Raj za nepce

Anđeo od čokolade, lješnjaka i marcipana pomeo konkurenciju

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Anđeo od čokolade, lješnjaka i marcipana pomeo konkurenciju
08.11.2010.
u 08:51
Gradom su se za manifestacije širili zamamni mirisi, a pobjedu na natjecanju zaslužila je torta koju je od tradicijskih namirnica spravila – doktorica medicine
Pogledaj originalni članak

Kavana Grofica Marica na varaždinskom Korzu proteklih je dana slatko mirisala. Iz nje su se širili zamamni mirisi čokolade, marcipana, lješnjaka, suhoga voća... Zaposjeli su je profesionalni kuhari i slastičari, ali i domaćice koje vole peći kolače. U kavanu, odnosno Varaždin, doveo ih je 1. festival slatkih užitaka “Anđeoski okusi”.

A upravo torta u obliku anđela odnijela je jučer pobjedu na natjecanju za najbolju regionalnu tortu pripremljenu od tradicijskih namirnica.

– Varaždin je grad u kojemu spavaju anđeli – kaže pobjednica Svea Czeisberger. Po struci doktorica medicine, kolače i torte peče iz hobija. Da se prijavi na natječaj, nagovorili su je ukućani, koji, kaže, stalno svjedoče njezinu umijeću.

– Torta je napravljena od čokolade, lješnjaka, slatkoga vrhnja i drugih namirnica, a obučena je u marcipan. Da je napravim, trebao mi je gotovo cijeli dan – rekla je Svea Czeisberger.

Torta od lješnaka, suhih šljiva i pralina Nedjeljke Kruhek iz Konjščine dobila je treću nagradu.

– Torte i kolače često pečem ukućanima i prijateljima, to jednostavno volim. Za ovu su mi trebala četiri sata jer je vrlo zahtjevna – kazala je Nedjeljka Kruhek. Na natječaj se inače prijavilo 15 domaćica, a njihove je torte ocjenjivao peteročlani ocjenjivački sud.

– Ocjenjivao se opći dojam, sklad boja, kreativnost, okus, preciznost i težina izrade. Torte se ne razlikuju mnogo od profesionalnih, a najteže nam je bilo ocijeniti okus jer su sve bile vrlo ukusne – rekla je predsjednica ocjenjivačkog suda Marija Kuzminski, profesionalna kuharica u hotelu Turist.

U sklopu festivala, kojemu je namjera prerasti u europski, predstavljena je i knjiga “Tri kuharice – slatki okusi varaždinskoga kraja”, u kojoj autorice, tri vrsne kuharice – Marija Kuzminski, Grozdana Bohorč (Restoran Fantasy Ludbreg) i Marija Denžić (hotel Minerva Varaždinske Toplice) – predstavljaju tradicijske, svadbene i suvremene kolače pripremljene od tradicionalnih namirnica ovoga kraja. Knjiga je tiskana na hrvatskom i engleskom jeziku i deveta je knjiga biblioteke “Varaždin”.

Održano je i natjecanje profesionalnih slastičara u pripremanju torti u dvije kategorije.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.