OZBILJNO UPOZORENJE

Admiral NATO-a pozvao Zapad da se pripremi na rat: 'Može se bilo što dogoditi u bilo kojem trenutku'

Foto: NTB/REUTERS
NATO chiefs of defence meet in Norway
Foto: NTB/REUTERS
FILE PHOTO: NATO chiefs of defence meet in Norway
17.01.2024.
u 12:30
Članice NATO-a se od ruske invazije 2022. moraju prilagoditi na "eru u kojoj se bilo što može dogoditi u bilo kojem trenutku, eru u kojoj moramo očekivati neočekivano, u kojoj se moramo usredotočiti na učinkovitost kako bi doista bili učinkoviti", rekao je Bauer.
Pogledaj originalni članak

Predsjedavajući vojnim odborom NATO-a Rob Bauer u srijedu je pozvao javni i privatni sektor na Zapadu da se pripremi na razdoblje u kojem se bilo što može dogoditi u svakom trenutku, uključujući i rat

- Potrebna nam je ratna transformacija NATO-a - rekao je nizozemski admiral na otvaranju dvodnevnog sastanka ministara obrane NATO-a u Bruxellesu. Naglasio je kako su vlade i tvrtke iz tog saveza ranije živjele u dobu u kojem je svega bilo u izobilju, sve je bilo predvidljivo i moglo se kontrolirati. 

Članice NATO-a se od ruske invazije 2022. moraju prilagoditi na "eru u kojoj se bilo što može dogoditi u bilo kojem trenutku, eru u kojoj moramo očekivati neočekivano, u kojoj se moramo usredotočiti na učinkovitost kako bi doista bili učinkoviti", rekao je Bauer. 

Admiral je govorio u vrijeme dok se vojna pomoć Ukrajini iz SAD-a i Europske unije ili blokira ili ju usporavaju politički sporovi.  Obećao je da će se pomoć NATO-a Ukrajini nastaviti. - Ukrajina će imati našu podršku svakog narednog dana, jer će rezultati ovog rata odlučiti sudbinu svijeta - kazao je.

VEZANI ČLANCI:

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u utorak je upozorio Zapad da ne oklijeva u pomoći Kijevu jer bi to moglo godinama produžiti rat. 

VIDEO Mirela iz Koprivnice od Putina dobila rusko državljanstvo

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

DU
Deleted user
16:23 17.01.2024.

Vi zazivate rat, jer vam je očito dosadio život. Čim se pojavi nada za dogovor, odmah ju gazite i ignorirate. Monty Python's Flying Circus.

Avatar xenon
xenon
13:21 17.01.2024.

Draga Hina, nije naredni dan nego sljedeći dan. Kako (i gdje) ste zavšili 6. razred osnovne škole?

XA
xaron
00:44 18.01.2024.

Admiral NATO kaže da se treba spremiti za rat te ulagati u novo naoruźanje. Obzirom na svoj visoki položaj trebao bi znati koji su problemi u mornarici pakta. UK nosač aviona QE nije otišao na Bliski Istok jer nema dovoljno mornara..Upučeni znaju da i ono mornara što imaju nisu dorasli tom zadatku. Kao dokaz se iznosi događaj od prije nekoliko mjeseci kada se F-35 prevrnuo sa palube QE u more. Istraga je utvrdila da posada nije uklonila jedan od 2 poklopca na usisima motora te da zbog toga motor nije imao dovoljno snage da podigne avion sa palube. Poklopci su jarko crvene boje te je nemoguče ne vidjeti ih jer je bio dan. Ponasanje posade je ocjenjeno kao krajnji nemar i nepoštovanje pravila službe. Dakle ovaj Admiral bi se trebao pojaviti sa nekim planom zarješavanja pitanja posada, a ne ulaganja u nova oruzja kad nema vojnika ni za postoječa.