Bitka za Hrvatsku

Ako Vlada ne sreže plaće, Fitch će nas baciti u 'smeće'

Foto: Robert Anić/PIXSELL
'23.12.2011., Trg svetog Marka 6, Zagreb - Izglasavanje povjerenja novoj Vladi na sjednici Hrvatskog sabora. Slavko Linic. Photo: Robert Anic/PIXSELL'
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
'19.11.2012., Zagreb - Vlada RH je na danasnjoj sjednici raspravljala o prijelogu proracuna za 2013. godinu. Branko Grcic, Vesna Pusic, Zoran Milanovic Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
'15.09.2012., Zagreb - Ministar rada Mirando Mrsic dolazi na zadnji sastanak radi provodjenja postupka mirenja Pregovarackog odbora Vlade Republike Hrvatske i cetiriju sindikata javnih sluzbi. Photo:
11.12.2012.
u 12:00
Kako doznajemo, ministar financija Slavko Linić i premijer Zoran Milanović zagovaraju radikalna rješenja - rezanje dodataka i osnovice
Pogledaj originalni članak

Idućih dana Vlada mora donijeti teške i ključne odluke kojima će osigurati održivi proračun za 2013., a time i spasiti kreditni rejting od statusa 'smeća'. Za provedbu tih odluka Vlada će imati najviše do tri mjeseca. Najvažnije je smanjiti rashode za zaposlene kako je planirano proračunom.

Jednim potezom

U proračunu su uračunate uštede od 2,3 milijarde kuna na rashodima za zaposlene. Prema informacijama Večernjeg lista, onog dana kada je Fitch Ratings smanjio izglede sa stabilnih u negativne, u Vladi se održao sastanak o rezanju plaća. Naime, Vlada je ove godine umjesto planirane dvije milijarde uštedjela samo 300 milijuna kuna.

Ministar financija Slavko Linić na tom je sastanku predložio radikalne poteze uz čvrstu podršku premijera Zorana Milanovića. Njegova ideja bila je kombinirati ukidanje posebnih dodataka na plaće uz smanjenje osnovice za obračun plaća. Tako bi se jednim potezom smanjile plaće za 240.000 zaposlenika države. Na razočaranje premijera i Linića, ostali ministri nisu skloni preuzeti odgovornost za tako snažne rezove, već su skloniji blažoj štednji.

– Ideju o linearnom smanjenju osnovice plaća većina ministara je odbila. Iznijeli smo argument da se više može uštedjeti rezanjem svih nepotrebnih dodataka na plaću nego rezanjem osnovice – kaže jedan od ministara u Vladi. Ako sindikati ne pristanu na odricanje od dodataka, dodao je, nema druge nego rezati osnovicu. Drugi član Vlade iz SDP-ove kvote rekao nam je da je priča o osnovici završena tema.

– Nakon pregovora sa sindikatima vidjet ćemo jesu li dogovorene uštede na dodacima dovoljne. Ako ne budu, ili se sa sindikatima ne uspijemo dogovoriti, razmišljat ćemo o rezanju osnovice pet posto – kaže nam naš sugovornik iz Banskih dvora.

Ali brojke govore da treba uštedjeti 2,3 milijarde kuna, a da se dodaci mogu rezati samo kroz revidiranje granskih kolektivnih ugovora. Da se svih šest granskih ugovora otkaže danas, vrijedili bi sve do početka ožujka, što znači da je Vlada prvo tromjesečje 2013. bacila u vjetar. A na temelju prva tri mjeseca godine odlučivat će se o tome hoće li naš kreditni rejting završiti u 'smeću'. U konferencijskom pozivu analitičari Fitcha kupcima obveznica, odnosno hrvatskog duga, rekli su da su jako razočarani proračunom i doveli su u pitanje kredibilitet Vlade.

U audiosnimci može se čuti da Fitch ne vjeruje da će Vlada uspjeti smanjiti rashode na plaćama, a isto tako da im u svojim prezentacijama Vlada nije pokazala kako će financirati investicije javnih poduzeća niti koji će biti stvarni efekti tih investicija na gospodarstvo. U prilog nam ide to što nema dospijeća euroobveznica do 2014., što još uvijek imamo relativno visok BDP po stanovniku, siguran izvor financiranja države u bankama i obveznim mirovinskim fondovima i ulazak u EU.

Dobro će nas protresti

– Ja bih rekla da postoje rizici koji otvaraju mogućnost za rušenje rejtinga i da činjenica da će kuće Standard&Poor's i Moody's dobro protresti proračun i analizirati je li u skladu sa Zakonom o fiskalnoj odgovornosti – kaže glavna analitičarka RBA Zrinka Matijević Živković.

Analitičari koji žele ostati anonimni tvrde da proračun neće proći kod agencija, ali nitko ne vjeruje da će nas srušiti u 'smeće', već vjeruju da ćemo se zadržati na rubu investicijskog rejtinga.

To znači veće kamate na dug, veće troškove u proračunu za kamate i još jedan ciklus štednje i rezanja plaća i u 2014. godini.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 244

MA
maaraa
12:15 11.12.2012.

nek onda vlada reže plaće,počev od sebe,vas......2.814,00 bruto nije tako loše,ako može narod možete i vi....nigdje ne piše da članovi Vlade,Sabora,Županijski i Gradski dužnosnici,te zaposlenici istih nemogu primati minimalnu plaću.Također minimalnu plaću trebaju primati rukovdstvo i zaposlenici HGK jer su oni ,udrženi s Udrugom poslodavaca ustanovili da su ostalim zaposlenicima plaće prevelike, doprinosi preveliki,pa bi to bilo kao stručna praksa pod nazivom "kako dužnosnici žive od 2.814,oo bruto". Postoji i Mrsičeva opcija za 1.600,00 kuna

RT
rvat tuđmanovac
12:17 11.12.2012.

A Linić sebi neće srezat plaću , samo će drugima hehe. Pa samo njegovih i Milanovićevih po 30.000-40.000 mjesećno je minorno u proračunu hehe - pa nema svrhe da smanji !!! Joj Balkane što si divan , nema te kugla zemaljska !!!

Avatar messerschmidt
messerschmidt
12:05 11.12.2012.

E moj Liniću, trebao si gledati u subotu dokumentarac o tim rejting kućama. Onaj tko drži do njihova mišljenja, ne drži do svoje domovine.