Danas u Večernjem

'Ako dug možete vratiti za 5 godina, niste za bankrot'

Foto: VL
'Ako dug možete vratiti za 5 godina, niste za bankrot'
26.02.2015.
u 00:01
- Postupak osobnog stečaja nije nimalo lak. To je veliki teret za dužnika i njegovu okolinu, osobito za njegovu obitelj - rekao je dr. Šime Ivanjko.
Pogledaj originalni članak

Profesor s mariborskog Pravnog fakulteta i autor slovenskog zakona o osobnom bankrotu dr. Šime Ivanjko analizira prijedlog hrvatskog zakona o stečaju potrošača i govori o iskustvima Slovenije gdje građani već nekoliko godina proglašavaju bankrote, ali još nikome od njih nije otpisan ni euro duga.

Kako vam se čini prijedlog osobnog bankrota koji priprema hrvatska Vlada?

Iako suvremene države poznaju različite oblike oslobađanja odgovornosti dužnika za njegove obveze, generalni odgovor kako to činiti na najprimjereniji način nitko ne može dati. Radi se o nekim općim načelima, koja su već prihvaćena u suvremenim zakonodavstvima, ali nakon usporedbe tih rješenja nije moguće reći da je neka država našla najbolji model. Hrvatski prijedlog zakona o stečaju potrošača ima niz boljih rješenja u odnosu na slovenski. Vrlo je dobro rješenje provođenje izvansudskog postupka kako bi se postigao izvansudski dogovor potrošača i vjerovnika. Ovi su postupci poznati u svijetu kao predstečajno testiranje (means testing) i u osnovi se smatra da je izvansudski dogovor čuvar stečajnog postupka, na neki način brana da ne dođe do preopterećenosti sudova. Čim se u rješavanje dužničkih obaveza uključuje treća osoba, taj spor između vjerovnika i dužnika postaje neosoban, jer tenzije između dužnika i vjerovnika ne mogu rješavati same stranke među sobom, osobito ako je više vjerovnika koji se relativno agresivno ponašaju prema dužniku.

Trenutačno oslobođenje od duga predviđeno je u situacijama kada dužnik nema imovine, a ni mogućnosti da vrati dug. Što je s onima koji imaju imovinu, isplati li im se proglasiti bankrot?

Postupak osobnog stečaja nije nimalo lak. To je veliki teret za dužnika i njegovu okolinu, osobito za njegovu obitelj, no pozitivna je nada da će jednog dana biti slobodan čovjek i imati mogućnost raspolaganja svojom eventualnom imovinom bez prijetnje da će ga ugrožavati vjerovnici. Stečaj je postupak koji je izlaz u krajnjoj situaciji i u principu dužnik ne treba ulaziti u taj postupak ako ima mogućnost da u roku od pet godina dogovorom ili na drukčiji način riješi svoje obveze.

>>Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od četvrtka ili prelistajte e-izdanje Večernjeg lista!

Foto: VL

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

1A
1A
21:41 25.02.2015.

Sasvim uobicajen i vrlo cest postupak u zapadnim zemljama. Nemoze se imati i ovce i novce. Nakon 6 ili 7 godina definitivno se vise nema ni lipe duga- bez obzira koliko taj dug prvobitno bio, makar i 100 t eura.

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
08:37 26.02.2015.

Pa u Hrvatskoj za osobni bankrot ima najmanje 80 tisuća kandidata (ako ne i više), zato banke toliko i koče taj zakon. Ne vidim smisao u tome da se nekoga tko je nezaposlen ili radi za minimalac i nema nikakve imovine, cjedi cjeli život - to nije život to je onda robija.

TH
than
00:54 26.02.2015.

I sto je tu cudno ? Pa zato se i zove 'bankrot'... Sve se brise, rasprodaje, pise, mice, ali kada se probudis nemas dugove.