teški rat iscrpljivanja

Američki obavještajci objavili mogući Putinov plan za velike teritorijalne dobitke u Ukrajini

Foto: Reuters/PIXSELL
Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
Putin i Šojgu
Foto: Reuters/PIXSELL
Putin
Foto: SPUTNIK/REUTERS
Russian President Vladimir Putin takes part in a ceremony on the Defender of the Fatherland Day in Moscow
09.03.2023.
u 07:57
Ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo je svoju invaziju prije nešto više od godinu dana. Od tada su deseci tisuća boraca i civila ubijeni ili ranjeni, a milijuni Ukrajinaca su izbjegli.
Pogledaj originalni članak

Rusija od ranog jutra raketira ciljeve diljem Ukrajine, od Harkiva na sjeveru do Odese na jugu i Žitomira na zapadu. Zgrade i infrastruktura pogođeni su u Harkivu i Odesi, s nestankom struje u nekoliko područja. Prijavljeni su i napadi na glavni grad Kijev. Udari dolaze dok se nastavljaju žestoke borbe za grad Bahmut u istočnoj Ukrajini. Hitne službe u Kijevu nalaze se na mjestima eksplozija u zapadnim i južnim četvrtima glavnog grada gdje je gradonačelnik Vitalij Kličko rekao da su se dogodile eksplozije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo je svoju invaziju prije nešto više od godinu dana. Od tada su deseci tisuća boraca i civila ubijeni ili ranjeni, a milijuni Ukrajinaca su izbjegli.

Direktorica američke Nacionalne obavještajne službe, Avril Haines, sugerirala je da ruski predsjednik Vladimir Putin možda planira razvlačiti rat godinama, ali da Rusija nije dovoljno jaka da pokrene nove velike ofenzive ove godine. Rekla je da je rat u Ukrajini postao "teški rat iscrpljivanja u kojem nijedna strana nema konačnu vojnu prednost", piše BBC.

SPECIJAL: GODINU DANA RATA

Putin ima tri partnera, jedan je Vučić: 'Srbima treba pomoći da se oporave od sloma Jugoslavije'

Vučić je prvu godinu rata proveo čekajući da vidi hoće li Putin pobijediti. Spreman je Srbiju približiti Zapadu, nadajući se da će dobiti nešto zauzvrat, ali i zadržati Srbiju u zagrljaju Rusije. U politici Indije, ali i niza sličnih zemalja globalnog juga, vidljiva je sklonost svrstavanju uz osudu ruske agresije, kao pri glasanjima u UN-u, ali ne i svrstavanju uz sankcije protiv Rusije

"Ne predviđamo da će se ruska vojska dovoljno oporaviti ove godine da bi ostvarila velike teritorijalne dobitke, ali Putin najvjerojatnije računa da vrijeme ide njemu u prilog, te da bi produljenje rata, uključujući potencijalne pauze u borbama, mogao biti njegov najbolji preostali put za konačno osiguranje ruskih strateških interesa u Ukrajini, čak i ako to traje godinama", rekla je.

Haines je rekla da bi se Rusija mogla okrenuti obrani teritorija koje sada zauzima, dodajući da će joj trebati dodatna "obvezna mobilizacija i izvori streljiva treće strane" kako bi održala čak i svoju razinu operacija u Ukrajini.

Video: Lavrovu se smijali dok je govorio u New Delhiju

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

DU
Deleted user
16:28 09.03.2023.

ovaj rat nije vise rat. ovo je rusenje svih moralnih,etickih,ekonomskih i financijskih principa i pravila. Politicari su postali lazovi,oduvijek su i bili,ali nikada u ljudskoj povijesti toliko dominantni kao Putin koji je haldnokrvno i beskrupulozno izlagao citav svijet Sto se desava zavrsice u nekom ruhu 'Novi Svijet' u kojem postoji samo jedno pravilo,pravilo jaceg.a granice? po svemu sudeci ruska cizma ce doci do Jadrana sto se Europe tice.nasi unuci ce marljivo uciti govoriti i pisati ruski.

DU
Deleted user
16:26 09.03.2023.

Na dulji termin,USA ce napustiti UN i preci u izolacionalizam. USA je postala crna ovca,kriva za sve nedace na ovom svijetu. Nema smisla biti u drustvu drzava koje te krive za sve i svasta.Izolacionalizam znaci i presuseno korito rijeke dolar,hrane,know-how,ulaganja. Cemu pomagati nekog ko te mrzi? Podrzavaju Rusiju,molim lijepo,nek te oni uzdrzavaju.