ŽESTOKE KRITIKE

Amerikanci prozvali političare u BiH: 'Licemjerno je od Čovića i HNS-a kad kritiziraju'

Foto: Denis Kapetanovic /PIXSELL
Plenković se u Mostaru sastao s Čovićem
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Zagreb: Ivanu Aralici uručen počasni doktorat Sveučilišta u Mostaru
30.07.2022.
u 16:45
Nakon što su ranije kritizirali čelnika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića zbog njegovih izjava o "prebrojavanju" Bošnjaka koje su protumačene kao ratnonuškačke, iz veleposlanstva SAD sada su izravno prozvali i čelnika HDZ BiH Dragana Čovića čije izjave također smatraju neprihvatljivima.
Pogledaj originalni članak

SAD su u subotu pozvale političke lidere u BiH da iskoriste vrijeme koje im je ostavio visoki predstavnik Christian Schmidt za dogovor o izbornoj reformi, a istodobno su odbacile pozive na preustroj države, uključujući uspostavu trećeg entiteta, te uputile kritike Draganu Čoviću.

U nekoliko odvojenih objava na Twitter računu veleposlanstva podsjetili su kako je Schmidt ostavio šest tjedana stranačkim čelnicima za dogovor o time kako riješiti pitanje funkcioniranja vlasti i njezine raspodjele u postizbornom razdoblju. 

Stoga bi se oni na koje se taj poziv odnosi trebali uključiti u dijalog umjesto što šalju prijetnje protivne Dejtonskom sporazumu i razmjenjuju uzajamne optužbe koristeći se pri tom zapaljivim jezikom.

"Odbacujemo nove geografske podjele unutar BiH kao suverene države, uključujući uspostavu trećeg entiteta i ponavljamo našu privrženost BiH kao jedinstvenoj državi s dva entiteta, tri konstitutivna naroda i pripadnicima ostalih", stoji u jednoj od objava.

 

Nakon što su ranije kritizirali čelnika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića zbog njegovih izjava o "prebrojavanju" Bošnjaka koje su protumačene kao ratnonuškačke, iz veleposlanstva SAD sada su izravno prozvali i čelnika HDZ BiH Dragana Čovića čije izjave također smatraju neprihvatljivima.

"Licemjerno je od Dragana Čovića i Hrvatskog narodnog sabora (HNS) kada kritiziraju zapaljivu retoriku drugih političkih lidera dok istodobno prijete 'institucionalnom i teritorijalnom reorganizacijom' BiH", poruka je veleposlanstva SAD u Sarajevu.

Predsjedništvo HNS-a na čijem je čelu Čović u petak je nakon razmatranja stanja u BiH prouzročenog neuspjelom provedbom izborne reforme donijelo zaključak kako je vrijeme za "pokretanje pravnih i političkih procedura u pravcu institucionalne i teritorijalne reorganizacije BiH u skladu s federalističkim načelima".

Cilj te reorganizacije, kako su naveli u zaključcima, bio bi osigurati funkcionalnost države i jednakopravnost triju konstitutivnih naroda u BiH.

Na taj korak, kako smatraju u HNS-u, sada su prisiljeni zbog "bošnjačkih prijetnji i izražene nesnošljivosti prema suživotu s Hrvatima u Bosni i Hercegovini".

VIDEO: Imate devizni račun s eurima? Evo što će promijeniti od 1. 1. 2023.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 20

PK
Posljednji Komšikanac
17:04 30.07.2022.

Stanje u BiH je izravni produkt američke kuhinje. Oni su stvorili problem, a sad kao potiču dogovor i pri tom ''moraliziraju'' k'o tuljani.

PA
partibrejkersi
17:13 30.07.2022.

Ameri po starom, izjednacuju krivnju. Isti su oni koji se pripremaju za rat i vagone za Hrvate kao i oni koji kazu da se takvo stanje mora rijesiti i traze solucije. Sad nasa vanjska politika treba reagirati na ovakve stvari

DU
Deleted user
17:00 30.07.2022.

Ameri su zbilja glupi, kad insistiraju na nečem što ne funkcionira i nevalja. Nek se jebu!