poglavlja

33. Financijske i proračunske odredbe: zajednički proračun EU

Foto: VL FOTO
33. Financijske i proračunske odredbe: zajednički proračun EU
16.06.2011.
u 09:12
Očekuje se da će Hrvatska biti neto primateljica proračunskih sredstava EU, tj. više će primati iz proračuna Unije nego što će u njega uplaćivati
Pogledaj originalni članak

Svaka članica EU ima pravo korištenja sredstvima iz zajedničkog proračuna Europske unije, ali i obvezu uplate u proračun.

Zajednički se proračun puni iz tri osnovne vrste prihoda: tradicionalnih vlastitih sredstava (prihodi od carina, uključujući i carine na poljoprivredne proizvode, i pristojbe na šećer), vlastitih sredstava po osnovi poreza na dodanu vrijednost te vlastitih sredstava iz uplata država članica na temelju bruto nacionalnog dohotka.

• Očekuje se da će Hrvatska biti neto primateljica proračunskih sredstava EU, tj. više će primati iz proračuna Unije nego što će u njega uplaćivati.

• Ulaskom u EU Hrvatska se neće nalaziti u lošijoj financijskoj poziciji u odnosu na vrijeme pregovora i pristupanja. Hrvatskoj će na raspolaganju biti i privremena financijska pomoć Unije za poboljšanje nacionalne proračunske pozicije te za daljnje jačanje administrativnih i institucionalnih kapaciteta za provedbu pravne stečevine.

• Precizni podaci o financijskim iznosima po različitim stavkama raznih fondova bit će poznati tek na samom kraju pregovora. Očekuje se da će za svaki uplaćeni euro u zajednički proračun Unije, Hrvatska iz njega dobiti oko tri eura. Godišnja sredstva koja će Hrvatska moći iskoristiti kao članica bit će višestruko veća od dosadašnjih u okviru pretpristupnih programa Unije.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.