danas u večernjem

Alarmatno upozorenje stručnjaka o sve lošijoj kvaliteti obradive zemlje u Hrvatskoj

naslovnica
Foto: Damir Spehar/PIXSEL
19.04.2016., Bjelovar, Orovac - Na imanju Marinka Bartulovica najveceg mladog proizvodjaca na podrucju Bjelovarsko-bilogorske zupanije, pocela je sadnja sparoga na povrsini od sedam jutara, a koje ce biti brane sljedece sezone. Photo: Damir Spehar/PIXSEL
17.12.2016.
u 00:00
- Svi resursi, sva dosadašnja politika uvijek je bila usmjerena da daje vjetar u leđa velikima, tvrdi neovisni agrarni analitičar Darko Znaor
Pogledaj originalni članak

Poljoprivredna proizvodnja i dalje pada. Južno od Karlovca, s izuzetkom ovaca i nešto koza, danas uopće nema stoke, kamoli sira od planinskog mlijeka i mlijeka s velebitskih pašnjaka, čemu su uvelike kumovali i dosadašnji resorni ministri fascinirani nekadašnjim PIK-ovima iz kojih je većina i potekla, dok u vitalnim OPG-ima nikada nisu ni vidjeli partnera.

Svi resursi, sva dosadašnja politika uvijek je bila usmjerena da daje vjetar u leđa velikima, tvrdi neovisni agrarni analitičar Darko Znaor, stručnjak za ekološku i održivu poljoprivredu i gostujući predavač na Sveučilištu Wageningen u Nizozemskoj.

Za Večernji list govori o aferama s hranom, ministrima, pesticidima, GMO-u... te kako unijeti svjetla u crni scenarij koji već 25 godina živi hrvatska poljoprivreda

Prvo su krenule afere s uvoznom hranom, a sad vidimo da i u domaćoj ima salmonele, pesticida, listerije... Trebamo li se više bojati domaćeg ili uvoznog?

Teško je prejudicirati jedno ili drugo. Mislim da su ti problemi uvijek postojali, samo nije bilo ozbiljne kontrole ili dobre volje da se to objelodani. I sam sam više puta upozoravao na meso i neke druge proizvode iz EU kojima je istekao rok ili je bio pred istekom, što nikako nije dobro. No problem je i to što mi, konkretno kad je riječ o pesticidima, godišnje na analize uzmemo svega 400 do 500 uzoraka, malo više od jednog uzorka dnevno u Hrvatskoj, a zamislite samo koliki je Zagreb i koliko ima tržnica i trgovina koje prodaju hranu. I da svakodnevno samo u Zagrebu uzmete taj jedan i pol uzorak, on je premali da bismo iz njega zaključili je li hrana koju jedemo ispravna ili neispravna.

>>Cijeli intervju pročitajte u subotnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista ili u našem e-izdanju

U današnjem broju donosimo i sljedeće teme:

>>Bakir Izetbegović: Sprega Bošnjaka i Hrvata ključna je za euroatlantsku budućnost BiH

>>Izgubio premijerovo povjerenje: Orepić na ledu, na pregovore s policijom Plenković poslao Milinovića

>>Demografski mrak: Dramatične priče iz 199 napuštenih ozaljskih sela

>>Božo Petrov: Neću odustati od gradnje kuće u Metkoviću

VIŠE OD 20% TERITORIJA POD OKUPACIJOM

Kakav je danas život u Ukrajini: Kafići oko Majdana su puni, ovdje nikad ne bi pomislili da se nalazite u zemlji u ratu

Današnja obična kijevska trgovina prehrambenim proizvodima izgleda ponegdje čak i impresivnije nego u bilo kojoj susjednoj zemlji. Istovremeno, industrija i energetika su uništeni, deseci gradova i stotine sela su potpuno uništeni ili teško oštećeni, a ekonomija opstaje zahvaljujući zapadnoj financijskoj pomoći. Ipak, prema posljednjim anketama, 88% građana vjeruje i dalje u pobjedu i ne želi nikakve kompromise

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

Avatar istina007
istina007
22:12 16.12.2016.

Isti problem i kod nas u Vojvodinu kao i u hrvatsku. Setim se negde 1986 godine tetka i muž prodali četri bikova i od toga mogli su izgraditi kuću na spratu. Šta je sad bikove se ne isplati držati ne da zarada nema nego još čovek na gubitku je sa svunjom isto živa vaga ako se proda u gubitku su ljudi jel uvizna mesa sruši cjenu dimaćeg tržišta. ljudima se isplati da zakolje onda mesu pregleda veterinar i id toga za sopstveno napravi kobasica i ostalo a onda čovek zna šta jededa je to oravo meso a ne neke zbog zna šta. U mađarsku imate i ukus kobasice da se kupuje onda možete misliti ono jeftina kobasica čega ima unutra. Ja sam mađarica iz Vojvodine nedeljno makar jedan put ima na vestima ili ilegalne klaonice prilhavištvo do nesvesti i taj meso završi u radnjama. Onda i firme koje unose meso iz Nemačke na akciju čija rok upotreba jedan dan pa se prepakuje sa drugim rokom i ode u radnjama. Isto to i pravi Poljska. Idite u Tesco u mađarsku jeftinu jetrina pašteta fina i ukusna ali pročitajte sadržaj 3% jetar i loj, 60 posto soja a ostalo sve emulgafore ukus gustin jednostavno čitate roman. Ima i pravi pašteta ali to je skuplje nego kod nas. Salame takođe, kobasice a da ne pričam o jeftino čokoladne dedamraze ili zeca piše na njima kakao ali to nije kakao niti čokolada nego obična šečerna ploća. Po meni uvek pročitajte sastojke a po meni to bi trebali bi pisati velikim slovima a ne malim. Poljoprivreda isti situacija ljude pošteno rade kopaju njivu po največem vručinama a jedva imaju zaradu jedva preživljavaju. Običan nekadašnji luk ukusna kada čisfite plakate a u supu se dobro skuva, a ima i kineski luk veći po izgledu lepši ne plaćete dok čistite ali nema ukusa i možete skuhati 100godina nikad neće biti mekan. Za ovo je kriva i država jel ne štiti poljoprivrednike jel domaće meso je jedno a tu i sanitarna inspekcija treba da radi svoj posao jel onda ne bi bio probleme.

TH
than
22:42 16.12.2016.

Puno se pretjeruje. Zna se kako se kisela tla tetose i sve ostalo.... To da su zedna, ovisi gdje su, odnosno kako se vode slijevaju, ali to treba zahvaliti politici navodnjavanja.

ZZ
zemljišna zajednica
08:00 17.12.2016.

Da ne govorimo o otetoj imovini sitnog seljaštva zemljišnim zajednicama kojom se bogate političke elite, a ti isti ljudi kojima je oteta djedovina plješću onima koji su im oteli šume i polja i obogatili se njima