GENIJALCI Na sajmu inovacija za mlade najboljim radom proglašen superkovčeg Marija Blažeka

Alarm, strujni napon i tinta protiv otimača

Foto: import
Alarm, strujni napon i tinta protiv otimača
01.06.2006.
u 21:36
Pogledaj originalni članak

Zbog pljački novčarskih institucija koje su zaredale u posljednje vrijeme, Marijo Blažek, učenik 2. razreda Željezničke tehničke škole, izradio je kovčeg za prijenos vrijednosnih papira i novca, koji je na nedavno završenoj izložbi Inova mladi 2006. proglašen najboljim u konkurenciji 107 izuma. Kovčeg radi na daljinski upravljač, s pomoću kojega vlasnik, u slučaju krađe, aktivira sigurnosni sustav.

U nezgodnoj situaciji
Lopov će se naći u nezgodnoj situaciji jer će za krađe sirena u kovčegu početi zavijati, a ako ni to ne spriječi kradljivca, kroz cijeli će se kovčeg aktivirati strujni napon od 200 kilovolti te će njegova površina postati jako vruća. Ako uspije preživjeti toplinski šok, lopovu će krađa ipak biti uzaludna jer će se u kovčegu aktivirati mehanizam za rasprskavanje tinte koja će uništiti vrijednosne papire ili novčanice.

Nakon jednomjesečnog rada, Mario je napravio prototip, a zaštitarske tvrtke s kojima smo kontaktirali pokazale su interes za kovčeg. Standardni zaštitni kovčezi dostupni na tržištu imaju daljinski upravljač kojim se pokreće dimni ili zvučni alarm, a u slučaju da kovčeg ipak "odmagli", vrijednosni papiri i novac uništavaju se bojom ili tintom.

Novost na tržištu
Spojem triju zaštitnih komponenti alarma, struje i tinte Marijev bi kovčeg bio novost na tržištu. Sigurnosni kovčezi, ovisno o veličini, stoje od pet do 20 tisuća kuna, a koliko će stajati Marijev, još se ne zna.

Takav bi kovčeg bio zanimljiv zbog grijača, međutim, ne bi smio biti puno skuplji od ostalih. U tom bismo ga slučaju uzeli rekao je izvršni direktor zaštitarske tvrtke V grupa Zdravko Prša.

MLADI ODLAZE

Nepalci, Filipinci, Egipćani... Strani radnici pohrlili u hrvatski grad. Domaće stanovništvo bježi: 'Zatvorili smo šest škola'

Stanovništvo Vrgorske krajine većinom čine stariji i nemoćni ljudi, dok se mladi, u potrazi za boljim životnim uvjetima, sve češće sele u zapadnoeuropske zemlje ili na obližnju Makarsku rivijeru. Prema popisu stanovništva, grad Vrgorac s 27 mjesnih odbora broji 5.911 stanovnika, no stvarni broj stanovnika na terenu procjenjuje se između 3.500 i 4.000

Pogledajte na vecernji.hr