UZGAJIVAČI OČAJNI

Afrička svinjska kuga hara: 'Treba nam plan, ne znamo ni hoćemo li svinje smjeti prodati'

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Posavski Podgajci: U selima uz Savu prvi puta u Hrvatskoj pojavila se afrička svinjska kuga
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Posavski Podgajci: U selima uz Savu prvi puta u Hrvatskoj pojavila se afrička svinjska kuga
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Posavski Podgajci: U selima uz Savu prvi puta u Hrvatskoj pojavila se afrička svinjska kuga
15.07.2023.
u 01:30
Hrvatska veterinarska komora apelira na važnost provedbe mjera pasivnog i aktivnog nadzora bolesti dok uzgajivači iz područja zahvaćenih bolešću negoduju jer smatraju da su pojedine mjere prerigorozne
Pogledaj originalni članak

Afrička svinjska kuga dosad je potvrđena na ukupno 84 gospodarstva na području Vukovarsko-srijemske županije i dva u Brodsko-posavskoj županiji, a iz jedne uginule divlje svinje virus je izoliran i u Karlovačkoj županiji. Hrvatska veterinarska komora (HVK) u petak je upozorila na važnost provedbe mjera kako bi se spriječilo daljnje širenje afričke svinjske kuge te tako izbjegle ozbiljne socioekonomske i javnozdravstvene posljedice.

Nužan nadzor bolesti

HVK, kako se navodi u priopćenju, apelira na važnost provedbe mjera pasivnog i aktivnog nadzora bolesti te nužnost edukacije uzgajivača u odnosu na njihovu obvezu osiguravanja i provođenja dodatnih biosigurnosnih mjera u objektima u kojima se drže svinje, a koje su propisane godišnjom Naredbom o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge. 

VEZANI ČLANCI:

Komora apelira na posjednike da se u cijelosti pridržavaju svih propisanih mjera u zonama zaštite i zonama nadziranja koje odredi Ministarstvo poljoprivrede i Veterinarska inspekcija, a koje su sadržane u Naredbi o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u RH.

– Svaku promjenu zdravstvenog stanja i/ili uginuće svinja žurno i bez odgađanja potrebno je prijaviti veterinaru te je najstrože zabranjeno zakapanje uginulih svinja bez stručnog postupanja i utvrđivanja uzroka uginuća – poručili su iz HVK. Također su naglasili važnost i ulogu veterinarske struke u kontroli i suzbijanju bolesti, osobito u slučajevima pojave naročito opasnih bolesti koje izazivaju velike gospodarske štete, kakva je i afrička svinjska kuga.

Traže dugoročni plan

U međuvremenu, uzgajivači iz područja zahvaćenih bolešću negoduju jer smatraju da su pojedine mjere prerigorozne. U nekim slučajevima tovljenici su već prerasli traženu kilažu, a vlasnici ih do daljnjega ne smiju prodavati, što ih izlaže dodatnim troškovima proizvodnje i stvaranju direktnih gubitaka.

– Nitko ne obraća pozornost na to da životinje treba hraniti. Svinje na jednom gospodarstvu dnevno pojedu hrane u vrijednosti od tisuću kuna, a vlasnik ne zna hoće li ih smjeti zaklati i prodati. Mislim da se mora hitno donijeti dugoročni plan koji će to riješiti – kaže Josip Nikolić, načelnik Sikirevaca, jedne od općina u kojima su potvrđeni prvi slučajevi afričke svinjske kuge.

VIDEO Skoro 6 metara strave: Najveći ikad burmanski piton uhvaćen u Floridi

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

OB
Oblacni
12:59 15.07.2023.

Stavite svinjama maske, cijepite ih Covid cjepivom, da se ne baci i problem rijesen.

AN
AnteV
03:44 15.07.2023.

Zašto u Poljskoj nikada nema takvih bolesti?

DU
Deleted user
09:19 15.07.2023.

Nigdje u susjednim državama nema bolesnih svinja samo kod nas,a u trg.centrima kare bez kosti na akciji za 5.5eura.Kako znati što nam uvaljuju kada nitko ne vodi brigu ni o proizvođačima ni potrošačima.Bitno da se euri obrću.