije bio namijenjen za medicinsku uporabu. Prijevaru su prošle godine razotkrili istražitelji Francuskog udruženja plastičnih kirurga koji su potvrdili da su PIP-ovi umeci manje pouzdani jer su podložniji puknućima.

Nakon upozorenja zdravstvenih djelatnika francuska je vlada osnovala specijalan odbor za ispitivanje slučaja te je preko glasnogovornice Valerie Pecresse poručila da će sve žene koje su ugradile sporni silikon morati na hitno uklanjanje implantata. – Morat ćemo što prije ukloniti sve sporne implantate – izjavio je dr. Laurent Lantieri, član vladina odbora te upozorio da je riječ o potencijalnoj zdravstvenoj krizi koja je povezana s prijevarom.

Otkako je malverzacija materijalom razotkrivena, 523 implantata su uklonjena, a zabilježeno je da je devet  žena koje su ugradile PIP-ove umetke oboljelo od raka. Jedna od njih izgubila je bitku sa zloćudnom bolešću. U međuvremenu je 2000 žena podnijelo kaznene prijave protiv nesavjesne tvrtke. Vlada je obećala da će sljedeći tjedan iznijeti akcijski plan za rješavanje ove zdravstvene krize, dok je ženama obećala da će im pokriti troškove uklanjanja umetaka. Nije precizirano znači li to da će vlasti nadoknaditi i troškove zamjenskih implantata.

PIP-ovi implantati jedni su od najjeftinijih i najpopularnijih na tržištu, a procjenjuje se da ih je ugradilo i više od 50.000 žena u Velikoj Britaniji.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

OB
-obrisani-
18:12 20.12.2011.

Reice ?!?

DU
Deleted user
18:35 20.12.2011.

Davno je to \"otkriveno\" u Hrvatskoj, da je industrijski silikon daleko jeftinije rješenje... I ne samo to nego su ga izravno uštrcavali u usne, a za detalje i tko je bio \"pionir\" bi se netko od novinara VL trebao otisnuti do dr Kinčla koji je jedini imao volje i strpljenja pomagati tako upropaštenim slučajevima. Inače, onaj veleznani plastični kirurg kojeg su pune novine, izbori za miss i TV studiji uvijek energično demantira da bi mogao puknuti silikonski implantat, uz hebrangovski čvrst nastup (da je to najgora šala koju je čuo). I ne samo da pucaju ovi jeftini nego se znalo dogoditi da uslijed udara o volan puca i najskuplji, kad je brzina u prometnom udesu velika.

BK
B Kosa
18:39 20.12.2011.

Nerazumijem se u taj silikon. Znadem prija 15 godina americka konpanija koja je proizvodila taj silikon da je zenama isplatila 4 milijarde dolara ostete. sto je reko Anto Kovacevic neka su prirodne pa makar i male sta se tu moze ako nisu vece