Kolumna

81 glas protiv HDZ-a znak je da je moguća i drukčija Vlada

Foto: Marko Prpić/Pixsell
07.12.2015.,Zagreb - Tomislav Karamarko odlazi s Opcinskog gradjanskog suda gdje je svjedocio o dusevnim bolima koje mu je prouzrocio intervju s Josipom Manolicem u Nacionalu. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
Božo Petrov i Tomislav Karamarko
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
Božo Petrov i Tomislav Karamarko
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
zoran milanović sdp
14.02.2016.
u 08:10
To što se zbilo u Saboru ključni je događaj i u Karamarkovu bi stožeru trebalo zvoniti na uzbunu.
Pogledaj originalni članak

Put kojim koračaju lideri Domoljubne koalicije i Mosta, Tomislav Karamarko i Božo Petrov, sve je uži. Ni mjesec dana od formiranja Vlade, a Most, ali i koalicijski partner HSLS već su, u prvoj pokaznoj vježbi, okrenuli leđa HDZ-u i podržali u Saboru izbor mrskog im SDP-ovca Ranka Ostojića za šefa saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

To što se zbilo u Saboru ključni je događaj i u Karamarkovu bi stožeru trebalo zvoniti na uzbunu. Jer, pokazalo se da se u Saboru može oformiti i drukčija saborska većina od one vladajuće. Opasan je to za njih događaj i problem, koji bi vladajući, logično, trebali odmah “zatvoriti”. Sada je to još uvijek mala rupa u brani, no ne sanira li se, napuklina će se širiti, a brana popustiti. HDZ-ove akcije gube na vrijednosti, a Vlada, umjesto da se stabilizira, čini se sve nestabilnijom. Destabilizira se i pozicija prvog potpredsjednika Vlade Karamarka koji je izložen “ratovanju” na čak nekoliko fronta istodobno.

Izložen je “nabrijanoj” oporbi koja mu planski gura prst u svaku bolnu ranu, kao u slučaju Crnoje i Hasanbegovića. Zatim ima otvorenu frontu s Mostom, gdje međusobno povjerenje izostaje, a Most se sve češće ponaša poput oporbe. Karamarko je izložen i unutar Domoljubne koalicije, gdje vlada nezadovoljstvo zbog neostvarenih ambicija prvih partnera. Ni HSS, ni HSLS nisu dobili svog ministra. Dodatno, HSS prolazi kroz krizu stranačkih izbora. Karamarkov saveznik Darinko Kosor, lider HSLS-a, strašno je, pak, nezadovoljan što Josip Budimir nije prošao “filtre” i ušao u Vladu. To nezadovoljstvo, ali i talent za političku trgovinu, sada je manifestirao u sabornici i dokazao da nije nimalo emotivno vezan uz HDZ. No unutarstranačka fronta, kako se približavaju stranački izbori u HDZ-u, ipak dominantno utječe na Karamarka. Dok u Zagrebu sve “ori, gori”, a destabilizira se pozicija i HDZ-a u Saboru i prvog potpredsjednika u Vladi, Karamarko obilazi teren i – obilježava 26. obljetnicu osnivanja HDZ-a u Bjelovaru, Šibeniku, pa u Konavlima, itd!?

Ta putovanja i obljetnice isključivo su značajni samo za HDZ. Služe kao pretkampanja. Ako se lider HDZ-a u jeku potresa oko formiranja nove vlasti intenzivno usredotočuje na teren i obilazak stranačkih ogranaka, to znači dvije stvari – da su mu izbori u stranci najvažnija stvar i da postoji bojazan za rezultate tih izbora. Čini se pretjerana bojazan jer, realno, Karamarka trenutačno nitko ne može ugroziti. Naprotiv, poljuljaju li mu se situacija i položaj u Zagrebu, u Banskim dvorima, tada će mu se poljuljati i “na terenu”, u stranci. Dakle, logika nalaže da bi šef HDZ-a trebao riješiti prvo probleme u Zagrebu, oformiti (kakvu-takvu) vlast, konsolidirati odnose s Petrovom da mu se više ne dogodi “nova saborska većina” od 81 glas protiv njega. Na poziciju Karamarka sve jače utječe i – Tim Orešković. Dok se Karamarko morao baviti obranama “svojih” ministara,

Orešković je počeo učiti trgovati i sve ljepše surađivati s – Petrovom. Pa je tako lider Mosta nenadano završio na “Karamarkovu” terenu i ušao u Povjerenstvo za upravljanje poduzećima od strateškog interesa RH.

Bilo je planirano da tim tijelom, koje nadzire sva važna javna poduzeća i njihove NO-e i uprave, vlada Karamarko – što bi mu olakšalo i poziciju u HDZ-u jer bi nezadovoljnike mogao razmjestiti po poduzećima – no Orešković se pobrinuo da Karamarko ni ondje ne može ništa bez Petrova. I tako, izgleda, partneri jačaju svoje pozicije, a na Karamarkov račun.

>> Ostojić ipak na čelu Odbora, Milanović: Očito se HDZ boji da će takva osoba biti prijetnja

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

Avatar juricamesko
juricamesko
09:39 14.02.2016.

točno Ivankoviću da je moguća i drugačija vlada isključivo odlukom Mosta ali tada će svi građani znati tko je za to krivac.sada su sa svih aktera političke scene sve maske pale.Most niti ni dalje ne zna što hoće ni kuda je krenuo.činjenice govore da dnevno opstruira vlade rade jedino je pitanje rade li to iz ne iskustva,neznanja ili svjesno.Sdp i njihova koalicija vladi sukladno najavama Milanovića "prave pakao" i kaos u države i to će sa svojim lijevo -liberalnim revolucionarima nastaviti i dalje.u to ne treba niti malo sumnjati.Karamarko je najčvršća karika vlade i sinoć je svima jasno poručio da smo došli do crte preko koje nema uzmaka.pitanje je dali će to Most prepoznati i shvatiti te čvrsto stati na toj zadnjoj crti.ako shvate imati ćemo stabilnu vladu i reforme a ako ne shvate bolje je čim prije ići na nove izbore u kojima je Most siguran gubitnik.pomalo ali sigurno i građani u ovom padanju maski.sijanju podjela i izazivanju kaosa unatoč medijskoj blokadi prepoznaju tko ovoj zemlji želi dobro a tko se samo bori za golu vlast.

DU
Deleted user
11:46 15.02.2016.

Normalno da je moguća. To je jasno svima osim Karamarku i zagriženim HDZejcima. Tomo ide po stranačkim skupovima i prijeti, smijeniti će mo ovoga, maknuti će mo onoga. Kao da je on apsolutni pobjednik izbora pa može kako hoće. Ljut je na Most zbog Ostojića jer mu je izbit adut kojim bi mogao do unedogled zavlačiti stvari u Saboru i živjeti od političkih prepucavanja. Nije se još vidjela njegova izjava u kojoj bi rekao u ovih tri tjedna smo radili na ovom ili onom gospodarskom programu, ili da se svim silama trude kako smanjiti deficit. U krajnjem slučaju on je povjesničar i njemu priliče prazne priče.

DU
Deleted user
09:04 14.02.2016.

kada pocne politicka trgovina, znajte da mali najgore prolaze. ali ajde da vidimo kako ce zavrsiti i ovo cudo u hrvata. sada sam polako pesimist.