Održan Prosvjed Spinraza za Janu:

'Ako su djeca bogatstvo Hrvatske zašto su životi naše djece Hrvatskoj tako skupi'

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL/Ilustracija
'Ako su djeca bogatstvo Hrvatske zašto su životi naše djece Hrvatskoj tako skupi'
29.12.2018.
u 12:57
Na prosvjedu je još jednom izraženo nezadovoljstvo odlukom Ministarstva zdravstva koje je oboljeloj djeci i starijima od 18 godina uskratilo pravo na liječenje Spinrazom
Pogledaj originalni članak

Jana Petrić je osmogodišnja djevojčica koja boluje od SMA 1 i kojoj je onemogućeno liječenje Spinrazom zbog diskriminirajuće odluke da se ona ne daje djeci na respiratoru. Danas je u Pisarovini održan prosvjed 'Spinraza za Janu - Spinraza za sve'.

"Ako su djeca bogatstvo Hrvatske zašto su životi naše djece Hrvatskoj tako skupi. Hoćemo Spinrazu za Janu i za sve oboljele od mišićne atrofije", poručili su organizatori na prosvjedu.

Prosvjed su organizirali prijatelji i Janina obitelj uz podršku udruge 'Kolibrići'. Prosvjedi su već održani i u Omišu i Sisku.

"Kako je Ustavom RH zagarantirano pravo na liječenje svih građana RH, tako mislimo da i Jana kao i njeni prijatelji na respiratoru i oni stariji od 18 imaju pravo na lijek. Želimo naglasiti da sve zemlje u kojima je lijek odobren i primjenjuje se, daju lijek svima bez ograničenja. Ove godine Spinrazu su odobrile i neke naše susjedne zemlje, Makedonija, Republika Srbija i Slovenija, ali nigdje nije uskraćeno liječenje djece na respiratoru",  ističu roditelji Mirjana i Josip Petrić.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

GR
grodar
13:54 29.12.2018.

zbog hdz-a

GR
grodar
13:54 29.12.2018.

zbog hdz-a

BL
bluesman
10:13 30.12.2018.

Hrvatska je odavno izgubila korak s modernim svijetom. Spinraza je samo uvod u ono sto slijedi iducih godina. Rezultat je to politike koja nije bila u stanju ustrojit moderni zdravstveni sustav da funkcionira na trzisnim principima. Uhljebljivanje nestrucnih i podobnih uzima svoj danak. Biti ce puno,puno gore. Sustav je usao u ireverzibilni proces iz kojeg nema povratka. Nazalost.