drski lopovi

Augustinčićeva \"Kupačica\" ukradena iz daruvarskog parka

Foto: Michael Palijan/VLM
gola maja (1)
Foto: Michael Palijan/VLM
gola maja (1)
Foto: Grad Daruvar
gola maja (1)
15.03.2012.
u 13:14
Ravnatelj toplica Marcel Medak sumnja da je riječ o sinkroniziranoj krađi jer je skulptura bila šipkama usidrena u postolje
Pogledaj originalni članak

Šok i nevjerica prohujali su jutros Daruvarom kada se ispostavilo da je prošle noći iz Julijeva parka nestala Gola Maja, kako Daruvarčani od milja zovu Augustinčićevu brončanu skulpturu Crnu Afroditu, jedan od simbola grada i Daruvarskih toplica.

Ta nježna gola ljepotica, kojoj su, priča se, mnogi za sreću dodirivali prsa, desetljećima je ponosno sjedila na rubu fontane na ulazu u Julijev park i bila je omiljena među građanima i turistima.

– Ostali smo šokirani! Odmah smo obavijestili policiju koja je obavila uviđaj i alarmirala druge policijske uprave, pa se nadamo da će biti što prije pronađena, a lopovi uhvaćeni – rekao nam je Marcel Medak, ravnatelj toplica u parku kojih se nalazila Gola Maja. Naime, Medak sumnja da je riječ o sinkroniziranoj krađi jer je skulptura bila šipkama „usidrena“ u postolje. Medak moli sve one koji imaju bilo kakvu informaciju koja bi dovela do što skorijeg pronalaska skulpture neka se jave policiji, Daruvarskim toplicama ili Gradu Daruvaru.

– Isprva sam pomislio da je riječ o šali pa sam ravnatelja Medaka pitao je li posuđena nekomu. Ni u najcrnjim mislima nismo mogli pomisliti da bi je netko ukrao – ogorčen je gradonačelnik Dalibor Rohlik.

Bezuman čin lopova užasnuo je i župnika Branka Gelemanovića koji smatra da što prije treba uhvatiti lopove i pronaći skulpturu čija je nematerijalna vrijednost nemjerljiva. Prema nekim procjenama Crna Afrodita, koju je poznati kipar izradio 1927. godine, vrijedna je između 20.000 i 30.000 eura. Godine 1958. gradski i čelnici Daruvarskih toplica u želji da park ukrase skulpturom od Augustinčića su za mali novčani iznos kupili Golu Maju, koja je navodno prljava i prekrivena stajala u kutu autorova dvorišta u Klanjecu.

Gola Maja, brončana skulptura težine od 100 do 150 kilograma, bila je postavljena u blizini u Domovinskom ratu srušenih Ivanovih kupki, kamo su žene iz cijele bivše države dolazile liječiti neplodnost.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

KU
kukuriku
15:51 15.03.2012.

..\"kako dos´lo , tako os´lo..\"..

Avatar Vrijeme
Vrijeme
19:25 15.03.2012.

Zalosno,...

OB
-obrisani-
09:04 16.03.2012.

Velika masa raje je nezaposlena,a za ovaj brončani odljev će se dobiti oko 2 i po tisuće kuna