pakistan

Ameba koja jede mozak uzrokovala smrt desetero ljudi

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Ameba koja jede mozak uzrokovala smrt desetero ljudi
09.10.2012.
u 20:23
Ameba Naegleria Fowleri živi u toploj vodi i ubija svoje žrtve tako što uništava njihovo moždano tkivo. Smatra se kako su žrtve u doticaj s amebom došle prilikom ispiranja svojih nosnica
Pogledaj originalni članak

Ameba koja se hrani ljudskim mozgom u posljednjih nekoliko mjeseci uzrokovala je smrt najmanje desetoro ljudi u pakistanskom gradu Karachiju, javlja BBC. Ameba Naegleria Fowleri živi u toploj vodi i ubija svoje žrtve tako što uništava njihovo moždano tkivo. Smatra se kako su žrtve u doticaj s amebom došle prilikom ispiranja svojih nosnica, praksom koja je uobičajena u južnoj Aziji.

Ameba putuje do mozga kroz nosnice. Simptomi oboljelih uključuju glavobolju, ukoćenost vrata, vrućicu, mučninu i povraćanje. Većina oboljelih umire unutar 7 dana od infekcije. Ameba ne prelazi s čovjeka na čovjeka. Vlasti u Pakistanu povećale su količinu klora u vodovodu. Musa Khan iz svjetske zdravstvene organizacije kazao je kako su gradovi diljem Pakistana u pripravnosti, a pokrenuta je i kampanja zbog podizanja svijesti među zdravstvenim radnicima i javnosti.

>> Parazitska bakterija iz hrane napada malu djecu

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

OB
-obrisani-
21:20 09.10.2012.

HDZ ovcima pojela mozak...ali oni i dalje žive...

KI
Kiki42
22:41 09.10.2012.

Na prostoru bivše SFRJ bilo je mnogo tih ameba. I ima ih još.

JA
james49
22:51 09.10.2012.

Rambo€u Kak im je mogla pojesti ono kaj nemaju?