ponovno upozoravaju

Amnesty International: Talijanski Romi još uvijek segregirani

Foto: Reuters/PIXSELL
Amnesty International: Talijanski Romi još uvijek segregirani
12.09.2012.
u 13:00
Amnesty International poziva talijanske vlasti da ispune svoje međunarodne obveze i zaštite prava Roma
Pogledaj originalni članak

Amnesty International ponovno upozorava na teške životne uvjete romske zajednice u Italiji i poziva talijanske vlasti da ispune svoje međunarodne obveze i zaštite prava Roma, priopćio je Amnesty International Hrvatske. Novi kratki izvještaj o segregaciji, diskriminaciji i prisilnim deložacijama Roma u Italiji Amnesty International objavio je u srijedu, a u njemu traže da se diskriminatorni zakoni, politike i prakse prema Romima u Italiji hitno promijene.

\'\'Bez obzira na obećanja o promicanju jednakog tretmana i poboljšanja životnih uvjeta romske zajednice, uključujući i nacionalnu strategiju za uključivanje Roma koju je talijanska vlada predstavila Europskoj uniji u veljači 2012. godine, stotine pripadnika romske zajednice ove su godine u Rimu i Milanu bile izloženo prisilnim deložacijama te su ostali bez krova nad glavom. Planovi o zatvaranju ovlaštenih ili \'toleriranih\' naselja nastavljaju se provoditi unatoč nedostatku istinskih konzultacija te pružanja adekvatne pravne zaštite. Životni uvjeti u većini ovlaštenih naselja i dalje su vrlo loši, a uvjeti u neformalnim naseljima, s nedostatkom pristupa vodi, sanitarnom sustavu i električnoj energiji, još su gori. U naseljima se nastavlja segregacija na rasnoj osnovi, a Romi su i dalje u velikoj mjeri isključeni iz sustava socijalnog stanovanja\'\', piše u priopćenju Amnesty Internationala Hrvatske.

– Talijanska vlada ne ispunjava svoje međunarodne obveze te obveze prema Europskoj komisiji. Djeca, žene i muškarci iz romskih naselja nastavljaju se suočavati s prisilnim deložacijama bez provođenja istinskih konzultacija, pravovremenog obavještavanja te pružanja alternativnih stambenih opcija. Najviše je pogođeno stanovništvo neformalnih naselja, koje u svakoj prilici biva iznova izbačeno iz svojih domova – izjavio je John Dalhuisen, direktor Amnesty Internationala za Europu i središnju Aziju koji je objasnio kako birokratske prepreke osiguravaju da Romi ne mogu ispuniti uvjete za dobivanje malobrojnih socijalnih stanova.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

LI
liskovaca
14:14 12.09.2012.

ova organizacija je u vlasništvu Sorosa! Kad su već tako brižni, zašto NIKADA nisu pokrenuli pitanje segregacije Pelestinaca?????

LI
liskovaca
14:15 12.09.2012.

zaboravih napisati da je admin već obrisan par sličnih komentara, tek toliko o slobodi govora i mišljenja! Takvi da nas uče o toleranciji, demokraciji...????? Fuj!

AI
Ante III
14:57 12.09.2012.

Evo vam ijos jedan dokaz da romi nisu uopste zainteresirani promijenit svoj nacin zivota ma u bilo kojoj drzavi zive.A to je kriv narod sto se uvijek smiljuje nad njima i daje im pomoc.A romi joss vise provociraju i ne rade nista .Dokle ce to ovako??? Dok se nebu pojavil novi hitler