Okupljanje inženjera

Alumnijada 2024 – inovacije i održivost su budućnost

Foto: Alumnijada
Alumnijada
Foto: Holcim
Alumnijada
Foto: Alumnijada
Alumnijada
Foto: Alumnijada
Alumnijada
Foto: Alumnijada
Alumnijada
02.10.2024.
u 14:54
Pogledaj originalni članak

Holcim Hrvatska bio je ponosni generalni sponzor ovogodišnjeg okupljanja inženjera na Alumnijadi 2024., koja se održala u organizaciji Tehničkog veleučilišta u Zagrebu. Ovo okupljanje bilo je platforma za umrežavanje, razmjenu znanja i inspiraciju među stručnjacima iz industrije. Sudionici su imali priliku povezati se s predstavnicima brojnih tvrtki, dok su paneli na kojima je sudjelovalo više od 20 stručnjaka ponudili uvid u najnovije trendove i inovacije u sektoru.

Tihana Vranković, Marketing Manager Holcima Hrvatska, sudjelovala je na panelu „Business Development: Kako pametno skalirati poslovanje za dugoročan uspjeh“, gdje je, zajedno s predstavnicima tvrtki Datalab HR, Oganj i Dalekovod, raspravljala o izazovima i prilikama za održivi rast. Vranković je naglasila kako su ključne strategije skaliranja poslovanja fokusirane na pametno korištenje resursa i tehnologija koje omogućuju dugoročan uspjeh. Posebno je istaknula važnost ravnoteže između brzog rasta i stabilnosti, gdje inovacije i globalni know-how igraju ključnu ulogu. „Holcim je dio globalne mreže koja nam omogućuje pristup najboljim svjetskim praksama i inovacijama. Naša sposobnost da te inovacije primijenimo lokalno daje nam konkurentsku prednost na hrvatskom i europskom tržištu,“ rekla je Vranković.

Foto: Holcim
Alumnijada

Jedan od inovativnih projekata koji su trenutno u tijeku je „KOdeCO net zero“ projekt, koji predstavlja završni korak Holcimovih napora ka smanjenju utjecaja građevinske industrije na okoliš i kojim postižemo održivost kroz inovacije. Ovaj projekt integrira napredne tehnologije usmjerene na smanjenje emisije ugljika, s naglaskom na održivost kroz cijeli životni ciklus proizvoda, od proizvodnje do upotrebe u gradnji. Vranković je istaknula kako KOdeCO net zero koristi pionirske tehnologije koje omogućuju postizanje nulte neto emisije CO2, čime se Holcim pozicionira kao lider u transformaciji industrije prema održivijoj budućnosti. „Ovo su tehnologije koje omogućuju našim zaposlenicima, ali i cjelokupnoj industriji, da budu među prvima u Europi u primjeni inovativnih rješenja koja smanjuju ugljični otisak. Održivi rast nije moguć bez kontinuiranih ulaganja u inovacije i ljude koji te inovacije sprovode u djelo,“ dodala je.

Foto: Alumnijada
Alumnijada

Dalibor Fable, Industrial Digital Transformation Manager u Holcimu Hrvatska, sudjelovao je na panelu „AI i digitalizacija u graditeljstvu – Pametna rješenja za budućnost“. Zajedno s predstavnicima tvrtki Klimaoprema i Sika Croatia, Fable je govorio o utjecaju umjetne inteligencije i digitalnih tehnologija na građevinsku industriju, naglašavajući kako AI transformira procese optimizacije resursa, predviđanja troškova i sigurnosti. „AI nije samo alat za automatizaciju, već donosi revoluciju u načinu na koji gradimo, omogućavajući preciznije i učinkovitije procese. U budućnosti, naš cilj je digitalna transformacija svih naših tvornica, što će omogućiti bolju podršku održavanju i poboljšanje proizvodnih procedura,“ rekao je Fable. Dodao je kako digitalizacija donosi brojne prednosti, uključujući bolju suradnju među timovima i smanjenje rizika kroz pametnije upravljanje podacima.

Panel je također istaknuo kako digitalne tehnologije igraju ključnu ulogu u stvaranju održivijih građevinskih rješenja. Umjetna inteligencija omogućuje preciznije upravljanje resursima i optimizaciju svih faza gradnje, od dizajna do izvedbe. Ove tehnologije ne samo da poboljšavaju učinkovitost, već smanjuju emisije i troškove, čineći industriju održivijom i ekološki prihvatljivijom.

Povezanost održivosti i inovacija u građevinskoj industriji ključna je za dugoročni uspjeh. KOdeCO net zero projekt i implementacija AI tehnologija jasno pokazuju da je budućnost građevinarstva u integraciji naprednih tehnoloških rješenja koja omogućuju smanjenje emisija, veću sigurnost i bolju optimizaciju resursa. Holcim Hrvatska predvodi ovu transformaciju, oslanjajući se na globalno znanje, inovacije i održivost. No, iza svake inovacije stoje ljudi – oni koji te tehnologije implementiraju i osiguravaju njihov uspjeh. Održiva budućnost graditeljstva ovisi o sinergiji između tehnologije, održivih praksi i predanosti ljudskog potencijala.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr