uz streljivo i drugu opremu

Američki State Department odobrio prodaju zrakoplova F-35 Češkoj

Foto: HANDOUT ./REUTERS
FILE PHOTO: A formation of U.S. Air Force F-35 Lightning II fighter jets perform aerial maneuvers during as part of a combat power exercise
Foto: EDGAR SU/REUTERS
Lockheed Martin F-35 Lightning II aircraft are seen on the flight deck of amphibious assault ship USS Tripoli (LHA-7) at Changi Naval Base in Singapore
Foto: US AIR FORCE/REUTERS
FILE PHOTO: U.S. F-35s forward deploy to NATO’s eastern flank
30.06.2023.
u 04:00
Češka vlada je prošle godine rekla da želi kupiti 24 zrakoplova F-35 kako bi zamijenila lovce Gripen koje proizvodi švedska tvrtka Saab AB
Pogledaj originalni članak

Američki State Department je odobrio prodaju vojnih mlaznih zrakoplova F-35, streljivo i pripadajuću opremu Češkoj u sklopu ugovora čija se vrijednost procjenjuje na 5,62 milijarde dolara, objavio je Pentagon u četvrtak. Pentagonova Agencija za obrambeno-sigurnosnu suradnju je obavijestila Kongres o mogućoj prodaji u četvrtak. Glavni dobavljači će biti tvrtke Lockheed Martin, Raytheon i Boeing.

Češka vlada je prošle godine rekla da želi kupiti 24 zrakoplova F-35 kako bi zamijenila lovce Gripen koje proizvodi švedska tvrtka Saab AB.

VEZANI ČLANCI:

Paket, koji je State Department odobrio, također sadržava rezervni motor, 70 raketa AIM-120-C-8 zrak-zrak, razne bombe, rezervne dijelove i tehničku podršku, objavio je Pentagon. No, odobrenje State Departmenta ne znači nužno da je ugovor potpisan ili da su pregovori zaključeni.

VIDEO Isplivao stari intervju Vladimira Putina: "Mogu praštati, ali ne izdaju"

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

XA
xaron
22:55 30.06.2023.

Umjesto Gripena kupiju F-35 ? Česi pomiješali kruške i jabuke. To su dva potpuno različita tipa aviona. Gripen je borbeni avion za zračne borbe gdje je F-35 inferioran. Na startu F-35 simulirana je zračna borba starog F-16 sa punim naorużanjem i punim tankom protiv F-35 bez naoružanja i sa pola tanka goriva. F-16 je ubjedljivo dobio simuliranu bitku a objašnjenje Pentagona je bilo da F-35 i nije namjenjen zracnim borbama nego za…bla ,bla..I sada nakon toliko vremana se krenulo u zamjenu motora F-35 ( Pratt& Whitney ) zbog njegovog neadekvantnog “ heat managmenta “ . U stvati se motor pregrijava što skračuje njegov vijek trajanja, te je polovina aviona van slużbe u očekivanju remontovanih motora.

Avatar Behemot
Behemot
10:50 30.06.2023.

Zanimljivo, još ako se zna da su F-35 isključivo jednosjedi koji je smisao ove kupnje? Podmićivanje US da zaštite Češku od Rusije? ;)

VA
vadis1
13:09 30.06.2023.

Jasno, kupuje americke avione. A da cite bi? Ne francuske kao mi! Uvijek trebas biti s najjacim u dobro vezi.