OŠTRA PORUKA MLADIMA

Austrijski ministar: 'Saberite se! U osam dana 262 povratnika iz Hrvatske su pozitivna'

Foto: BKA Andy Wenzel
Rudolf Anschober
Foto: /XINHUA/PIXSELL
AUSTRIA-VIENNA-COVID-19-SHOPPING
Foto: /XINHUA/PIXSELL
AUSTRIA-VIENNA-COVID-19-SHOPPING
18.08.2020.
u 18:48
Prosječna starost zaraženih povratnika iz Hrvatske je 23,5 godina
Pogledaj originalni članak

Inače miran, tih i staloženi austrijski ministar zdravlja Rudolf Anschober u utorak je eksplodirao. Na svom Twitteru sav svoj bijes usmjerio je prema mladim austrijskim turistima muškoga roda. Isto je to ponovio, znatno mirnije i na popodnevnoj konferenciji za novinare na kojoj su govorili i austrijski kancelar Sebastian Kurz i ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer.

„Samo nekoliko činjenica: u posljednjih osam dana čak 262 povratnika iz Hrvatske pozitivno je testirana na koronavirus“, konstatirao je Anschober pokušavši opravdati svrstavanje Hrvatske u „rizične zemlje“ i poziv Austrijancima da se vrate do u nedjelju u ponoć, 17. kolovoza u Austriju.

O današnjoj odbijenici Austrije upućenoj Hrvatskoj s porukom „djelomično upozorenje za putovanje u Hrvatsku ne dolazi u obzir nego samo ono za cjelokupni hrvatski teritorij koje je već na snazi“

„Prosječna starost zaraženih povratnika iz Hrvatske je 23,5 godina. Više od dvije trećine su muškarci. Saberite se i preuzmite i vi također odgovornost“, poručio je mladim Austrijancima. Napomenuo je kako je prosječna starost novozaraženih koronavirusom u Austriji u stalnom padu.

„Prošlog tjedna je prosječna starost bila 33,7 godina, a ovog je već 32,2 godine“, dodao je.

Posebno je upozorio na činjenicu kako je starosni prosjek zaraženih osoba od travnja ove godine do danas pao za čak, ni manje ni više nego 20 godina. Trenutno je prema njegovim riječima, najviše zaraženih iz dobne skupine između 15 i 24 godine.

„Zato prije svega apeliram na mlade: Preuzmite odgovornost, budite oprezni i konzekventno se pridržavajte svih osnovnih mjera zaštite: higijene, držanja razmaka i nošenja maski gdje god je to propisano“, rekao je Anschober.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 72

DU
Deleted user
19:01 18.08.2020.

Ide zima ministre....mi ćemo tada uvesti karantenu i za skije proizvedene u Austriji.

Avatar acivij
acivij
21:45 18.08.2020.

Ministru zdravstva Anschoberu (kao i Kurzu) bi najpametnije bilo da se pokrije ušima i šuti! U sred Beča je ogromni Hotspot, ali nitko prstom ne mrda! ................................................................................................................................................................................................................................................................. Svaku večer se tisuće mladih okuplja na Daonaukanalu i fešta do sitnih sati! Ima tamo svega, alkohola droge, tučnjava. Ima svega osim socijalne distance i policije, koja dio oko Schwedenplatza zaobilazi kao da je zamagljena mrlja na Google karti! Najveći dio novozaraženih u Beču su s Donaukanala i klubova na Gürtel (Ride Club, Loco, B72, Auslage - su samo neki od njih). Klubovi su puni, svako malo se netko u njima zarazi, ali se ne zatvaraju! ................................................................................................................................................................................................................................................................... Austrijanci bi morali najprije ispred svojih vrata počistiti, pa onda prstom u druge upirati!

ZA
zagabria5
20:29 18.08.2020.

Štovanom ministru nije palo napamet da su njegovi mladi turisti možda već imali koronu kad su došli u Hrvatsku, te su je pomogli širiti. Naprosto je nemoguće da od 3000 turista iz Austrije koliko ih je bilo u RH desetina dobije koronu. Ne ide im matematika baš, a i neke drug stvari jer kalkulator procjene rizika im nije radio početkom godine kada su oni bili izvor zaraze u cijeloj EU.