Dan dobrovoljnih davatelja krvi u RH

A koja si ti grupa?

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Darivanje krvi
Darivanje krvi
25.10.2024.
u 09:16
Pogledaj originalni članak

Na Dan dobrovoljnih davatelja krvi u RH, Hrvatski Crveni križ želi skrenuti pozornost javnosti na važnost i ključnu ulogu u društvu svih darivatelja i darivateljica krvi koji samozatajno i nesebično daruju dio sebe kako bi spasili nečiji život! Svojom plemenitošću dobrovoljni davatelji krvi osiguravaju neophodne zalihe krvi za bolnice diljem Hrvatske. Bez njihovog truda i plemenitosti, mnogi zdravstveni postupci, operacije i hitne intervencije ne bi bili mogući.

I ovogodišnji Dan dobrovoljnih davatelja krvi Hrvatski Crveni križ dočekuje kao organizacija koja okuplja najveći broj darivatelja krvi. U 2023. godini u Republici Hrvatskoj prikupljeno je ukupno 195.717 doza krvi, od čega je 155.469 doza prikupljeno na akcijama darivanja krvi koja organiziraju društva Crvenog križa, a što predstavlja 79 posto ukupnog broja. Prema spolu, 18 posto darivatelja krvi bile su žene, a 82 posto muškarci.

Analiza podataka Hrvatskog Crvenog križa pokazuje kako je najveći broj davanja krvi na 100 stanovnika među gradovima i općinama zabilježen u Topuskom, dok Osječko-baranjska županija bilježi najveći broj davanja na 100 stanovnika među svim županijama u Hrvatskoj. U pogledu mjesta organizacije akcija darivanja krvi, najviše doza krvi prikupljeno je u mjestima stanovanja – 59 posto. Podaci otkrivaju i da su od ukupnog broja davanja, zbog zdravstvenih ili drugih opravdanih razloga, trajno ili privremeno odbijene 21.684 osobe (12,2 posto) za darivanje krvi, pri čemu su 45 posto odbijenih bile žene, a 55 posto muškarci.

U prvih šest mjeseci 2024. godine zabilježen je porast broja prikupljenih doza krvi u odnosu na prethodnu godinu, s povećanjem od 2.883 doza. Također, porastao je i broj mladih darivatelja krvi, odnosno onih koji su prvi put darovali krv i to za 10 posto.

Darivanje krvi nije samo čin solidarnosti, već i simbol nade i života. U ovim izazovnim vremenima, darivatelji krvi pokazuju da zajedno možemo stvoriti sigurniju i zdraviju budućnost.

Darivanje krvi

Pogledajte na vecernji.hr