Kolumna

Ako HDZ nestane, to neće biti zbog suđenja

Foto: Robert Anić/PIXSELL
Ako HDZ nestane, to neće biti zbog suđenja
16.03.2014.
u 12:00
HDZ neće nestati zbog sudskih presuda, već zbog svoje politike (ako je ne promijeni). Isto se dogodilo i DC-u i Italiji.
Pogledaj originalni članak

Tangentopoli bio je naziv korupcijske afere, koja je izbila početkom devedesetih, u koju su bile umiješane političke stranke i zbog koje je pokrenuta akcija Čiste ruke. Naime, od svakog posla koji bi država na svim razinama dodjeljivala kojoj tvrtki, novčano bi profitirale i stranke. Stranke na vlasti, bilo na nacionalnoj ili lokalnoj razini, dobivale su određeni postotak novca u odnosu na vrijednost posla koji je povjeren tvrtki, a najviše su koristi imale Socijalistička stranka te Demokršćanska (DC) jer su bile na vlasti.

Nakon što je 1992. pokrenuta protukorupcijska akcija Čiste ruke, te stranke nisu nestale, samo su počišćeni ostaci ih stranaka. Osim toga stranke nisu, kao što je sada HDZ u Hrvatskoj, bile osuđene jer nisu pravne osobe. Osuđeni su bili čelnici tih stranaka. Demokršćanska stranka (DC) osnovana je 1942., dakle u vrijeme rata, a cilj joj je bio protufašističko djelovanje, ali i protukomunističko. Potkraj osamdesetih stranka je počela gubiti potporu – nakon poraza fašizma, DC je bila glavna protukomunistička stranka, no kako je nestajala opasnost od komunizma, tako je i nestajala potreba za strankom kojoj je glavni razlog postojanja (raison d’être) antikomunizam.

Potkraj osamdesetih unutarnja su previranja bila snažna i mogao se naslutiti izlazak nekih članova te pretvaranje u nove stranke, a onda je na parlamentarnim izborima 1992. DC prvi put u povijesti pao na razinu nižu od 30%. Godinu dana poslije počele su unutarstranačke borbe i traganje za novim putovima, a 18. siječnja 1994. DC je promijenio ime u Pučka stranka, što je istodobno značilo i stvaranje novih, manjih stranaka. Protukorupcijska istraga možda je samo ubrzala nestanak DC-a. Možda će se nešto slično dogoditi i HDZ-u. Jer stranku ne bi trebala počistiti s političke pozornice protukorupcijska istraga, ona će nestati ako ne promijeni svoj raison d’être. Osnovana je kao protukomunistička, zaslužna je za neovisnost Hrvatske i zaštitu od srpske agresije. Ali, danas imamo demokratsku Hrvatsku i ne vidim opasnost od srpske agresije ili neke komunističke totalitarističke partije. HDZ neće nestati zbog sudskih presuda, već zbog svoje politike (ako je ne promijeni). Isto se dogodilo i DC-u i Italiji.

>>Otkopavaju se rovovi za nekažnjenu jugoslavensku i komunističku 'đubrad'

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 30

PR
ProfStipe
12:26 16.03.2014.

Prvi predsjednik HDZ-a proglašen – na međunarodnom sudu u Haagu – za vođu „udruženog zločinačkog poduhvata“; Drugi predsjednik HDZ-a osuđen na 19 godina zatvora zbog korupcije, kriminala i ratnog profiterstva; Treća predsjednica HDZ-a izbačena iz stranke; Četvrti predsjednik HDZ-a slavu stekao „lociravši i davši uhititi i transferirati“ hrvatskog heroja, generala Antu Gotovinu, u Haag; Cijela stranka osuđena zbog korupcije, pljačke, crnih fondova i malverzacija. To samo majka može voljeti.

IV
ivac
18:43 16.03.2014.

Smatram da nebi bila nikakova šteta ako HDZ propadne i da više uopče nikad ga nitko spomene.

LO
lokun
22:11 16.03.2014.

Netko je spomenuo Radenka Radojčića uhićenog srpskog teroristu kod podmetanja bombe pred Židovsku općinu i na dio židovskog groblja na Mirogoju CITIRAM: Silvije Tomašević je bio dopisnik Vjesnika iz Rima. Pukovnik Vilić mi je u Beogradu ispričao da je Silviju Tomaševiću istjecalo vrijeme dopisništva iz Rima, te ga je trebao zamjeniti Inoslav Bešker također suradnik UDBE kodnog imena Oliver kojega je na vezi držao ANte Barišić. Radenko Radojčć priča dalje radi potrebe obavještajne službe JNA, a uz pomoć CK SKH reagirao je da Tomašević idalje ostane u Rimu. Ovakvo kadrovsko ješenje potvrdio mi je Slavko Malobabić(postao šef kabineta Stanka Stojčeviča nakon što je nasljedio MIku Špiljaka na mjestu predsjednika CK SKH), s detaljem da su uz pomoć vojne službe pokušali osigurati u Rimu zaposlenje, u medicinskoj struc, za Tomaševićevusuprugu.