večernji u sevastopolju

Arkanovac Saša: Došao sam čuvati mir

Foto: Renata Rašović
Saša Savić
Foto: Renata Rašović
Arkanovac Saša Savić
Foto: Renata Rašović
Noćni vukovi
Foto: Renata Rašović
Noćni vukovi
Foto: Renata Rašović
Noćni vukovi
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Ukrajina
12.03.2014.
u 21:00
Bajkerska skupina koju je odlikovao sam Putin dopremila hranu i agregate ruskoj braći
Pogledaj originalni članak

Spasiba, spasiba – orilo se danas glavnim trgom u Sevastopolju nakon dolaska konvoja sedam golemih kamiona i desetak manjih koji su iz Moskve i Volgograda dopremili humanitarnu pomoć za krimske Ruse. Nekoliko stotina razdraganih građana, mašući ruskim zastavama, izišlo je na ulice pozdraviti predvodnike konvoja, Noćne vukove, glasovitu bajkersku skupinu koja u istočnim zemljama okuplja desetak tisuća motorista.

Šest sati na ispitivanju

– Dopremili smo šatore, kamp-kućice i hranu za našu krimsku braću, ali i agregate ako im Kijev isključi struju – govori Gligorij silazeći s moćne Yamahe. Živi u ruskoj prijestolnici i dugogodišnji je član motorističke skupine koju je Vladimir Putin nedavno odlikovao za “aktivan rad na patriotskom odgoju omladine, sudjelovanje u službi spašavanja i čuvanje sjećanja na poginule heroje domovine”.

Na crnoj kožnatoj jakni jednog od Noćnih vukova ubrzo smo uočili ćirilični natpis “Srbija”. Predstavlja se kao Saša Savić, stigao je iz Niša prije desetak dana, otkad boravi na jednoj od barikada u okolici grada, koju je sada nakratko napustio da bi dočekao konvoj i svoje prijatelje. Smije se dok pitamo što znači tetovaža koju nosi preko cijelog vrata.

– To je samo jedna od mnogih, tijelo mi je prekriveno tetovažama srpskih velikana iz povijesti: cara Dušana, Miloša Obilića, Stevana Sinđelića, Karađorđa, Draže Mihailovića, Filipa Višnjića i Vuka Karadžića. Došao sam na Krim jer me boli nepravda. Ako je Srbija mogla tako lako i kulturno dati Kosovo, u čemu je problem ovdje – kaže. Potom se žali da je imao problema pri ulasku na teritorij Ukrajine zbog noža koji je ponio, kako kaže, za rezanje kruha. Policajci su ga ispitivali šest sati, naplatili mu kaznu i naposljetku ga pustili. Sad strahuje da se više neće moći vratiti u Srbiju jer “tamo se sad svi kunu u Europu” pa se vlastima, siguran je, neće dopasti njegov angažman na Krimu. Grb koji nosi na crnoj vunenoj kapi nije, kaže, četnički.

Prošao je tri rata

– S tim pokretom nemam ništa, na Krimu sam samo čuvar reda i mira, podrška ruskoj braći. Inače, sa 17 godina bio sam najmlađi Arkanov dobrovoljac – kaže Saša Savić, ali ne želi otkriti na kojim ratištima. Danas misli da u rat nikada nije trebao ići, a svakog klinca koji bi išao njegovim stopama radije bi “odalamio”.

– Prošao sam tri rata, dosta je meni ratovanja. Nisam se na Krim došao boriti, ali bude li trebalo, ja sam spreman...

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 59

Avatar Oberstleutnant
Oberstleutnant
21:50 12.03.2014.

Nije mi jasno zasto se uopce objavljuju ovakvi sramotni clanci!

SE
serbischerPimmellutscher
22:31 12.03.2014.

Ja mislim da srbi Ukrajinu mrze zbog pocetnog slova U

Avatar blackangel
blackangel
21:09 12.03.2014.

ama zašto si ti rođače zapucao na krim....o čemu ti pičaš ? tetoviran....arkanov...poneo nožinu....ne zaposlen...a srbenda mogao si se spustiti motorom do kosova....tamo da braniš mir...tim nožem ,tetovažama i ćirilicom