Tjedno obraćanje

Merkel isključila mogućnost razmještaja vojske na ulicama njemačkih gradova

Foto: Reuters/PIXSELL
Merkel isključila mogućnost razmještaja vojske na ulicama njemačkih gradova
05.12.2015.
u 19:37
Pogledaj originalni članak

Njemačka kancelarka Angela Merke u svom tjednom video obraćanju isključila je mogućnost razmještaja vojnih snaga na njemačkim ulicama.

Njemačke savezne države raspravljale su o mogućnosti razmještaja vojske na ulicama njemačkih gradova u slučaju potencijalnih terorističkih napada u Njemačkoj. 

"Dosadašnje sigurnosne mjere će se zadržati", rekla je njemačka kancelarka.

>> Njemačka u Siriju šalje 1200 vojnika spremnih za borbu s ISIL-om i pomoć Francuskoj

Merkel je rekla i da će tijekom iduće godine njemačka policija zaposliti nekoliko tisuća novih pripadnika policijskih snaga, ostale sigurnosne snage bit će bogatije za veći broj novih suradnika, a dobit će i novu opremu.

Merkel je potvrdila stajalište većeg broja članova savezne vlade, među kojima je i ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere, po kojemu je njemačka policija u stanju sama se nositi s potencijalnim prijetnjama.

Nakon što je njemački parlament odobrio sudjelovanje njemačkih vojnih snaga protiv IS-a u Siriji, njemačka vojska zatražila je pojačanje broja vojnika. Trenutačno nam treba najmanje još 5000 do 10.000 vojnika, rekao je čelnik sindikata njemačke vojske Andre Wuestner. Podsjetio je da je u prošlosti broj pripadnika njemačkih vojnih snaga bio znatno smanjen. 

"Tijekom reforme 2011. nitko nije mogao predvidjeti krizu u Ukrajini ili borbe protiv IS-a", kazao je. Tada političari nisu znali da će im za vojne aktivnosti i pomoć u izbjegličkoj krizi tijekom 2016. biti potrebno oko 20.000 pripadnika vojnih snaga.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

RO
rotšild
12:31 06.12.2015.

Ako Njemci hoće riješiti sigurnosno pitanje žurno se moraju riješiti Angele Merkel rođene Kasner.

DU
Deleted user
23:50 05.12.2015.

Dok ne pripuca!

MG
milerazbojnik@gmail.com
11:18 06.12.2015.

sanjaj ti i dalje bjele miševe i vjeruj u svoju sigurnost dok te poludjeli islamisti ne razbucaju dvjestotinjak ljudi jer si sad upravo ti na meti jer si ušla u koaliciju i vućeš sve druge zemlje i da ti nadodam njemice --što li fali tvojoj vojsci u koju možeš vjerovat i bit sigurna od idiota ama baš ništa boje ti je isto kao i drugim narodima da ti je tvoja vojska na ulici i dvije godine nego li da te teroristi uspavaju i pobiju ti narod isto pravilo kao i svim drugim državama -vojska ćuvat mir i bit samo u sigurać u slućaju potrebe i narod se navikne na nju a priće o ugroženosti sloboda su fama za malu djecu