OGORČENI SLAVONCI

Ako Vlada ne ispuni zahtjeve, seljaci će ponovno prosvjedovati

Foto: Duško Mirković/PIXSELL
Ako Vlada ne ispuni zahtjeve, seljaci će ponovno prosvjedovati
02.02.2012.
u 12:19
Vladi i resornom ministarstvu dajemo rok do kraja veljače da isplate zaostale poticaje bez umanjivanja, inače ćemo prvog ožujka krenuti u prosvjede, upozorio je Dragutin Dukić
Pogledaj originalni članak

– Podržavamo sve one koji se bore za bolji položaj poljoprivrednika. Ne možemo pristati da se izdvajanja za poljoprivredu režu za 900 milijuna kuna. Vladi i resornom ministarstvu dajemo rok do kraja veljače da isplate zaostale poticaje bez umanjivanja, inače ćemo prvog ožujka krenuti u prosvjede. Ne možemo dopustiti propast hrvatskog sela – najavio je Dragutin Dukić, koordinator seljačkih udruga Požeško-slavonske županija na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak u Požegi.

Seljaci su izrazili bojazan da bi ove godine mogli biti na cestama, odnosno u prosvjedu, više nego ikad prije jer je puno neriješenih starih problema – od zemljišta, legalizacije poljoprivrednih objekata do najnovijih problema s otkupom mlijeka. Strahuju i do grčkog scenarija.

– Posebno probleme imamo s Dukatom koji nam otkupnu cijenu hoće smanjiti sa 2,69 na 2,30 kuna. Problem su i 42 lipe na ime interventnog otkupa kojim je država štitila proizvodnju mlijeka, a koje je ukinula od 1. siječnja ove godine. Ali ni tu nije kraj problemima, poticaj od 50 lipa po litri mlijeka nećemo dobiti ove nego tek iduće godine u lipnju za ovogodišnju proizvodnju. To je ukupno smanjenje cijene mlijeka za 35 posto, što nam je neizdrživo. Kako je u Hrvatskoj u trendu saditi lucernu u ekološkoj proizvodnji i za to po hektaru primati 5000 kuna a da je ne moraš ni pokositi, predlažem stočarima da se time bave – pomalo je ironično poručio je Tomislav Majetić, predsjednik Udruge uzgajatelja simentalskog goveda.

Tihomir Strapač iz iste udruge istaknuo je problem legalizacije poljoprivrednih objekata jer već dvije godine ništa nije učinjeno da se pomogne poljoprivrednicima da riješe taj problem.

– Bez legaliziranih objekata ne možemo se javiti ni na jedan natječaj fondova Europske unije iz kojih bismo mogli povući određena sredstva – istaknuo je Strapač.

Željko Šimić govorio je o problemima proizvodnje povrća, odnosno o tome kako ništa nije učinjeno na zaštiti domaće proizvodnje, dok je Mijo Šolčić istaknuo probleme vinogradara kutjevačkog kraja koji još uvijek nisu dobili ni lipe za otkupljeno grožđe. Svi su složni u tome da će izići na ceste ako se njihovi problemi ne počnu rješavati.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

VK
vječni krojf
16:34 02.02.2012.

Valjda im je sada prehladno pa ce u ozujku na ceste,kao i uvijek slaviti nestoBiti ce tu opet gozbe poput odojaka janjetine kobasica kulena itd.Nasi poljoprivrednici se moraju polako odvikivati tih silnih poticaja sto dobijaju.U danasnje doba je najisplativije biti poljoprivrednik.Drzava ti daje ono drzava ti daje ovo i ako se dogodi nekakva elementarna nepogoda drzava ti opet podmiruje,cak je i tako bolje ne moras raditi a dobis novce.Oni moraju vise sredstava ulagati u tehnologiju a ne djeci kupovati skupe automobile.

OB
-obrisani-
17:38 02.02.2012.

Čobanković je već poticaje isplatio, svojim sinovima za dokup 135 ha zemljišta te sadnju vrhunske loze. POticaji za 2011g tako su već isplaćeni,a za nove valja malo pričekati

KA
kapt56
12:43 02.02.2012.

Stvarno bezobrazluk od države, obećaju poticasje, ljudi se zaduže, a onda država kaže na damo poticaje! Jadno da jadnije ne može biti! Neće ova država daleko do gurati, jer će brzo u stečaj!