Najluksuzniji hvarski hotel Adriana, nagrađivan kao jedan od najboljih malih hotela u Hrvatskoj i posebno zapažen po raskošnom zdravom doručku s lokalnim namirnicama, ovaj mjesec puni pola stoljeća. Povodom rođendana ovog hotela iz sastava Sunčanog Hvara priređena je večera za prvog direktora hotela Vladu Vuića, voditelja restorana Vjeku Vuljana i prvu domaćicu hotela Mirjanu Carić. Prvi djelatnici hotela tom su se prigodom prisjetili prvih radnih dana i sezona, te prvih gostiju.
- Bio je to jedan bračni par iz Belgije. U hotelu su bili dva dana potpuno sami i tek treći dan se hotel popunio drugim gostima. Ta dva dana im je sav personal posvetio veliku pažnju. Nakon odlaska slali su nam pisma zahvale... Nakon otvaranja je u hotelu, koji je tada nosio ime Adriatik, dva mjeseca boravio i američki glumac Orlson Welles. U to je vrijeme u Hvaru sniman film, a Orlson Welles je spavao u apartmanu s pogledom na more. Svako jutro je za doručak je jeo biftek od pola kilograma, a prije odlaska na snimanje bi naručio bocu whiskya. Za ručak je volio pojesti domaće punjene paprike... U hotelu su, inače, boravili i glumac George Hamilton, francuska glumica Jeanne Moreau, a često su dolazili i književnici Ivo Andrić te Branko Ćopić - priča prvi direktor hotela V. Vuić.
U prvim sezonama većina gostiju je bila iz Njemačke i Italije, a ostajali su po dva, tri tjedna. Uglavnom se radilo o parovima srednjih godine. Hvarsku Adrianu posebno su, ispričali su prvi djelatnici hotela, voljeli Beograđani, koji su zimi znali ostati i po mjesec, dva. Cijene nisu bile visoke kao danas (noćenje u Adriani je među najskupljima na Jadranu, op.a.). a tadašnji-Adriatik je imao 126 kreveta.
- Doručak se služio po narudžbi gostiju, Tada nije bilo buffet stola. Večera je uglavnom bila a la carte. Najviše se naručivala riba, jastozi i mesna jela na žaru. U luci pored hotela je bila jastožera u moru tako da su se jastozi vadili prema narudžbama gostiju - kazuje Vuić i dodaje: - Hotel je bio dobro opremljen. Prije otvaranja šleperom su iz Slovenije dopremljeni porculan i staklo tako da je čaša bilo svih vrsta. Osoblje je imalo različitu radnu odjeću za doručak, za ručak i za večeru, bijelu, plavu i crvenu. Hotel je imao šest sobarica, na svakom katu po dvije, a posteljina se mijenjala svaki drugi dan. Za cijeli hotel smo imali samo jedan usisavač- prisjeća se Vuić, koji je prije otvaranja hotela Adriatika radio u hotelu Dalmacija, a bio je osam mjeseci i na obuci u Londonu, u hotelu Russel.
Nije bio jedini s takvim iskustvom. Primjerice, voditelj restorana Vjeko Vuljan proveo je šest mjeseci na obuci u Ženevi.
- Tada u Hvaru nije bilo ovoliko hotela kao danas i odnos prema gostu je bio familijaran. Hotelski je restoran odlično radio, u to vrijemeu cijelom Hvaru postojala su samo tri restorana. Hoteljerstvo je u međuvremenu puno napredovalo, prate se suvremeni trendovi. Drago mi je da je hotel Adriana ostao perjanica hvarskog turizma - zaključuje Vuić.
Za ona dobra, dobra stara vremena......